Het verschil tussen HPP en Pasteurisatie

Eigenlijk zou je voor het maximum behoud van vitaminen een sapje gelijk moeten opdrinken direct nadat het geperst is. Maar dat gaat natuurlijk niet, wij staan lang niet altijd naast jou wanneer jij zin hebt in een cold pressed juice. Invriezen is ook niet ideaal, want door de ijskristallen in het sap, krijg je vlok vorming wanneer je het sapje ontdooit. De allerbeste manier om sappen toch langer houdbaar te maken, zonder het verlies aan vitaminen is door middel van de allernieuwste techniek met waterdruk. HPP staat voor High Pressure Processing en dat is de techniek die wij hanteren voor al onze sappen, smoothies en shots. Het is iets heel anders dan pasteurisatie. Wat is precies het verschil? We leggen het uit in deze blog!

de ouderwetse manier : Pasteurisatie

Pasteurisatie is eigenlijk de manier die je gewend bent en wordt gebruikt bij (bijna) alle flessen en pakken sap die je kan vinden op de schappen van de supermarkt. Bij pasteurisatie worden levensmiddelen, al dan niet verpakt, verhit met temperaturen boven de 84 graden. Alleen is de kerntemperatuur van het levensmiddel bepalend, dus de temperatuur van het hart van het product. Logischerwijs duurt het per definitie even tot de kern die gewenste temperatuur krijgt van boven de 84 gevolg. Het gevolg is dat de buitenkant van het product veel langer aan die hoge temperatuur is blootgesteld, wat tot over-cooking kan leiden. Een groot nadeel van deze temperatuurwijziging is het verlies van de voedingswaarden, denk dus bijvoorbeeld aan de vitaminen, enzymen en mineralen in het sap. Ook kan er door pasteurisatie kleurverandering optreden en kan het invloed hebben op de geur en smaak van het product.

onze manier : High Pressure Processing (HPP)

HPP staat voor High Pressure Processing en is de allernieuwste technologie vanuit de Verenigde Staten om voedingswaren langer houdbaar te maken zonder in te boeten op de voedingswaarden of voedingskwaliteit. De beste manier om levend sap langer houdbaar te maken zonder dat de smaak, vitaminen, mineralen en enzymen verloren gaan, is ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk zuurstof bij komt. Zuurstof bederft immers en zorgt ervoor dat door blootstelling er aan, waardevolle vitaminen verloren gaan. 

De problemen die er bij pasteurisatie zijn, zoals dat de buitenkant een hogere verhitting krijgt dan het kern van het product waardoor er waardevolle voedingsstoffen verloren gaan, die zijn er niet bij het HPP proces. Er verandert dus niets aan de voedingswaarden, geur kleur of smaak van het product. Middels het gebruik van waterdruk, persen we als het ware de zuurstof uit het sap. Denk maar eens aan duiken, dan mag je ook niet te snel stijgen omdat anders de zuurstofbellen in het bloed te groot worden en uit elkaar spatten. Bij het HPP proces maken we gebruik van het zelfde principe: de sappen worden na bottelen (dus met dop en al) in een hele lange koker gestopt. Die koker wordt vervolgens onder hele hoge waterdruk gebracht, zeker wel een paar duizend bar. Hierdoor wordt als het ware alle zuurstof uit het flesje gedrukt. Het resultaat: een langer houdbaar sapje, zonder verlies van vitaminen, enzymen en mineralen en zonder smaak en-of geur verandering. Het sap blijft langer houdbaar en is toch super vers! Dat is ook te zien aan het sap: als het sap langer staat, scheidt het sap. Hetzelfde gebeurt als je een glas net vers geperste sinaasappelsap laat staan.

Met het HPP proces kunnen we de houdbaarheid van het sap na de persdatum met vier weken verlengen, zonder dat het verhit is of conserveringsmiddelen zijn toegevoegd. De sapjes moeten wel in de koelkast bewaard worden. We persen (nog) niet ieder dag alle smaken, maar we zorgen er altijd voor dat rekening vanaf de leverdatum je sapjes minimaal de duur van jouw detox sapkuur houdbaar zijn of bij een shots/ zelf samenstellen pakket minimaal de houdbaarheid van één week heeft, vaak wel veel langer. Wil je pas later met je sapjes beginnen? Vries dan je sapjes in. Bevroren sap blijft maandenlang goed.

GERELATEERDE BERICHTEN

  • shots

    De gezondheidsvoordelen van Kurkuma

    Kurkuma, turmeric of geelwortel, je hebt er vast weleens iets over gehoord. Het is het belangrijkste ingrediënt van onze kurkuma shots. Het schijnt een wondermiddel te zijn dat overal goed voor is. Het helpt bij reuma. Het is goed voor de lever. Het kan je cholesterol verlagen. En het zou zelfs een werende werking op kanker […]

  • Recepten

    Recept: mungbonen soep

    Mungbonen? Geen straf als je er nog nooit eerder van gehoord hebt, dat was mij bij ook het geval. Als kiem kennen we ze echter maar al te goed; de taugé in je loempia is het mini plantje dat namelijk groeit uit de mung boon. Tijdens mijn yoga teacher training vertelde mede cursist Jenny over […]

  • Detox Sapkuur

    Laaggradige ontstekingen: wat betekent dat voor je stofwisseling?

    Veel mensen hebben last van schildklierklachten door een tekort aan actief schildklierhormoon. Symptomen hiervan zijn kouwelijkheid, droge huid, vermoeidheid, haaruitval, zwakke nagels, depressieve gevoelens, gewichtstoename, obstipatie en hoofdpijn. Schildklierklachten komen veel meer bij vrouwen voor dan bij mannen. Één van de oorzaken is chronische laaggradige ontsteking. Een wat?? Een laaggradige ontsteking. Wat is dat toch, […]

  • sapkuur 5 dagen

    Boost je vetverbranding! Een extra voordeel van vasten.

    Bij JUIZS zijn we fan van Intermittent Fasting (IF), daar is ook ons hele concept op gebaseerd. Veel mensen bestellen een JUIZS sapkuur omdat ze een paar kilo kwijt willen. Het staat eigenlijk als een logisch gevolg met elkaar in verband en je kunt het bijna in een rekensom gieten:  vasten = minder calorieën tot […]

  • JUIZS sappen

    De voordelen van groene bladgroenten

    Groene bladgroenten zijn van alle groenten het meest rijk aan belangrijke voedingsstoffen. Dit betekent niet dat je nu alleen nog maar groene bladgroenten moet eten, maar het betekent wel dat het goed is om dagelijks één of meerdere porties groene bladgroenten te eten. Waarom is dit slim om te doen? En wat maakt groene bladgroenten […]