De beste sapkuur

Wil je graag afvallen of je lichaam resetten? Dan kan het interessant zijn om een sapkuur te overwegen. Bij een sapkuur vervang je de dagelijkse voeding door een set aan verschillende sappen. Je stapt voor een paar dagen volledig over op een vloeibaar dieet. 

Een detox sapkuur heeft verschillende voordelen voor je lichaam. Je zult je na de sapkuur een stuk fitter en gezonder voelen. In dit artikel lees je alles dat je moet weten over sapkuren en wat de beste sapkuur voor jou is.

Detox sapkuren in het kort

Bij een detox sapkuur kies je ervoor om een paar dagen volledig over te stappen op vloeibare voeding. Het gaat dan specifiek om sappen die rijk zijn aan vitaminen en mineralen. Deze sappen zijn verkrijgbaar in verschillende smaken. Denk bijvoorbeeld aan sappen van diverse vruchten als appel en mango, en verschillende groentesoorten als wortel en spinazie. 

Er zijn verschillende varianten sapkuren beschikbaar die allemaal een andere duur hebben. Bij sommige sapkuren mag je de hele dag niks eten, terwijl je bij andere sapkuren tot een bepaald tijdstip geen vaste voeding mag eten. De enige uitzondering op deze regel is natuurlijk de consumptie van water en groene thee of kruidenthee.

De effecten van een sapkuur

Het voornaamste doel van een sapkuur is het ontgiften van je lichaam. Je stop voor een aantal dagen met het consumeren van vaste voeding. Hierdoor krijgt je lichaam de kans om zich te herstellen. Je geeft de spijsverteringsorganen namelijk wat rust waardoor verschillende gifstoffen kunnen worden afgebroken.

Dit proces is natuurlijk niet makkelijk, want het is lastig om tijdelijk te stoppen met vaste voeding. Het niet-eten heeft echter grote gezondheidsvoordelen voor je lichaam, zie ook ons eerder blog over autofagie. Het resultaat: je zult je o.a. een stuk fitter voelen en gaan  blaken van de energie. Ook vallen de meeste mensen wat af tijdens de detox.  Je hoeft niet bang te zijn dat je zult verhongeren. De sapkuren zitten namelijk boordevol met vitaminen en voedingsstoffen. Het is dus ook een goede manier om snel gewicht te verliezen.

Welke detox sapkuur past bij jou?

Er zijn verschillende sapkuren beschikbaar. Zo zijn er sapkuren van 3, 5 of 7 dagen. Daarnaast zijn er ook all day en till dinner sapkuren. Hieronder lees je wat de beste sapkuur voor jou is.

3-daagse sapkuur

De 3-daagse sapkuur is de mildste variant van alle sapkuren. Dit is het perfecte model voor mensen die niet vaak een sapkuur volgen. Bij dit programma kies je ervoor om 3 dagen lang alleen maar sappen te consumeren. Een 3-daags programma is goed vol te houden, maar het effect op je lichaam zal wel een stuk kleiner zijn. Gemiddeld zal het gewichtsverlies zich beperken tot ongeveer 2 à 3 kilo. 

Heb je nog nooit een sapkuur gevolgd maar zou je het wel graag een keer willen proberen, dan kun je het beste kiezen voor een till dinner kuur. Bij een 3-daagse till dinner sapkuur mag je nog wel een klein beetje vast voedsel eten. Bij het till dinner programma mag je namelijk één vegetarische maaltijd eten. Dit is perfect voor mensen die veel bewegen of veel moeten eten voor hun sport of werk.

5-daagse sapkuur

De 5-daagse detox sapkuur is de variant die het populairst is. De positieve effecten van een 5-daagse kuur zijn aanzienlijk groter dan die van een 3-daagse kuur. Zo kan het gewichtsverlies tot maar liefst 5 kilo oplopen. Daarnaast krijg je ook persoonlijk advies bij dit programma zodat jij het meeste uit de detox sapkuur kunt halen.

Natuurlijk is een langer programma ook een stuk zwaarder, daarom kun je ook voor een till dinner programma kiezen waarbij je één vegetarische maaltijd mag consumeren. Dit is een stuk makkelijk vol te houden en heeft een groter effect dan een 3-daagse sapkuur.

7-daagse sapkuur

Als je een echte diehard bent en veel progressie wilt boeken, dan is een detox sapkuur van 7 dagen ideaal. Dit is natuurlijk het zwaarste programma, maar je kunt maar liefst 6,5 kilo aan gewicht verliezen in slechts een week tijd. Bovendien krijg je daar ook nog eens gratis een voedingsadvies bij. Zo haal jij het meeste uit je 7-daagse detox sapkuur.

Vind je een 7-daagse sapkuur net iets te heftig? Dan kun je natuurlijk ook voor de till dinner variant kiezen waarbij je één vegetarische maaltijd mag eten.

GERELATEERDE BERICHTEN

 • Detox Sapkuur

  Waarom een detox sapkuur in de lente een heel goed idee is!

  Mijn oma hield ieder voorjaar een grote lente schoonmaak. De dikke wintertruien werden opgeruimd, de ramen werden eens goed gezeemd en de gordijnen goed gewassen. Je voelde letterlijk de schone, frisse lentelucht het huis weer binnenstromen. De Ayurveda raadt ook aan om zo’n lente schoonmaak voor je lichaam te plannen. Ayurveda is misschien wel de […]

 • Detox Sapkuur

  Goede Voornemens, hoe houd je ze vol?

  New Year, New Beginnings. Yep, het is de eerste maand van Januari, dus het is weer tijd voor de Goede Voornemens. Vol enthousiasme beginnen we het jaar er mee, maar toch zwak dit gedurende het jaar weer af. Gelukkig zijn er strategieën die je goed kunnen helpen om je goede voornemens vol te houden, we […]

 • Detox Sapkuur

  Artikel Parool: Waarom vasten goed voor je is

  Periodiek honger lijden is goed voor ons lichaam. Maar de drang om bovenmatig te eten zit diep in onze genen. Minder eten is lastiger dan af en toe niets eten. We hebben altijd geleefd onder omstandigheden waarin voedsel niet continu beschikbaar was. Pas de laatste paar honderd jaar, sinds de industriële revolutie, hebben heel veel […]

 • Detox Sapkuur

  Zo bereid je je voor op een detox sapkuur

  Een detox sapkuur is de eerste stap naar een gezondere levensstijl. Maar zonder enige voorbereiding een detox beginnen is de eerste en grootste fout die de meeste mensen maken. Je lichaam een aantal dagen ervoor al goed voorbereiden zal ervoor zorgen dat de detox sapkuur soepel verloopt en je lichaam zal je uiteindelijk erg dankbaar […]

 • sapkuur 3 dagen

  Wat is autofagie ? Cel kannibalisme klinkt heftig maar is supergezond.

  Toen ik de opleiding orthomoleculaire voedingsleer volgde, vertelde de docent de volgende anekdote, die mij altijd is bijgebleven: In een wetenschappelijk onderzoek naar het effect van vasten hebben ze een keer een groep mensen voor een onbekende termijn in een bos gedropt zonder enige vorm van voeding. Iedereen in die groep had wel een of […]