Je lever reinigen doe je met onze tips

De lever is een belangrijk orgaan voor het lichaam en vervult meerdere functies, van het verwijderen van gifstoffen tot het produceren en uitscheiden van gal. Ook zorgt het voor de aanmaak van essentiële eiwitten en cholesterol, slaat het mineralen en ijzer op en vernietigt het oude rode bloedcellen. 

Er zijn een aantal symptomen waardoor je kan zien dat je lever beschadigd is. Enkele symptomen zijn frequente allergieën, ondervoeding, slechte eetlust, vermoeidheid, onregelmatige spijsvertering en brandend maagzuur. Bovendien kan je lever ook overwerkt en overbelast raken. Dit wordt veroorzaakt door ongezonde eetgewoonten, zoals het consumeren van junkfood, gefrituurd voedsel, suikerhoudend voedsel en alcohol. Een leverreiniging kan veel van deze problemen verlichten. 

Wat is een leverreiniging?

Het idee van een leverreiniging of detox zorgt vaak voor verdeeldheid. Echter gaat het niet om het reinigen van de lever zelf, maar meer om het ondersteunen van wat je lever van nature doet en het beschermen tegen externe invloeden. 

De lever is een natuurlijke ontgifter van het lichaam, doordat het het lichaam reinigt van gifstoffen en gal produceert om een gezonde spijsvertering te stimuleren. Wanneer de lever ‘ziek’ is, kan het lichaam de giftige stoffen niet zo makkelijk uitfilteren. Dit kan diverse symptomen veroorzaken, waaronder jeuk, zwelling, problemen met bloedvaten, galstenen, vermoeidheid en misselijkheid. 

In de meeste gevallen omvat een leverreiniging een of meer van de volgende zaken:

-het nemen van supplementen die zijn gemaakt om gifstoffen uit je lever te spoelen
-een levervriendelijk dieet volgen;
-bepaalde voedingsmiddelen vermijden;
-een detox sapkuur doen;
-met klysma’s de darm en dikke darm reinigen.

In de volgende alinea’s geven wij je tips om je lever op een eenvoudige manier te reinigen en te ondersteunen. Je kunt alle tips in een keer toepassen, maar je kan ook eerst eentje proberen. Zo zie je wat het effect kan zijn van een kleine verandering in je levensstijl.

Doe een detox sapkuur

Je hebt vast wel eens gehoord van een detox sapkuur. Steeds meer mensen volgen een detox sapkuur en zien hier ook resultaat door. Door middel van een sapkuur kun je je lichaam vrij maken van ongewenste stoffen van buitenaf. Je kunt ervoor kiezen om dit 3 dagen te doen, als het je eerste keer is. Heb je al eerder eentje gedaan? Daag jezelf dan uit met een 5-daagse of 7-daagse sapkuur. Bovendien kun je ervoor kiezen om het volledig te doen, of alleen tot het avondeten. Na je sapkuur zul je een stuk bewuster omgaan met je voedingskeuzes en sneller stilstaan bij slechte eetgewoonten.

Stop met het drinken van alcohol

Een van de taken van je lever is het afbreken van potentieel giftige stoffen, inclusief alcohol. Wanneer je drinkt, werken verschillende enzymen in je lever om de alcohol af te breken. Zo wordt het uit je lichaam verwijderd. Wanneer je meer drinkt dan je lever kan verwerken, kunnen alcohol en de bijproducten ervan je lever beschadigen. Dit zorgt onder andere voor een toename van vet in je lever, maar na verloop van tijd kan het ook leiden tot ontstekingen en ophoping van littekenweefsel.

Om de ontwikkeling van leveraandoeningen door alcoholgebruik te voorkomen, wordt het voor mannen aangeraden om niet meer dan drie drankjes per dag te consumeren. Voor vrouwen ligt dit lager, namelijk niet meer dan twee drankjes per dag. 

Drink groene thee

Groene thee zit bomvol plantaardige antioxidanten die helpen bij het elimineren van de ophoping van levervet. Bovendien bevordert het de leverfunctie. Begin elke dag met 2 tot 3 kopjes groene thee, om het risico op leververvetting te verminderen.  

Eet donkere bladgroenten

Donkere bladgroenten zoals spinazie, boerenkool, rucola en mosterd groenten bevatten reinigende stoffen en antioxidanten die helpen bij het ontgiften van de lever op een natuurlijke wijze. Ook zitten ze vol vezels en andere stoffen die je lever nodig heeft. 

Laat bewerkte voedingsmiddelen staan

Bewerkte voedingsmiddelen zitten boordevol conserveermiddelen, synthetische ingrediënten en chemicaliën die je lever kunnen belasten. Hierdoor wordt het steeds lastiger om goed te functioneren. Begin met het elimineren van voedingsmiddelen zoals ontbijtgranen, diepvriesproducten en spek uit je dieet.

Ook wordt het aangeraden om tafelsuiker en andere toegevoegde suikers te vermijden. Toegevoegde suikers remmen het vermogen van je lichaam om bepaalde enzymen te produceren die nodig zijn voor het ontgiftingsproces. Daarnaast veroorzaakt het de stijging van de bloedglucose en een grote afgifte van insuline. Houd je dagelijkse suikerinname op 20 tot 30 gram of lager.

Een leverreiniging is een verandering van levensstijl

Er is niet per se een wondermiddel als het gaat om een leverreiniging of detox. Wel zijn er een aantal acties die je kunt ondernemen om je lever te ondersteunen. Begin eerst bijvoorbeeld met een detox sapkuur van 3 dagen, om te ervaren wat het voor je levensstijl kan doen. Neem daarnaast enkele van onze suggesties op en na afloop zal je lichaam en lever je dankbaar zijn.

GERELATEERDE BERICHTEN

 • Detox Sapkuur

  Artikel Parool: Waarom vasten goed voor je is

  Periodiek honger lijden is goed voor ons lichaam. Maar de drang om bovenmatig te eten zit diep in onze genen. Minder eten is lastiger dan af en toe niets eten. We hebben altijd geleefd onder omstandigheden waarin voedsel niet continu beschikbaar was. Pas de laatste paar honderd jaar, sinds de industriële revolutie, hebben heel veel […]

 • Detox Sapkuur

  Sapvasten

  Hoewel sapvasten al enkele jaren bestaat, is het onlangs pas populair geworden. Er is een toename van detox diëten met sappen op sociale media, in documentaires, boeken en meer. Velen kiezen voor sapvasten om hun dieet te veranderen, in de hoop een vliegende start te maken naar een betere gezondheid, darmgezondheid en gewichtsverlies. Maar wat […]

 • sapkuur 5 dagen

  Boost je vetverbranding! Een extra voordeel van vasten.

  Geschreven door Sylvia van JUIZS  (5 minuten lezen) Bij JUIZS zijn we fan van Intermittent Fasting (IF), daar zijn ook onze detox-sapkuren op gebaseerd. Veel mensen bestellen een JUIZS sapkuur omdat ze een paar kilo’s kwijt willen. Het staat eigenlijk als een logisch gevolg met elkaar in verband en je kunt het bijna in een […]

 • Geen onderdeel van een categorie

  5 redenen voor een zomer detox

  Door Sylvia van JUIZS Het is zomer! Hét moment om te genieten van het leven en jezelf weer op te laden. Ga jij hartje zomer naar het buitenland of kies je liever voor een verblijf in eigen land? Straks als voor mij de zomervakantie start ga ik met mijn bonus gezin – mijn vriend heeft 2 […]

 • Detox Sapkuur

  Goede Voornemens, hoe houd je ze vol?

  New Year, New Beginnings. Yep, het is de eerste maand van Januari, dus het is weer tijd voor de Goede Voornemens. Vol enthousiasme beginnen we het jaar er mee, maar toch zwak dit gedurende het jaar weer af. Gelukkig zijn er strategieën die je goed kunnen helpen om je goede voornemens vol te houden, we […]

 • Detox Sapkuur

  De beste sapkuur

  Wil je graag afvallen of je lichaam resetten? Dan kan het interessant zijn om een sapkuur te overwegen. Bij een sapkuur vervang je de dagelijkse voeding door een set aan verschillende sappen. Je stapt voor een paar dagen volledig over op een vloeibaar dieet.  Een detox sapkuur heeft verschillende voordelen voor je lichaam. Je zult […]