Gezonde kerstrecepten

RECEPTEN VAN CHEF-KOK NIVEN KUNZ

Doe inspiratie op met de recepten van Niven, zo zal jij iedereen gegarandeerd laten genieten tijdens het kerstdiner!

RECEPT 1: POMPOEN HASSELBACK MET LAURIER

Wat heb je nodig?

  • 2 flespompoenen (ca. 1,3 kg)
  • 12 laurierblaadjes
  • 8 stuks steranijs
  • 125 gram roomboter
  • 125 gram honing
  • Zout en peper
  • Geraspte schil van 1 sinaasappel

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Schil de pompoenen, halveer ze in de lengte en verwijder de pitten. Leg ze op een bakplaat en bak ze 20 minuten in de oven.
  3. Snijd ze vervolgens om de 0,5 cm in.
  4. Scheur de laurierblaadjes en steek ze in de ingesneden delen van de pompoen. Voeg ook twee stuks steranijs toe aan elke pompoenhelft.
  5. Smelt de boter in een steelpan en meng de honing erdoor. Bestrijk de pompoenen met dit mengsel.
  6. Bak de pompoenen 10 minuten in de oven en bestrijk ze dan nogmaals met het mengsel. Herhaal dit drie keer (totale oventijd: 30 minuten).
 

RECEPT 2: CARROT VOCKTAIL

Wat heb je nodig?

  • 1 grote bos bospeen (waarvan 4 geschild)
  • 1 mini-bospeen (in de lengte in vieren gesneden)
  • 2 stengels sereh
  • 4 plakjes gemberwortel
  • 1 sinaasappel
  • koriander cress
  • limoen cress
  • 250 ml vers sinaasappelsap
  • 400 ml ginger ale
  • 50 gram suiker
  • versapers
  • spuitzak / spuitfles
  • staafmixer
  • dunschiller
  • bolzeef

Bereidingswijze:

  1. Pers de bos bospeen in de Versapers maar hou de 4 geschilde penen achter. Meng met 50 ml sinaasappelsap en 200 ml gingerale. Snijd 1 stengel sereh in stukjes en voeg toe. Laat het geheel minimaal 1 uur in de koelkast trekken. Zeef en vul er een schenkkan mee.

  2. De bospeencrème:
    Vul een pan met 200 ml gingerale en 200 ml sinaasappelsap. Kook hierin de 4 geschilde bospenen gaar. Mix met de staafmixer tot een gladde crème. Vul er een spuitzak of spuitfles mee.

  3. Suikersiroop: Los 50 g suiker op in 50 ml water. Breng aan de kook en laat goed afkoelen.

  4. Sinaasappelzeste: Haal met een dunschiller de schil van de sinaasappel. Snijd in dunne reepjes. Doe de reepjes in koud water en breng aan de kook. Giet af en herhaal 2 keer. Bewaar de schillen in de suikersiroop.

  5. De presentatie: Snijd 1 stengel sereh in vieren en plaats in elk glas een stukje stengel tegen de rand. Dit is het roerstaafje. Spuit de bospeencrème onder in de glazen. Voeg mini-bospeen en plakjes gember toe. Garneer met limoen cress, koriander cress en de zeste van sinaasappel. Schenk de wortelcocktail aan tafel in het glas.

 

RECEPT 3: SALADE VAN WITTE ASPERGES

Wat heb je nodig?

  • 200g witte asperges
  • 1 kropsla
  • 4 eieren
  • 100 g serranoham
  • Basisdressing

Bereidingswijze:

  1. Schil de asperges en verwijder het kontje. Schaaf met de aspergeschiller dunne linten van de asperges. Was de sla en neem de binnenste bladeren. Kook de eieren halfzacht. Pel de eieren en halveer ze vlak voor gebruik.

  2. Maak de aspergelinten aan met een paar eetlepels basisdressing.

  3. Leg de slablaadjes in het midden van het bord. Drapeer hierop de aspergelinten.

  4. Leg de plakjes ham erbij en per person twee halve eitjes. Serveer met wat extra dressing.

 

Bron: Groente Menu’s (Kosmos Uitgevers) van Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz

GERELATEERDE BERICHTEN

  • Recepten

    Recept: mungbonen soep

    Mungbonen? Geen straf als je er nog nooit eerder van gehoord hebt, dat was mij bij ook het geval. Als kiem kennen we ze echter maar al te goed; de taugé in je loempia is het mini plantje dat namelijk groeit uit de mung boon. Tijdens mijn yoga teacher training vertelde mede cursist Jenny over […]

  • Geen onderdeel van een categorie

    NIEUW: Meal plan voor JUIZS abonnees

    Mensen stimuleren net iets gezonder te gaan eten, dat is mijn passie en de reden waar JUIZS uit is ontstaan. En daarin willen we verder gaan dan alleen sapkuren en gezonde sappen bieden.  Daarom hebben we besloten de dienstverlening voor de JUIZS abonnees, onze trouwste klanten, nog verder uit te breiden. Vanaf nu ontvang je […]

  • JUIZS sappen

    20 (!) Gezondheidsvoordelen van de Granaatappel

    Oh, eigenlijk zouden we zoveel vaker granaatappel moeten eten. Het is altijd een heel gepeuter om die pitjes uit de schil te krijgen, maar de granaatappel is echt een gezondheid wondertje uit de natuur. De granaatappel is niet een beetje gezond, het is extreem gezond. Hierbij een overzicht van 20 gezondheidsvoordelen die de granaatappel biedt […]

  • sapkuur 5 dagen

    Boost je vetverbranding! Een extra voordeel van vasten.

    Bij JUIZS zijn we fan van Intermittent Fasting (IF), daar is ook ons hele concept op gebaseerd. Veel mensen bestellen een JUIZS sapkuur omdat ze een paar kilo kwijt willen. Het staat eigenlijk als een logisch gevolg met elkaar in verband en je kunt het bijna in een rekensom gieten:  vasten = minder calorieën tot […]

  • Detox Sapkuur

    Het voordeel voor je darmen bij het doen van een detox

    Een 3, 5 of 7 daagse sapkuur kan dan echt een kickstart zijn van een gezonde levensstijl en helpt je vervolgens om even resoluut met minder goede eetgewoontes te breken en een gezonde levensstijl aan te nemen. Maar het doen van een detox sapkuur  heeft nog wel veel meer voordelen. Vooral je darmen hebben heel […]

  • Detox Review

    JUIZS Detox Sapkuur review van Jasmina

    Jasmina van Sparklesinsides heeft een JUIZS Detox Sapkuur gedaan. Ze vond het lang niet altijd even makkelijk en heeft soms ook een beetje gesmokkeld, maar heeft toch hele mooie resultaten gehaald. Ook geeft ze aan dat ze als diabetes 1 patiënt hele stabiele waarden had gedurende de detox. Lees haar eerlijke blog hier. Onlangs mocht […]