Sapvasten

Hoewel sapvasten al enkele jaren bestaat, is het onlangs pas populair geworden. Er is een toename van detox diëten met sappen op sociale media, in documentaires, boeken en meer. Velen kiezen voor sapvasten om hun dieet te veranderen, in de hoop een vliegende start te maken naar een betere gezondheid, darmgezondheid en gewichtsverlies. Maar wat houdt sapvasten precies in en wat zijn de voor- en nadelen hiervan? Lees de antwoorden op deze vragen hieronder.

Wat is sapvasten?

Sapvasten verwijst in principe gewoon naar een detox sapkuur, waarbij je alleen zelfgemaakte of kant-en-klare sappen van groenten en fruit consumeert. Ook mag je natuurlijk water, thee en soms heldere bouillon drinken.

Het persen van groenten en fruit is anders dat het blenden ervan. Dit komt doordat het de vloeistof van de groenten en fruit isoleert van het vruchtvlees en het vezelige gedeelte. Hierdoor bevat het een meer geconcentreerde hoeveelheid vitamines en mineralen. Wel zitten er minder vezels in dan bij een smoothie. Sapvasten kun je voor slechts 24 uur doen, maar ook voor een langere periode.

Voordelen van sapvasten

Sapvasten heeft veel voordelen, waaronder het verminderen van ontstekingen, verbeteren van je slaap, zuiveren van de huid, bevorderen van gewichtsverlies en het ontdoen van gifstoffen uit je lichaam. Hieronder beschrijven we de belangrijkste voordelen.

Slechte gewoontes tegengaan

Een aantal slechte gewoontes zijn roken en drinken, maar ook junkfood eten. Veel mensen doen dit dagelijks en denken er eigenlijk niet bij na, maar tijdens een detox sapkuur zullen deze gewoontes niet toegestaan zijn. Je verlangen ernaar wordt onderdrukt tijdens het sapvasten. Als je dan klaar bent met de sapkuur is de basis al gelegd voor een gezonde levensstijl.

Geleidelijk afvallen

Tijdens een sapkuur zul je voornamelijk sappen en shots drinken die rijk zijn aan vitaminen en mineralen. Je zult dus geen producten consumeren met vetten en suikers. Dit zal ervoor zorgen dat je afvalt. Uiteraard is dit niet de oplossing om op lange termijn gewicht te verliezen, maar het zal het proces wel bevorderen. Ook zul je na afloop van de sapkuur bewuster omgaan met je voedingskeuzes.

Rust geven aan je lichaam

Als je vaak last hebt van een gevoelige maag of je vaak opgeblazen voelt, kan sapvasten je helpen bij het resetten van je darmen. Je vermindert de stress op je darmen aanzienlijk, omdat je geen vast voedsel binnen krijgt en alleen nog maar sappen drinkt. Hierdoor kan je lichaam genezen én essentiële vitamines opnemen.

De programma’s voor een sapvast

Er zijn diverse programma’s waar je uit kan kiezen als je een sapvast wilt doen. Je hebt vaak de keuze tussen een volledige detox of een milde detox. Bij de volledige detox mag je niets anders consumeren dan de sappen en shots die je hebt, terwijl je bij een milde detox nog één keer per dag mag eten. Als je voor het eerst gaat sapvasten raden we je aan om te beginnen met de milde detox, zodat je kan ervaren hoe het proces gaat. Vervolgens kun je overstappen naar de volledige detox. Daarnaast kun je ook kiezen uit de aantal dagen dat je wilt sapvasten.

Detox sapkuur 3 dagen

Naast een milde kuur waarbij je één maaltijd per dag mag eten, wordt een detox sapkuur van 3 dagen ook aangeraden voor beginnende detoxers. Wil je jezelf uitdagen? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een volledige 3-daagse sapkuur, waarbij je alleen de sappen en shots drinkt.

Detox sapkuur 5 dagen

Heb je al vaker gedetoxt en wil je meer resultaten? Dan is een detox sapkuur van 5 dagen geschikt. Dit geeft je lichaam meer tijd om te herstellen. Wel is het belangrijk om te weten dat je lichaam langer de tijd nodig heeft om zich voor te bereiden en te herstellen na de sapkuur.

Detox sapkuur 7 dagen

Al vaker een 5-daagse sapkuur gedaan en wil je jezelf uitdagen? Doe dan een volledige sapkuur van 7 dagen. Je zult diepere resultaten zien, meer afvallen en minder moeite hebben om de detox vol te houden. Met dit programma moet je je lichaam nog langer voorbereiden en heeft het na afloop meer tijd nodig om te herstellen. Na de sapkuur zul je ook nog begeleiding ontvangen vanuit ons coaching programma.

Probeer sapvasten

Ben je overtuigd en wil je sapvasten eens uitproberen? Bij JUIZS hebben we meerdere programma’s met een coaching programma. Zo kun je al je vragen stellen en begeleid worden tijdens het proces. Doe altijd goed onderzoek en bereid jezelf fysiek en mentaal voor.

GERELATEERDE BERICHTEN

 • Detox Sapkuur

  Artikel Parool: Waarom vasten goed voor je is

  Periodiek honger lijden is goed voor ons lichaam. Maar de drang om bovenmatig te eten zit diep in onze genen. Minder eten is lastiger dan af en toe niets eten. We hebben altijd geleefd onder omstandigheden waarin voedsel niet continu beschikbaar was. Pas de laatste paar honderd jaar, sinds de industriële revolutie, hebben heel veel […]

 • Detox Sapkuur

  Goede Voornemens, hoe houd je ze vol?

  New Year, New Beginnings. Yep, het is de eerste maand van Januari, dus het is weer tijd voor de Goede Voornemens. Vol enthousiasme beginnen we het jaar er mee, maar toch zwak dit gedurende het jaar weer af. Gelukkig zijn er strategieën die je goed kunnen helpen om je goede voornemens vol te houden, we […]

 • sapkuur 3 dagen

  Wat is autofagie ? Cel kannibalisme klinkt heftig maar is supergezond.

  Toen ik de opleiding orthomoleculaire voedingsleer volgde, vertelde de docent de volgende anekdote, die mij altijd is bijgebleven: In een wetenschappelijk onderzoek naar het effect van vasten hebben ze een keer een groep mensen voor een onbekende termijn in een bos gedropt zonder enige vorm van voeding. Iedereen in die groep had wel een of […]

 • Detox Sapkuur

  Waarom een detox sapkuur in de lente een heel goed idee is!

  Mijn oma hield ieder voorjaar een grote lente schoonmaak. De dikke wintertruien werden opgeruimd, de ramen werden eens goed gezeemd en de gordijnen goed gewassen. Je voelde letterlijk de schone, frisse lentelucht het huis weer binnenstromen. De Ayurveda raadt ook aan om zo’n lente schoonmaak voor je lichaam te plannen. Ayurveda is misschien wel de […]

 • sapkuur 5 dagen

  Boost je vetverbranding! Een extra voordeel van vasten.

  Bij JUIZS zijn we fan van Intermittent Fasting (IF), daar is ook ons hele concept op gebaseerd. Veel mensen bestellen een JUIZS sapkuur omdat ze een paar kilo kwijt willen. Het staat eigenlijk als een logisch gevolg met elkaar in verband en je kunt het bijna in een rekensom gieten:  vasten = minder calorieën tot […]

 • Geen onderdeel van een categorie

  5 redenen om een detox sapkuur te plannen in de zomervakantie

  Het is zomer in Nederland!  Afgelopen weekend was het zwarte zaterdag in Frankrijk en kleurde de route du soleil zoals we pre-corona altijd gewend waren weer helemaal rood, met in file staande auto’s. Met onder hen ook veel Nederlanders en Belgen. Naast dat ik in de zomervakantie met mijn bonus gezin – mijn vriend heeft […]