Zo bereid je je voor op een detox sapkuur

Een detox sapkuur is de eerste stap naar een gezondere levensstijl. Maar zonder enige voorbereiding een detox beginnen is de eerste en grootste fout die de meeste mensen maken. Je lichaam een aantal dagen ervoor al goed voorbereiden zal ervoor zorgen dat de detox sapkuur soepel verloopt en je lichaam zal je uiteindelijk erg dankbaar zijn. 

Hoewel de voorbereiding anders is voor elk persoon, zijn er een aantal basisrichtlijnen om ervoor te zorgen dat je eerste detox goed en soepel verloopt. Hieronder lees je meer over de voorbereiding.

Voeg een dagelijks sapje toe aan je routine

Ben je nieuw in de wereld van sapkuren? Probeer dan een dagelijks sapje toe te voegen aan je routine, voordat je aan de detox sapkuur begint. Zo kan je lichaam wennen aan het sapkuren en de hogere doses aan micronutriënten die ermee gepaard gaan. Voordat je het weet, zal je lichaam snakken naar gezonder voedsel. 
Als het je eerste keer sapkuren wordt, willen we je als tip meegeven om te beginnen met de detox sapkuur van 3 dagen.

Drink voldoende water

Om ervoor te zorgen dat je lichaam goed blijft functioneren, moet je voor de detox veel water drinken. Streef ernaar om minstens acht glazen water per dag te drinken. Als je hier moeite mee hebt is het handig om een herbruikbare fles te kopen en deze altijd bij de hand te houden. Stel een herinnering in op je telefoon, zodat je op zijn minst elk uur een grote slok water drinkt. Geef je water wat extra smaak met citroen, verse munt en gesneden aardbeien.

Koester een goede nachtrust

Onderschat nooit de kracht van een goede nachtrust! Tijdens de detox zal je lichaam hard moeten werken om zich aan te passen. Met een goede nachtrust voordat je aan de detox begint kom je al een heel eind. Probeer dagelijks minimaal acht uur te slapen. 

Tijdens de detox sapkuur, zul je merken dat je beter gaat slapen. Dit komt doordat je lichaam in de nacht niet bezig is met het verteren van zwaar voedsel. Hierdoor kun je een diepere slaap bereiken naarmate je meer tijd in de REM-cyclus doorbrengt. Een diepere slaap kan herstel stimuleren.

Laat de koffie en alcohol staan

De bedoeling van een sapkuur is om je lichaam te reinigen en te balanceren. Dit betekent dus ook dat je afscheid moet nemen van stimulerende middelen, zoals koffie en alcohol. Het detoxen van je lichaam door middel van sapkuren kan op zichzelf al een uitdagende en stressvolle taak zijn. Voorkom extra druk of ongemak tijdens de detox door ongeveer een week van tevoren al te stoppen met koffie en alcohol. Zo voorkom je ook ontwenningsverschijnselen tijdens je detox. 

Als je ontwenningsverschijnselen te erg worden, zijn er een paar handige manieren om dit te verminderen. Probeer bijvoorbeeld je koffie-inname eerst te verminderen, in plaats van dat je er ‘cold turkey’ mee stopt. Bouw het langzaam af, totdat je helemaal geen koffie meer nodig hebt. Ook kun je proberen om over te schakelen naar decafé of thee.

Vermijd bewerkt voedsel

Naast de bovengenoemde voorbereidingen, is het ook belangrijk om bewerkte en andere ongezonde voedingsmiddelen te laten staan. Voeding met suiker, geraffineerde koolhydraten en bewerkt vlees kun je het best vermijden. Voeg in plaats daarvan alkaliserende voedingsmiddelen toe, zoals groene bladgroenten, citrusvruchten, volkoren granen, noten, seizoensfruit en wortelgroenten. 

Succes met je detox!

Nu dat je de basisrichtlijnen van de voorbereiding weet, kun je aan de slag met je detox sapkuur. Kies een geschikte duur van de sapkuur en plan het goed, zodat je jezelf mentaal en fysiek kan voorbereiden. We wensen je heel veel succes!

GERELATEERDE BERICHTEN

 • Detox Sapkuur

  5 redenen om het nieuwe jaar te beginnen met een detox sapkuur

  Door Sylvia van JUIZS Het is weer begin Januari, tijd van de goede voornemens. Volgende week begin ik weer met mijn vijfdaagse detox sapkuur, en met mij vele JUIZS klanten. Waarom? Dit zijn mijn vijf redenen:   1) Een detox sapkuur maakt mij bewuster van mijn eet-en drinkgedrag. Dit is voor mij de belangrijkste reden om […]

 • Detox Sapkuur

  Laaggradige ontstekingen: wat betekent dat voor je stofwisseling?

  Veel mensen hebben last van schildklierklachten door een tekort aan actief schildklierhormoon. Symptomen hiervan zijn kouwelijkheid, droge huid, vermoeidheid, haaruitval, zwakke nagels, depressieve gevoelens, gewichtstoename, obstipatie en hoofdpijn. Schildklierklachten komen veel meer bij vrouwen voor dan bij mannen. Één van de oorzaken is chronische laaggradige ontsteking. Een wat?? Een laaggradige ontsteking. Wat is dat toch, […]

 • Detox Sapkuur

  De beste sapkuur

  Wil je graag afvallen of je lichaam resetten? Dan kan het interessant zijn om een sapkuur te overwegen. Bij een sapkuur vervang je de dagelijkse voeding door een set aan verschillende sappen. Je stapt voor een paar dagen volledig over op een vloeibaar dieet.  Een detox sapkuur heeft verschillende voordelen voor je lichaam. Je zult […]

 • Detox Sapkuur

  Hoe krijg je een Summer body?

  Een vraag die bij veel klanten van JUIZS speelt, ‘Hoe krijg je een summer body?’. Wij geven je aan de hand van dit blog tips en ja deze tips zijn voor iedereen haalbaar! Een lichaam om trots op te zijn Een summer body is een lichaam waar je trots op bent en je zelfverzekerd in […]

 • Detox Sapkuur

  Artikel Parool: Waarom vasten goed voor je is

  Periodiek honger lijden is goed voor ons lichaam. Maar de drang om bovenmatig te eten zit diep in onze genen. Minder eten is lastiger dan af en toe niets eten. We hebben altijd geleefd onder omstandigheden waarin voedsel niet continu beschikbaar was. Pas de laatste paar honderd jaar, sinds de industriële revolutie, hebben heel veel […]

 • Geen onderdeel van een categorie

  5 redenen voor een zomer detox

  Door Sylvia van JUIZS Het is zomer! Hét moment om te genieten van het leven en jezelf weer op te laden. Ga jij hartje zomer naar het buitenland of kies je liever voor een verblijf in eigen land? Straks als voor mij de zomervakantie start ga ik met mijn bonus gezin – mijn vriend heeft 2 […]