Intermittent fasting

Een ontzettend populaire gezondheids- en fitnesstrend is intermittent fasting. Hier gaat het om afwisselende cycli van vasten en eten. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat dit kan leiden tot gewichtsverlies en een verbeterde metabolisme. Wij leggen je uit wat intermittent fasting is en wat de voordelen ervan zijn.

Wat is intermittent fasting?

De meesten vasten al elke dag tijdens hun slaap. Door dit langer vast te houden kun je gemakkelijk intermittent vasten. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door het ontbijt over te slaan en om 12.00 ‘s middags je eerste maaltijd te nuttigen. Je laatste maaltijd nuttig je dan voor 20.00 uur. Deze manier van intermittent fasting heet de 16:8 methode, dus je bent 16 uur aan het vasten en eet maar 8 uren van de dag. 

Ondanks wat velen denken, is intermittent fasting eigenlijk vrij eenvoudig. Veel mensen zeggen dat ze zich beter voelen en meer energie hebben tijdens het vasten. Hoewel honger in het begin een probleem kan zijn, zal je lichaam eraan wennen. Je mag nog steeds water, koffie en thee drinken. Tijdens het vasten zijn caloriearme producten en supplementen wel toegestaan.

In het kort, intermittent fasting is een eetpatroon waarbij je wisselt tussen perioden van eten en vasten. Het is een populaire gezondheids- en fitnesstrend, met veel onderzoek om het te ondersteunen.

Redenen om te vasten

Er wordt al duizenden jaren gevast door mensen. Vaak gebeurde het uit noodzaak, omdat er gewoon niet genoeg eten beschikbaar was. In andere gevallen werd het gedaan om religieuze redenen. Verschillende religies hebben een vorm van vasten, waaronder de islam, het christendom en boeddhisme. 

Het is duidelijk dat vasten niets onnatuurlijks is voor ons. Ons lichaam is goed uitgerust om langere perioden van niet eten aan te kunnen. Allerlei processen in het lichaam veranderen als er een tijdje niet wordt gegeten. We krijgen onder andere te maken met een verlaagde bloedsuikerspiegel en insulinespiegels. 

Velen doen aan intermittent fasting om gewicht te verliezen. Het is een effectieve manier om calorieën te beperken en vet te verbranden. Bovendien bespaart vasten veel tijd en maakt het je leven eenvoudiger. Je hoeft minder maaltijden te plannen en te eten.

Intermittent fasting methoden

Intermittent fasting is de afgelopen jaren erg trendy geworden, waardoor er verschillende methoden zijn ontstaan. Hieronder enkele van de meest populaire:

 • De 16:8 methode: je vast 16 uur per dag en eet 8 uur per dag. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om tussen 12.00 uur ‘s middags en 20.00 uur ‘s avonds te eten.
 • Eat-Stop-Eat: één of twee keer per week eet je vanaf het avondeten niets tot het avondeten de volgende dag. Dit betekent dus dat je 24 uur lang vast.
 • Het 5:2 dieet: gedurende twee dagen van de week eet je slechts 500 tot 600 calorieën. De andere vijf dagen eet je zoals gewoonlijk.

 

 • Het 6:1 dieet: eigenlijk een variatie op het 5:2 dieet, maar je houdt het op één dag onder de 800 calorieën. De overige dagen van de week eet je normaal; je let wel een beetje op.

Er zijn nog vele andere methodes, maar de drie die we hebben benoemd zijn het populairst. Zolang je gezond voedsel nuttigt, kan het beperken van je eetvenster en af en toe vasten enorm veel gezondheidsvoordelen hebben. Een goede manier van intermittent fasting, die we bij JUIZS aanbieden, is een detox sapkuur. Hier kun je kiezen voor een volledige all-day detox, of een milde detox till dinner.

De basis van de JUIZS detox sapkuur is het Fast Mimicking Diet principe, waarbij je enkel calorieën tot je neemt uit groente en fruit. Bij dit dieet blijf je onder de 800 kcal per dag. 

Speciaal voor klanten van JUIZS heeft Sylvia, orthomoleculair voedingsadviseur en eigenaresse van JUIZS, een e-book over Intermittent Fasting geschreven. Voor meer informatie kun je dit e-book lezen.

GERELATEERDE BERICHTEN

 • Detox Sapkuur

  Goede Voornemens, hoe houd je ze vol?

  New Year, New Beginnings. Yep, het is de eerste maand van Januari, dus het is weer tijd voor de Goede Voornemens. Vol enthousiasme beginnen we het jaar er mee, maar toch zwak dit gedurende het jaar weer af. Gelukkig zijn er strategieën die je goed kunnen helpen om je goede voornemens vol te houden, we […]

 • Detox Sapkuur

  Hoe krijg je een Summer body?

  Een vraag die bij veel klanten van JUIZS speelt, ‘Hoe krijg je een summer body?’. Wij geven je aan de hand van dit blog tips en ja deze tips zijn voor iedereen haalbaar! Een lichaam om trots op te zijn Een summer body is een lichaam waar je trots op bent en je zelfverzekerd in […]

 • Detox Sapkuur

  Zo bereid je je voor op een detox sapkuur

  Een detox sapkuur is de eerste stap naar een gezondere levensstijl. Maar zonder enige voorbereiding een detox beginnen is de eerste en grootste fout die de meeste mensen maken. Je lichaam een aantal dagen ervoor al goed voorbereiden zal ervoor zorgen dat de detox sapkuur soepel verloopt en je lichaam zal je uiteindelijk erg dankbaar […]

 • Detox Sapkuur

  Artikel Parool: Waarom vasten goed voor je is

  Periodiek honger lijden is goed voor ons lichaam. Maar de drang om bovenmatig te eten zit diep in onze genen. Minder eten is lastiger dan af en toe niets eten. We hebben altijd geleefd onder omstandigheden waarin voedsel niet continu beschikbaar was. Pas de laatste paar honderd jaar, sinds de industriële revolutie, hebben heel veel […]

 • Detox Sapkuur

  Sapvasten

  Hoewel sapvasten al enkele jaren bestaat, is het onlangs pas populair geworden. Er is een toename van detox diëten met sappen op sociale media, in documentaires, boeken en meer. Velen kiezen voor sapvasten om hun dieet te veranderen, in de hoop een vliegende start te maken naar een betere gezondheid, darmgezondheid en gewichtsverlies. Maar wat […]