Intermittent fasting

Een ontzettend populaire gezondheids- en fitnesstrend is intermittent fasting. Hier gaat het om afwisselende cycli van vasten en eten. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat dit kan leiden tot gewichtsverlies en een verbeterde metabolisme. Wij leggen je uit wat intermittent fasting is en wat de voordelen ervan zijn.

Wat is intermittent fasting?

De meesten vasten al elke dag tijdens hun slaap. Door dit langer vast te houden kun je gemakkelijk intermittent vasten. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door het ontbijt over te slaan en om 12.00 ‘s middags je eerste maaltijd te nuttigen. Je laatste maaltijd nuttig je dan voor 20.00 uur. Deze manier van intermittent fasting heet de 16:8 methode, dus je bent 16 uur aan het vasten en eet maar 8 uren van de dag. 

Ondanks wat velen denken, is intermittent fasting eigenlijk vrij eenvoudig. Veel mensen zeggen dat ze zich beter voelen en meer energie hebben tijdens het vasten. Hoewel honger in het begin een probleem kan zijn, zal je lichaam eraan wennen. Je mag nog steeds water, koffie en thee drinken. Tijdens het vasten zijn caloriearme producten en supplementen wel toegestaan.

In het kort, intermittent fasting is een eetpatroon waarbij je wisselt tussen perioden van eten en vasten. Het is een populaire gezondheids- en fitnesstrend, met veel onderzoek om het te ondersteunen.

Redenen om te vasten

Er wordt al duizenden jaren gevast door mensen. Vaak gebeurde het uit noodzaak, omdat er gewoon niet genoeg eten beschikbaar was. In andere gevallen werd het gedaan om religieuze redenen. Verschillende religies hebben een vorm van vasten, waaronder de islam, het christendom en boeddhisme. 

Het is duidelijk dat vasten niets onnatuurlijks is voor ons. Ons lichaam is goed uitgerust om langere perioden van niet eten aan te kunnen. Allerlei processen in het lichaam veranderen als er een tijdje niet wordt gegeten. We krijgen onder andere te maken met een verlaagde bloedsuikerspiegel en insulinespiegels. 

Velen doen aan intermittent fasting om gewicht te verliezen. Het is een effectieve manier om calorieën te beperken en vet te verbranden. Bovendien bespaart vasten veel tijd en maakt het je leven eenvoudiger. Je hoeft minder maaltijden te plannen en te eten.

Intermittent fasting methoden

Intermittent fasting is de afgelopen jaren erg trendy geworden, waardoor er verschillende methoden zijn ontstaan. Hieronder enkele van de meest populaire:

 • De 16:8 methode: je vast 16 uur per dag en eet 8 uur per dag. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om tussen 12.00 uur ‘s middags en 20.00 uur ‘s avonds te eten.
 • Eat-Stop-Eat: één of twee keer per week eet je vanaf het avondeten niets tot het avondeten de volgende dag. Dit betekent dus dat je 24 uur lang vast.
 • Het 5:2 dieet: gedurende twee dagen van de week eet je slechts 500 tot 600 calorieën. De andere vijf dagen eet je zoals gewoonlijk.

Er zijn nog vele andere methodes, maar de drie die we hebben benoemd zijn het populairst. Zolang je gezond voedsel nuttigt, kan het beperken van je eetvenster en af en toe vasten enorm veel gezondheidsvoordelen hebben. Een goede manier van intermittent fasting, die we bij JUIZS aanbieden, is een detox sapkuur. Hier kun je kiezen voor een volledige all-day detox, of een milde detox till dinner.

De basis van de JUIZS detox sapkuur is het Fast Mimicking Diet principe, waarbij je enkel calorieën tot je neemt uit groente en fruit. Bij dit dieet blijf je onder de 800 kcal per dag. 

Speciaal voor klanten van JUIZS heeft Sylvia, orthomoleculair voedingsadviseur en eigenaresse van JUIZS, een e-book over Intermittent Fasting geschreven. Voor meer informatie kun je dit e-book lezen.

GERELATEERDE BERICHTEN

 • Detox Sapkuur

  5 redenen om het nieuwe jaar te beginnen met een detox sapkuur

  Door Sylvia van JUIZS Het is weer begin Januari, tijd van de goede voornemens. Volgende week begin ik weer met mijn vijfdaagse detox sapkuur, en met mij vele JUIZS klanten. Waarom? Dit zijn mijn vijf redenen:   1) Een detox sapkuur maakt mij bewuster van mijn eet-en drinkgedrag. Dit is voor mij de belangrijkste reden om […]

 • Detox Sapkuur

  Diëten vs Detoxen

  Diëten en detoxen, wat zijn de verschillen? Je leest het in dit blog! HOE SNEL BEREIK IK EEN GEZONDE LEVENSSTIJL? Als je begint met diëten start je met een bepaald eetpatroon en kan je pas over een langere termijn (aantal maanden) bekijken of dit eetpatroon jou helpt met afvallen. De kans dat je na een […]

 • Detox Sapkuur

  Waarom een detox sapkuur in de lente een heel goed idee is!

  Mijn oma hield ieder voorjaar een grote lente schoonmaak. De dikke wintertruien werden opgeruimd, de ramen werden eens goed gezeemd en de gordijnen goed gewassen. Je voelde letterlijk de schone, frisse lentelucht het huis weer binnenstromen. De Ayurveda raadt ook aan om zo’n lente schoonmaak voor je lichaam te plannen. Ayurveda is misschien wel de […]

 • Detox Sapkuur

  Verschil tussen sapkuur All Day & Till Dinner

  Een detox sapkuur is perfect voor mensen die hun lichaam willen reinigen en snel gewicht willen verliezen. Je kiest er bij een detox sapkuur voor om een aantal dagen geen vaste voeding te eten. Het kan lastig zijn om een sapkuur vol te houden als je geen vaste voeding mag eten. Je krijgt namelijk een […]

 • Detox Sapkuur

  Je lever reinigen doe je met onze tips

  De lever is een belangrijk orgaan voor het lichaam en vervult meerdere functies, van het verwijderen van gifstoffen tot het produceren en uitscheiden van gal. Ook zorgt het voor de aanmaak van essentiële eiwitten en cholesterol, slaat het mineralen en ijzer op en vernietigt het oude rode bloedcellen.  Er zijn een aantal symptomen waardoor je […]

 • sapkuur 3 dagen

  Wat is autofagie ? Cel kannibalisme klinkt heftig maar is supergezond.

  Toen ik de opleiding orthomoleculaire voedingsleer volgde, vertelde de docent de volgende anekdote, die mij altijd is bijgebleven: In een wetenschappelijk onderzoek naar het effect van vasten hebben ze een keer een groep mensen voor een onbekende termijn in een bos gedropt zonder enige vorm van voeding. Iedereen in die groep had wel een of […]