Het verschil tussen HPP en Pasteurisatie

Eigenlijk zou je voor het maximum behoud van vitaminen een sapje gelijk moeten opdrinken direct nadat het geperst is. Maar dat gaat natuurlijk niet, wij staan lang niet altijd naast jou wanneer jij zin hebt in een cold pressed juice. Invriezen is ook niet ideaal, want door de ijskristallen in het sap, krijg je vlok vorming wanneer je het sapje ontdooit. De allerbeste manier om sappen toch langer houdbaar te maken, zonder het verlies aan vitaminen is door middel van de allernieuwste techniek met waterdruk. HPP staat voor High Pressure Processing en dat is de techniek die wij hanteren voor al onze sappen, smoothies en shots. Het is iets heel anders dan pasteurisatie. Wat is precies het verschil? We leggen het uit in deze blog!

de ouderwetse manier : Pasteurisatie

Pasteurisatie is eigenlijk de manier die je gewend bent en wordt gebruikt bij (bijna) alle flessen en pakken sap die je kan vinden op de schappen van de supermarkt. Bij pasteurisatie worden levensmiddelen, al dan niet verpakt, verhit met temperaturen boven de 84 graden. Alleen is de kerntemperatuur van het levensmiddel bepalend, dus de temperatuur van het hart van het product. Logischerwijs duurt het per definitie even tot de kern die gewenste temperatuur krijgt van boven de 84 gevolg. Het gevolg is dat de buitenkant van het product veel langer aan die hoge temperatuur is blootgesteld, wat tot over-cooking kan leiden. Een groot nadeel van deze temperatuurwijziging is het verlies van de voedingswaarden, denk dus bijvoorbeeld aan de vitaminen, enzymen en mineralen in het sap. Ook kan er door pasteurisatie kleurverandering optreden en kan het invloed hebben op de geur en smaak van het product.

onze manier : High Pressure Processing (HPP)

HPP staat voor High Pressure Processing en is de allernieuwste technologie vanuit de Verenigde Staten om voedingswaren langer houdbaar te maken zonder in te boeten op de voedingswaarden of voedingskwaliteit. De beste manier om levend sap langer houdbaar te maken zonder dat de smaak, vitaminen, mineralen en enzymen verloren gaan, is ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk zuurstof bij komt. Zuurstof bederft immers en zorgt ervoor dat door blootstelling er aan, waardevolle vitaminen verloren gaan. 

De problemen die er bij pasteurisatie zijn, zoals dat de buitenkant een hogere verhitting krijgt dan het kern van het product waardoor er waardevolle voedingsstoffen verloren gaan, die zijn er niet bij het HPP proces. Er verandert dus niets aan de voedingswaarden, geur kleur of smaak van het product. Middels het gebruik van waterdruk, persen we als het ware de zuurstof uit het sap. Denk maar eens aan duiken, dan mag je ook niet te snel stijgen omdat anders de zuurstofbellen in het bloed te groot worden en uit elkaar spatten. Bij het HPP proces maken we gebruik van het zelfde principe: de sappen worden na bottelen (dus met dop en al) in een hele lange koker gestopt. Die koker wordt vervolgens onder hele hoge waterdruk gebracht, zeker wel een paar duizend bar. Hierdoor wordt als het ware alle zuurstof uit het flesje gedrukt. Het resultaat: een langer houdbaar sapje, zonder verlies van vitaminen, enzymen en mineralen en zonder smaak en-of geur verandering. Het sap blijft langer houdbaar en is toch super vers! Dat is ook te zien aan het sap: als het sap langer staat, scheidt het sap. Hetzelfde gebeurt als je een glas net vers geperste sinaasappelsap laat staan.

Met het HPP proces kunnen we de houdbaarheid van het sap na de persdatum met vier weken verlengen, zonder dat het verhit is of conserveringsmiddelen zijn toegevoegd. De sapjes moeten wel in de koelkast bewaard worden. We persen (nog) niet ieder dag alle smaken, maar we zorgen er altijd voor dat rekening vanaf de leverdatum je sapjes minimaal de duur van jouw detox sapkuur houdbaar zijn of bij een shots/ zelf samenstellen pakket minimaal de houdbaarheid van één week heeft, vaak wel veel langer. Wil je pas later met je sapjes beginnen? Vries dan je sapjes in. Bevroren sap blijft maandenlang goed.

GERELATEERDE BERICHTEN

  • Detox Review

    JUIZS Detox Sapkuur review van Jasmina

    Jasmina van Sparklesinsides heeft onlangs een JUIZS Detox Sapkuur gedaan. Ze vond het lang niet altijd even makkelijk en heeft soms ook een beetje gesmokkeld, maar heeft toch hele mooie resultaten gehaald. Ook geeft ze aan dat ze als diabetes 1 patiënt hele stabiele waarden had gedurende de detox. Lees haar eerlijke blog hier: Onlangs […]

  • JUIZS sappen

    Vitaminen & Corona

    Er is nog steeds heel veel onduidelijk over het Corona virus, maar langzaam maar zeker druppelt er beetje bij beetje steeds meer informatie binnen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf ook een beetje Corona-moe word, net als volgens mij de rest van Nederland. Inmiddels is het wel algemeen bekend dat indien je overgewicht hebt, […]

  • JUIZS sappen

    Say Hi tegen onze milieubewuste fles!

    Vaak worden benaderd door onze klanten met de vraag waarom wij geen glas gebruiken voor onze flessen. Wij hebben er bewust voor gekozen om geen glas te gebruiken voor onze flessen. Enerzijds kunnen we niet anders, omdat glas niet samen gaat met de HPP techniek. De waterdruk zou er voor zorgen dat het glas in duizenden […]

  • JUIZS sappen

    Keep it Cool! Het unieke logistieke proces van JUIZS

    Om jouw sappen gekoeld bij jou thuis te krijgen, werken wij nauw samen met Leen Menken FoodService Logistics. Een pakket versturen naar een JUIZS klant is één. Maar een pakket versturen dat gekoeld moet blijven, is twee. Droog ijs, ice packs of isolerende verpakkingen worden vaak gebruikt om dit soort pakketten te versturen, maar daar mee is […]

    Webstation Webdesign Wordpress developmentWordpress Development

    Kortingcode Juizs

    Kortingscode 20%: #juizs4iedereen

    Met kortingscode #juizs4iedereen ontvang JIJ 20% korting op jouw pakket naar keuze én schenken wij GRATIS sappen aan de voedselbank.

    Bij elke verkoop van een 3 daagse sapkuur schenken we 3 sappen, bij de verkoop van de 5 daagse sapkuur 5 sappen, bij de verkoop van de 7 daagse sapkuur maar liefst 7 sappen. Ook op de abonnementen, shots en bij de ‘zelf samenstellen pakketten’ geven we gratis sappen aan de voedselbank.