RECEPTEN VAN CHEF-KOK NIVEN KUNZ
Doe inspiratie op met de recepten van Niven, zo zal jij iedereen gegarandeerd laten genieten tijdens het kerstdiner!
RECEPT 1: POMPOEN HASSELBACK MET LAURIER
Wat heb je nodig?
- 2 flespompoenen (ca. 1,3 kg)
- 12 laurierblaadjes
- 8 stuks steranijs
- 125 gram roomboter
- 125 gram honing
- Zout en peper
- Geraspte schil van 1 sinaasappel
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Schil de pompoenen, halveer ze in de lengte en verwijder de pitten. Leg ze op een bakplaat en bak ze 20 minuten in de oven.
- Snijd ze vervolgens om de 0,5 cm in.
- Scheur de laurierblaadjes en steek ze in de ingesneden delen van de pompoen. Voeg ook twee stuks steranijs toe aan elke pompoenhelft.
- Smelt de boter in een steelpan en meng de honing erdoor. Bestrijk de pompoenen met dit mengsel.
- Bak de pompoenen 10 minuten in de oven en bestrijk ze dan nogmaals met het mengsel. Herhaal dit drie keer (totale oventijd: 30 minuten).
RECEPT 2: CARROT VOCKTAIL
Wat heb je nodig?
- 1 grote bos bospeen (waarvan 4 geschild)
- 1 mini-bospeen (in de lengte in vieren gesneden)
- 2 stengels sereh
- 4 plakjes gemberwortel
- 1 sinaasappel
- koriander cress
- limoen cress
- 250 ml vers sinaasappelsap
- 400 ml ginger ale
- 50 gram suiker
- versapers
- spuitzak / spuitfles
- staafmixer
- dunschiller
- bolzeef
Bereidingswijze:
Pers de bos bospeen in de Versapers maar hou de 4 geschilde penen achter. Meng met 50 ml sinaasappelsap en 200 ml gingerale. Snijd 1 stengel sereh in stukjes en voeg toe. Laat het geheel minimaal 1 uur in de koelkast trekken. Zeef en vul er een schenkkan mee.
De bospeencrème:
Vul een pan met 200 ml gingerale en 200 ml sinaasappelsap. Kook hierin de 4 geschilde bospenen gaar. Mix met de staafmixer tot een gladde crème. Vul er een spuitzak of spuitfles mee.Suikersiroop: Los 50 g suiker op in 50 ml water. Breng aan de kook en laat goed afkoelen.
Sinaasappelzeste: Haal met een dunschiller de schil van de sinaasappel. Snijd in dunne reepjes. Doe de reepjes in koud water en breng aan de kook. Giet af en herhaal 2 keer. Bewaar de schillen in de suikersiroop.
De presentatie: Snijd 1 stengel sereh in vieren en plaats in elk glas een stukje stengel tegen de rand. Dit is het roerstaafje. Spuit de bospeencrème onder in de glazen. Voeg mini-bospeen en plakjes gember toe. Garneer met limoen cress, koriander cress en de zeste van sinaasappel. Schenk de wortelcocktail aan tafel in het glas.
RECEPT 3: SALADE VAN WITTE ASPERGES
Wat heb je nodig?
- 200g witte asperges
- 1 kropsla
- 4 eieren
- 100 g serranoham
- Basisdressing
Bereidingswijze:
Schil de asperges en verwijder het kontje. Schaaf met de aspergeschiller dunne linten van de asperges. Was de sla en neem de binnenste bladeren. Kook de eieren halfzacht. Pel de eieren en halveer ze vlak voor gebruik.
Maak de aspergelinten aan met een paar eetlepels basisdressing.
Leg de slablaadjes in het midden van het bord. Drapeer hierop de aspergelinten.
Leg de plakjes ham erbij en per person twee halve eitjes. Serveer met wat extra dressing.
Bron: Groente Menu’s (Kosmos Uitgevers) van Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz