De voordelen van groene bladgroenten

Groene bladgroenten zijn van alle groenten het meest rijk aan belangrijke voedingsstoffen. Dit betekent niet dat je nu alleen nog maar groene bladgroenten moet eten, maar het betekent wel dat het goed is om dagelijks één of meerdere porties groene bladgroenten te eten. Waarom is dit slim om te doen? En wat maakt groene bladgroenten zo gezond?

Bladgroenten: Bescherming tegen hart- en vaatziekten

Diverse grote onderzoeken hebben aangetoond dat groene bladgroenten en rode biet het meest beschermend zijn tegen hart- en vaatziekten. Deze groenten zijn toevallig ook rijk aan nitraat en dit stofje lijkt een positief effect te hebben op de gezondheid. Het verlaagt onder andere de bloeddruk en een lagere bloeddruk is beter voor het hart- en vatenstelsel. Daarnaast ondersteunt nitraat de spierwerking en zorgt het hierdoor voor betere sportprestaties.

Kom maar op met die micronutriënten!

Een andere reden waarom groene bladgroenten zo gezond zijn, heeft te maken met de micronutriënten. Dit zijn stofjes die geen calorieën leveren, maar net als vitamines en mineralen, wel heel belangrijk zijn voor diverse processen in het lichaam. Groene bladgroenten bevatten de meeste micronutriënten van alle voedingsmiddelen. Dit betekent niet dat je alle andere groenten kan laten staan, want iedere soort groente bevat weer andere soorten micronutriënten. Dit is één van de redenen waarom het zo belangrijk is om je voeding te variëren.

De micronutriënten in groene bladgroenten zijn zeer belangrijk bij het reinigen van je lichaam. Ze ondersteunen de lever, dit orgaan kan je ook wel zien als de grote schoonmaak fabriek van je lichaam. Als je lever goed werkt en voldoende ondersteuning krijgt, zie je dit terug in je huid en haar, maar ook in je energielevel, spierfunctie en darmgezondheid.

Wil je een dagelijkse detox doen? Zorg er dan voor dat je in iedere maaltijd groene bladgroenten verwerkt. Dit lijkt een grote uitdaging, maar met een groene smoothie bowl als ontbijt, een groene salade als lunch en een warm gerecht met diverse soorten groenten als avondmaaltijd heb je dit zo voor elkaar.

Biologische beschikbaarheid en cold pressed juices

Een nadeel van het eten van groene groenten is dat de biologische beschikbaarheid van de micronutriënten wat lager is. Dit betekent dat er wel heel veel micronutriënten in groene bladgroenten zitten, maar dat je lichaam deze voedingsstoffen niet zo makkelijk opneemt. Dit komt door de vezels en stevige celwanden in groene bladgroenten.

De biologische beschikbaarheid van rauwe bladgroenten is het laagste, maar als je bladgroenten in een coldpressed juice of smoothie verwerkt, wordt die biologische beschikbaarheid direct veel hoger. Omdat de cellen van de groenten kapot worden geperst, wordt het voor je lichaam een stuk makkelijker om alle voedingsstoffen uit de groene groenten op te nemen. Ook is het belangrijk om te kauwen op je sap, hiermee maak je spijsverteringsenzymen aan en kan je lichaam de coldpressed juice nog beter verteren.

Een andere manier om zoveel mogelijk voedingsstoffen uit groene bladgroenten op te nemen is door te kiezen voor groene cold pressed juices. De hoeveelheid groenten die gebruikt worden voor één flesje JUIZS, kan je nooit in één keer eten. Echter zit de hoeveelheid micronutriënten uit die berg groenten wel in dat ene flesje sap. Doordat de vezels grotendeels zijn achtergebleven in de juicer, kan je lichaam al deze micronutriënten nog makkelijker opnemen. Dit is bij de micronutriënten uit groenten is dit een groot voordeel! Heb jij jouw green juice voor vandaag al klaarstaan?

GERELATEERDE BERICHTEN

  • Recepten

    Mijn favoriete pompoen recept

    Het is alweer bijna kerst! Ben jij nog opzoek naar heerlijke, maar wel een beetje gezonde, kerstgerechten? Ik heb hier al iets van inspiratie voor je. Hieronder zie je mijn favoriete pompoen gerecht. Super easy en super feestelijk. Ik voeg soms ook nog wat feta kaas toe maar dat is natuurlijk helemaal up to you! […]

  • Detox Sapkuur

    Artikel Parool: Waarom vasten goed voor je is

    Periodiek honger lijden is goed voor ons lichaam. Maar de drang om bovenmatig te eten zit diep in onze genen. Minder eten is lastiger dan af en toe niets eten. We hebben altijd geleefd onder omstandigheden waarin voedsel niet continu beschikbaar was. Pas de laatste paar honderd jaar, sinds de industriële revolutie, hebben heel veel […]

  • JUIZS sappen

    Say Hi tegen onze milieubewuste fles!

    Regelmatig krijgen wij de vraag waarom wij geen glas gebruiken in plaats van onze plasticflessen. Wij hebben er bewust voor gekozen om geen glas te gebruiken voor onze flessen. Enerzijds kunnen we niet anders, omdat glas niet samen gaat met de unieke HPP techniek. De flessen worden onder waterdruk behandeld om zoveel mogelijk zuurstof uit de […]

  • Detox Review

    Interview Marieke Elsinga

    Marieke Elsinga, tv-presentatrice voor RTL, heeft al lange tijd buikklachten. Enkele jaren geleden deed ze een sapkuur en dat hielp tegen de klachten. “Ik gebruik het nu als een reset van mijn lichaam.” Hoe heeft zij dit voor elkaar gekregen? TV presentatrice marieke elzinga : “een sapkuur ontgift en reset mijn lichaam”  Marieke heeft al […]

  • Geen onderdeel van een categorie

    Paas ontbijt inspiratie

    Dit weekend is het alweer Pasen! En deze keer lijkt het er op dat de weergoden ons goed gezind zijn en we beloond worden met een heerlijk lentezonnetje. Lekker naar buiten dus, na een feestelijk Paasontbijt. Wil je een keer iets anders op tafel zetten dan het standaard gekookte eitje met Pasen? Dan hebben we […]