Zo bereid je je voor op een detox sapkuur

Een detox sapkuur is de eerste stap naar een gezondere levensstijl. Maar zonder enige voorbereiding een detox beginnen is de eerste en grootste fout die de meeste mensen maken. Je lichaam een aantal dagen ervoor al goed voorbereiden zal ervoor zorgen dat de detox sapkuur soepel verloopt en je lichaam zal je uiteindelijk erg dankbaar zijn. 

Hoewel de voorbereiding anders is voor elk persoon, zijn er een aantal basisrichtlijnen om ervoor te zorgen dat je eerste detox goed en soepel verloopt. Hieronder lees je meer over de voorbereiding.

Voeg een dagelijks sapje toe aan je routine

Ben je nieuw in de wereld van sapkuren? Probeer dan een dagelijks sapje toe te voegen aan je routine, voordat je aan de detox sapkuur begint. Zo kan je lichaam wennen aan het sapkuren en de hogere doses aan micronutriënten die ermee gepaard gaan. Voordat je het weet, zal je lichaam snakken naar gezonder voedsel. 
Als het je eerste keer sapkuren wordt, willen we je als tip meegeven om te beginnen met de detox sapkuur van 3 dagen.

Drink voldoende water

Om ervoor te zorgen dat je lichaam goed blijft functioneren, moet je voor de detox veel water drinken. Streef ernaar om minstens acht glazen water per dag te drinken. Als je hier moeite mee hebt is het handig om een herbruikbare fles te kopen en deze altijd bij de hand te houden. Stel een herinnering in op je telefoon, zodat je op zijn minst elk uur een grote slok water drinkt. Geef je water wat extra smaak met citroen, verse munt en gesneden aardbeien.

Koester een goede nachtrust

Onderschat nooit de kracht van een goede nachtrust! Tijdens de detox zal je lichaam hard moeten werken om zich aan te passen. Met een goede nachtrust voordat je aan de detox begint kom je al een heel eind. Probeer dagelijks minimaal acht uur te slapen. 

Tijdens de detox sapkuur, zul je merken dat je beter gaat slapen. Dit komt doordat je lichaam in de nacht niet bezig is met het verteren van zwaar voedsel. Hierdoor kun je een diepere slaap bereiken naarmate je meer tijd in de REM-cyclus doorbrengt. Een diepere slaap kan herstel stimuleren.

Laat de koffie en alcohol staan

De bedoeling van een sapkuur is om je lichaam te reinigen en te balanceren. Dit betekent dus ook dat je afscheid moet nemen van stimulerende middelen, zoals koffie en alcohol. Het detoxen van je lichaam door middel van sapkuren kan op zichzelf al een uitdagende en stressvolle taak zijn. Voorkom extra druk of ongemak tijdens de detox door ongeveer een week van tevoren al te stoppen met koffie en alcohol. Zo voorkom je ook ontwenningsverschijnselen tijdens je detox. 

Als je ontwenningsverschijnselen te erg worden, zijn er een paar handige manieren om dit te verminderen. Probeer bijvoorbeeld je koffie-inname eerst te verminderen, in plaats van dat je er ‘cold turkey’ mee stopt. Bouw het langzaam af, totdat je helemaal geen koffie meer nodig hebt. Ook kun je proberen om over te schakelen naar decafé of thee.

Vermijd bewerkt voedsel

Naast de bovengenoemde voorbereidingen, is het ook belangrijk om bewerkte en andere ongezonde voedingsmiddelen te laten staan. Voeding met suiker, geraffineerde koolhydraten en bewerkt vlees kun je het best vermijden. Voeg in plaats daarvan alkaliserende voedingsmiddelen toe, zoals groene bladgroenten, citrusvruchten, volkoren granen, noten, seizoensfruit en wortelgroenten. 

Succes met je detox!

Nu dat je de basisrichtlijnen van de voorbereiding weet, kun je aan de slag met je detox sapkuur. Kies een geschikte duur van de sapkuur en plan het goed, zodat je jezelf mentaal en fysiek kan voorbereiden. We wensen je heel veel succes!

GERELATEERDE BERICHTEN

 • Detox Sapkuur

  Waarom een detox sapkuur in de lente een heel goed idee is!

  Mijn oma hield ieder voorjaar een grote lente schoonmaak. De dikke wintertruien werden opgeruimd, de ramen werden eens goed gezeemd en de gordijnen goed gewassen. Je voelde letterlijk de schone, frisse lentelucht het huis weer binnenstromen. De Ayurveda raadt ook aan om zo’n lente schoonmaak voor je lichaam te plannen. Ayurveda is misschien wel de […]

 • sapkuur 3 dagen

  Wat is autofagie ? Cel kannibalisme klinkt heftig maar is supergezond.

  Toen ik de opleiding orthomoleculaire voedingsleer volgde, vertelde de docent de volgende anekdote, die mij altijd is bijgebleven: In een wetenschappelijk onderzoek naar het effect van vasten hebben ze een keer een groep mensen voor een onbekende termijn in een bos gedropt zonder enige vorm van voeding. Iedereen in die groep had wel een of […]

 • Detox Sapkuur

  De beste sapkuur

  Wil je graag afvallen of je lichaam resetten? Dan kan het interessant zijn om een sapkuur te overwegen. Bij een sapkuur vervang je de dagelijkse voeding door een set aan verschillende sappen. Je stapt voor een paar dagen volledig over op een vloeibaar dieet.  Een detox sapkuur heeft verschillende voordelen voor je lichaam. Je zult […]

 • Detox Sapkuur

  Goede Voornemens, hoe houd je ze vol?

  New Year, New Beginnings. Yep, het is de eerste maand van Januari, dus het is weer tijd voor de Goede Voornemens. Vol enthousiasme beginnen we het jaar er mee, maar toch zwak dit gedurende het jaar weer af. Gelukkig zijn er strategieën die je goed kunnen helpen om je goede voornemens vol te houden, we […]

 • Detox Sapkuur

  Sapvasten

  Hoewel sapvasten al enkele jaren bestaat, is het onlangs pas populair geworden. Er is een toename van detox diëten met sappen op sociale media, in documentaires, boeken en meer. Velen kiezen voor sapvasten om hun dieet te veranderen, in de hoop een vliegende start te maken naar een betere gezondheid, darmgezondheid en gewichtsverlies. Maar wat […]