Het verschil tussen HPP en Pasteurisatie

5 minuten leestijd

‘Hoe lang zijn jullie sappen houdbaar?’ is een vraag die wij regelmatig gesteld krijgen. Hier kunnen wij niet zomaar een antwoord op gegeven omdat dit ieder moment kan verschillen en ook per smaak kan verschillen. Als je sappen van ons ontvangt controleer dan altijd de houdbaarheid, deze vind je op de dop. Wij garanderen altijd minimaal 7 dagen houdbaarheid, echter is de houdbaarheid in de praktijk vaak langer. Dit komt door het gebruik van de unieke HPP techniek. Wat dat is? Lees snel verder!

Eigenlijk zou je voor het maximum behoud van vitaminen een sapje gelijk moeten opdrinken direct nadat het geperst is. Maar dat gaat natuurlijk niet, wij staan helaas niet naast jou wanneer jij zin hebt in een cold pressed juice. Invriezen kan, maar is ook niet ideaal, want door de ijskristallen in het sap, krijg je vlok vorming wanneer je het sapje ontdooit. De allerbeste manier om sappen toch langer houdbaar te maken, zonder het verlies aan vitaminen is door middel van de allernieuwste techniek met waterdruk. HPP staat voor High Pressure Processing en dat is de techniek die wij hanteren voor al onze sappen, veggies, smoothies en shots. Het is iets heel anders dan pasteurisatie. Wat is precies het verschil? We leggen het uit!

de ouderwetse manier : Pasteurisatie

Pasteurisatie is eigenlijk de manier die je gewend bent en wordt gebruikt bij een heleboel flessen en pakken sap die je in de supermarkt kan vinden. Bij pasteurisatie worden levensmiddelen, al dan niet verpakt, verhit met temperaturen boven de 84 graden. Alleen is de kerntemperatuur van het levensmiddel bepalend, dus de temperatuur van het hart van het product. Logischerwijs duurt het per definitie even tot de kern die gewenste temperatuur krijgt van boven de 84 gevolg. Het gevolg is dat de buitenkant van het product veel langer aan die hoge temperatuur is blootgesteld, wat tot over-cooking kan leiden. Een groot nadeel van deze temperatuurwijziging is het verlies van de voedingswaarden, denk dus bijvoorbeeld aan de vitaminen, enzymen en mineralen in het sap. Ook kan er door pasteurisatie kleurverandering optreden en kan het invloed hebben op de geur en smaak van het product.

onze manier : High Pressure Processing (HPP)

HPP staat voor High Pressure Processing en is de allernieuwste technologie om voedingswaren langer houdbaar te maken zonder in te boeten op de voedingswaarden of voedingskwaliteit. De beste manier om levend sap langer houdbaar te maken zonder dat de smaak, vitaminen, mineralen en enzymen verloren gaan, is ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk zuurstof bij komt. Zuurstof bederft immers en zorgt ervoor dat door blootstelling er aan, waardevolle vitaminen verloren gaan. 

De problemen die er bij pasteurisatie zijn, zoals dat de buitenkant een hogere verhitting krijgt dan het kern van het product waardoor er waardevolle voedingsstoffen verloren gaan, die zijn er niet bij het HPP proces. Er verandert dus niets aan de voedingswaarden, geur kleur of smaak van het product. Middels het gebruik van waterdruk, persen we als het ware de zuurstof uit het sap. Denk maar eens aan duiken, dan mag je ook niet te snel stijgen omdat anders de zuurstofbellen in het bloed te groot worden en uit elkaar spatten. Bij het HPP proces maken we gebruik van het zelfde principe: de sappen worden na bottelen (dus met dop en al) in een hele lange koker gestopt. Die koker wordt vervolgens onder hele hoge waterdruk gebracht, zeker wel een paar duizend bar. Hierdoor wordt als het ware alle zuurstof uit het flesje gedrukt. Het resultaat: een langer houdbaar sapje, zonder verlies van vitaminen, enzymen en mineralen en zonder smaak en-of geur verandering. Het sap blijft langer houdbaar en is toch super vers! Dat is ook te zien aan het sap: als het sap langer staat, scheidt het sap. Hetzelfde gebeurt als je een glas net vers geperste sinaasappelsap laat staan.

Met het HPP proces kunnen we de houdbaarheid van het sap na de persdatum met vier weken verlengen, zonder dat het verhit is of conserveringsmiddelen zijn toegevoegd. De sapjes moeten wel in de koelkast bewaard worden. We persen (nog) niet ieder dag alle smaken, maar we zorgen er altijd voor dat rekening vanaf de leverdatum je sapjes minimaal de duur van jouw detox sapkuur houdbaar zijn of bij een shots/ zelf samenstellen pakket minimaal de houdbaarheid van één week heeft, vaak wel veel langer. Wil je pas later met je sapjes beginnen? Vries dan je sapjes in. Bevroren sap blijft maandenlang goed.

GERELATEERDE BERICHTEN

  • JUIZS sappen

    Say Hi tegen onze milieubewuste fles!

    Regelmatig krijgen wij de vraag waarom wij geen glas gebruiken in plaats van onze plasticflessen. Wij hebben er bewust voor gekozen om geen glas te gebruiken voor onze flessen. Enerzijds kunnen we niet anders, omdat glas niet samen gaat met de unieke HPP techniek. De flessen worden onder waterdruk behandeld om zoveel mogelijk zuurstof uit de […]

  • Geen onderdeel van een categorie

    Paas ontbijt inspiratie

    Dit weekend is het alweer Pasen! En deze keer lijkt het er op dat de weergoden ons goed gezind zijn en we beloond worden met een heerlijk lentezonnetje. Lekker naar buiten dus, na een feestelijk Paasontbijt. Wil je een keer iets anders op tafel zetten dan het standaard gekookte eitje met Pasen? Dan hebben we […]

  • Geen onderdeel van een categorie

    5 redenen voor een zomer detox

    Door Sylvia van JUIZS Het is zomer! Hét moment om te genieten van het leven en jezelf weer op te laden. Ga jij hartje zomer naar het buitenland of kies je liever voor een verblijf in eigen land? Straks als voor mij de zomervakantie start ga ik met mijn bonus gezin – mijn vriend heeft 2 […]

  • Recepten

    Mijn favoriete pompoen recept

    Het is alweer bijna kerst! Ben jij nog opzoek naar heerlijke, maar wel een beetje gezonde, kerstgerechten? Ik heb hier al iets van inspiratie voor je. Hieronder zie je mijn favoriete pompoen gerecht. Super easy en super feestelijk. Ik voeg soms ook nog wat feta kaas toe maar dat is natuurlijk helemaal up to you! […]

  • JUIZS sappen

    De voordelen van groene bladgroenten

    Groene bladgroenten zijn van alle groenten het meest rijk aan belangrijke voedingsstoffen. Dit betekent niet dat je nu alleen nog maar groene bladgroenten moet eten, maar het betekent wel dat het goed is om dagelijks één of meerdere porties groene bladgroenten te eten. Waarom is dit slim om te doen? En wat maakt groene bladgroenten […]

  • sapkuur 5 dagen

    Boost je vetverbranding! Een extra voordeel van vasten.

    Geschreven door Sylvia van JUIZS  (5 minuten lezen) Bij JUIZS zijn we fan van Intermittent Fasting (IF), daar zijn ook onze detox-sapkuren op gebaseerd. Veel mensen bestellen een JUIZS sapkuur omdat ze een paar kilo’s kwijt willen. Het staat eigenlijk als een logisch gevolg met elkaar in verband en je kunt het bijna in een […]