Het verschil tussen HPP en Pasteurisatie

5 minuten leestijd

‘Hoe lang zijn jullie sappen houdbaar?’ is een vraag die wij regelmatig gesteld krijgen. Hier kunnen wij niet zomaar een antwoord op gegeven omdat dit ieder moment kan verschillen en ook per smaak kan verschillen. Als je sappen van ons ontvangt controleer dan altijd de houdbaarheid, deze vind je op de dop. Wij garanderen altijd minimaal 7 dagen houdbaarheid, echter is de houdbaarheid in de praktijk vaak langer. Dit komt door het gebruik van de unieke HPP techniek. Wat dat is? Lees snel verder!

Eigenlijk zou je voor het maximum behoud van vitaminen een sapje gelijk moeten opdrinken direct nadat het geperst is. Maar dat gaat natuurlijk niet, wij staan helaas niet naast jou wanneer jij zin hebt in een cold pressed juice. Invriezen kan, maar is ook niet ideaal, want door de ijskristallen in het sap, krijg je vlok vorming wanneer je het sapje ontdooit. De allerbeste manier om sappen toch langer houdbaar te maken, zonder het verlies aan vitaminen is door middel van de allernieuwste techniek met waterdruk. HPP staat voor High Pressure Processing en dat is de techniek die wij hanteren voor al onze sappen, veggies, smoothies en shots. Het is iets heel anders dan pasteurisatie. Wat is precies het verschil? We leggen het uit!

de ouderwetse manier : Pasteurisatie

Pasteurisatie is eigenlijk de manier die je gewend bent en wordt gebruikt bij een heleboel flessen en pakken sap die je in de supermarkt kan vinden. Bij pasteurisatie worden levensmiddelen, al dan niet verpakt, verhit met temperaturen boven de 84 graden. Alleen is de kerntemperatuur van het levensmiddel bepalend, dus de temperatuur van het hart van het product. Logischerwijs duurt het per definitie even tot de kern die gewenste temperatuur krijgt van boven de 84 gevolg. Het gevolg is dat de buitenkant van het product veel langer aan die hoge temperatuur is blootgesteld, wat tot over-cooking kan leiden. Een groot nadeel van deze temperatuurwijziging is het verlies van de voedingswaarden, denk dus bijvoorbeeld aan de vitaminen, enzymen en mineralen in het sap. Ook kan er door pasteurisatie kleurverandering optreden en kan het invloed hebben op de geur en smaak van het product.

onze manier : High Pressure Processing (HPP)

HPP staat voor High Pressure Processing en is de allernieuwste technologie om voedingswaren langer houdbaar te maken zonder in te boeten op de voedingswaarden of voedingskwaliteit. De beste manier om levend sap langer houdbaar te maken zonder dat de smaak, vitaminen, mineralen en enzymen verloren gaan, is ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk zuurstof bij komt. Zuurstof bederft immers en zorgt ervoor dat door blootstelling er aan, waardevolle vitaminen verloren gaan. 

De problemen die er bij pasteurisatie zijn, zoals dat de buitenkant een hogere verhitting krijgt dan het kern van het product waardoor er waardevolle voedingsstoffen verloren gaan, die zijn er niet bij het HPP proces. Er verandert dus niets aan de voedingswaarden, geur kleur of smaak van het product. Middels het gebruik van waterdruk, persen we als het ware de zuurstof uit het sap. Denk maar eens aan duiken, dan mag je ook niet te snel stijgen omdat anders de zuurstofbellen in het bloed te groot worden en uit elkaar spatten. Bij het HPP proces maken we gebruik van het zelfde principe: de sappen worden na bottelen (dus met dop en al) in een hele lange koker gestopt. Die koker wordt vervolgens onder hele hoge waterdruk gebracht, zeker wel een paar duizend bar. Hierdoor wordt als het ware alle zuurstof uit het flesje gedrukt. Het resultaat: een langer houdbaar sapje, zonder verlies van vitaminen, enzymen en mineralen en zonder smaak en-of geur verandering. Het sap blijft langer houdbaar en is toch super vers! Dat is ook te zien aan het sap: als het sap langer staat, scheidt het sap. Hetzelfde gebeurt als je een glas net vers geperste sinaasappelsap laat staan.

Met het HPP proces kunnen we de houdbaarheid van het sap na de persdatum met vier weken verlengen, zonder dat het verhit is of conserveringsmiddelen zijn toegevoegd. De sapjes moeten wel in de koelkast bewaard worden. We persen (nog) niet ieder dag alle smaken, maar we zorgen er altijd voor dat rekening vanaf de leverdatum je sapjes minimaal de duur van jouw detox sapkuur houdbaar zijn of bij een shots/ zelf samenstellen pakket minimaal de houdbaarheid van één week heeft, vaak wel veel langer. Wil je pas later met je sapjes beginnen? Vries dan je sapjes in. Bevroren sap blijft maandenlang goed.

GERELATEERDE BERICHTEN

  • Detox Review

    Interview Marieke Elsinga

    Marieke Elsinga, tv-presentatrice voor RTL, heeft al lange tijd buikklachten. Enkele jaren geleden deed ze een sapkuur en dat hielp tegen de klachten. “Ik gebruik het nu als een reset van mijn lichaam.” Hoe heeft zij dit voor elkaar gekregen? TV presentatrice marieke elzinga : “een sapkuur ontgift en reset mijn lichaam”  Marieke heeft al […]

  • Recepten

    Recept: vegan breakfast bowl

    Loop je al een tijdje met het idee om een sapkuur van JUIZS te gaan doen, maar weet je niet zo goed hoe je lichaam gaat reageren en stel je het daarom uit? No worries. Wij begeleiden je voor én na de sapkuur met tips voor het af- en opbouwen van je normale eetpatroon. Zo […]

  • Recepten

    Recept: mungbonen soep

    Mungbonen? Geen straf als je er nog nooit eerder van gehoord hebt, dat was mij bij ook het geval. Als kiem kennen we ze echter maar al te goed; de taugé in je loempia is het mini plantje dat namelijk groeit uit de mung boon. Tijdens mijn yoga teacher training vertelde mede cursist Jenny over […]

  • Geen onderdeel van een categorie

    5 redenen voor een zomer detox

    Door Sylvia van JUIZS Het is zomer! Hét moment om te genieten van het leven en jezelf weer op te laden. Ga jij hartje zomer naar het buitenland of kies je liever voor een verblijf in eigen land? Straks als voor mij de zomervakantie start ga ik met mijn bonus gezin – mijn vriend heeft 2 […]

  • JUIZS sappen

    Top 10 detox groente en fruit soorten

    Ontgiften is belangrijk om afval- en gifstoffen kwijt te raken. De kracht van dit reinigingsproces kan je vergroten als je ervoor zorgt dat je bepaalde groente en fruit tot je neemt. Ik heb met het JUIZS team een top 10 gemaakt van groente en fruit die dit proces versterken. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, […]

  • shots

    Gember, gezond en een natuurlijke vetverbrander!

    Gember is de laatste jaren steeds bekender geworden en veel cafétjes en lunchrooms hebben inmiddels steevast verse gemberthee op de kaart staan. Heb je wel eens een gember shot van puur gembersap geprobeerd? Het is ontzettend pittig en sterk van smaak, maar wist je dat het ook heel gezond is? WAT ZEGT DE WETENSCHAP OVER […]