Recept: mungbonen soep

Mungbonen? Geen straf als je er nog nooit eerder van gehoord hebt, dat was mij bij ook het geval. Als kiem kennen we ze echter maar al te goed; de taugé in je loempia is het mini plantje dat namelijk groeit uit de mung boon. Tijdens mijn yoga teacher training vertelde mede cursist Jenny over het bestaan van deze soep af. Want mungbonen soep is niet zomaar een soepje, het is een soep die in de Ayurvedische wereld bekend staat om haar positieve detox resultaten. Als eigenaresse van Juizs wordt het dan hoog tijd om deze soep uit te proberen, dus het werd Monday Mungbean day. 

Wat zijn de pro’s van mungbonen soep

  • Het heeft een buitengewoon reinigend effect dus sluit goed aan op een Juizs detox
  • Het helpt je op een gezonde manier (over)gewicht verliezen of om op gewicht te blijven. Altijd leuk!
  • Het is echt super makkelijk om te maken, je hebt alleen wel tijd nodig
  • De kruiden en specerijen hebben een stimulerende werking op de spijsvertering.
  • Het helpt bij darmproblemen en bij ‘luie’ darmen.
  • Het is voedzaam en licht verteerbaar.
  • Het is perfect voedsel voor vegetariërs of veganisten omdat het veel kalium bevat (goed voor hart en bloedvaten), vezels, vitamine B, C, veel eiwitten, en mineralen. Een prima vleesvervanger dus.
  • Het geeft je langdurige en stabiele energie.
  • Het is echt super goedkoop, ik was € 0,99 kwijt voor een zakje mungbonen bij de AH en ik heb de helft maar gebruikt voor 4 grote koppen soep. Voor de rest heb je eigenlijk alleen maar wat kruiden, een knoflookteentje en een uitje nodig.
  • Het bevat weinig calorieën.
  • Door de vezels die het bevat, vult de soep goed.

Wat zijn de cons?

  • Je moet het wel even van te voren plannen. De bonen moeten minimaal 6 uur, bij voorkeur een hele nacht, van te voren weken. Daarna moet je de soep minimaal 60 minuten laten koken. Dus niet bepaald een soepje dat binnen 10 minuten op tafel is helaas (tip:  maak 1 keer een grote hoeveelheid en vries per portie in; dan heb je het de andere dagen wel binnen 10 minuten op tafel, want dan is het alleen een kwestie van opwarmen)
  • De mungbonen activeren je darmen flink. Dat betekent dat je er best winderig van kan worden…Oeps… Even uitleggen thuis dus!
  • De soep smaakt gelukkig wel veel beter dan dat hij er uit ziet. Net als erwten soep wordt het een groenige drek. Niet bepaald Instagram waardig

Zo maak je de mungbonen soep

-Was de mungbonen en laat ze minimaal 6 uur tot 1 nacht weken in ruim water

-Kook vervolgens de mungbonen in ruim vers water met 2 eetlepels kurkuma en 1 eetlepel komijn zaad voor ongeveer een uurtje. De laatste 10 minuten heb ik ook een handjevol broccoli roosjes meegekookt. Dit hoort er eigenlijk niet in, maar die had ik nog toevallig liggen in de koelkast

– Verhit in een hoge pan kokosolie. Strooi daar een eetlepel mosterdzaadjes in. Zodra deze (net als in popcorn) beginnen de poppen – vandaar de hoge pan- voeg je een gesnipperd uitje, chilipeper en knoflookteentje toe.

-Ik houd persoonlijk wel van kruidig, dus ik heb ook een eetlepel curry madras kruiden toegevoegd.

-Roerbak totdat de knoflook en uitje glazig zijn en en voeg toe aan je soep.

-Pureer de soep breng op smaak met (Himalaya) zout en peper naar smaak en done!

eet smakelijk!

GERELATEERDE BERICHTEN

  • JUIZS sappen

    Say Hi tegen onze milieubewuste fles!

    Vaak worden benaderd door onze klanten met de vraag waarom wij geen glas gebruiken voor onze flessen. Wij hebben er bewust voor gekozen om geen glas te gebruiken voor onze flessen. Enerzijds kunnen we niet anders, omdat glas niet samen gaat met de HPP techniek. De waterdruk zou er voor zorgen dat het glas in duizenden […]

  • Detox Sapkuur

    Het voordeel voor je darmen bij het doen van een detox

    Een 3, 5 of 7 daagse sapkuur kan dan echt een kickstart zijn van een gezonde levensstijl en helpt je vervolgens om even resoluut met minder goede eetgewoontes te breken en een gezonde levensstijl aan te nemen. Maar het doen van een detox sapkuur  heeft nog wel veel meer voordelen. Vooral je darmen hebben heel […]

  • Geen onderdeel van een categorie

    Dank je wel voor je inschrijving

    12 April 20:00 WEBINAR JUIZS Wat leuk dat je je hebt opgegeven voor onze webinar over voeding supplementen.  We gaan er een leuke, informatieve avond van maken! De link naar het webinar ontvang je binnenkort in je mailbox. Tot 12 apriL !

  • Recepten

    Lente smoothie: gembershot-appeltwist smoothie

    Onze gembershotjes, de favoriet van iedereen! Hier kunnen ze ook niet gemist worden en zorg ik altijd voor een voorraadje in de koelkast. Soms is het ook heel leuk om te gaan variëren met de shotjes, regelmatig verdwijnen ze bij mij ook in een smoothie. Zo ook deze heerlijke combinatie. Je kunt een hele appel […]

  • Recepten

    Soup it: pureer jouw favorite groente tot groentesoep

    Groentesoep is een ideale manier om enerzijds heel veel groente te eten en anderzijds toch laag in de calorieën te blijven. Gebruik je hierbij verwarmende kruiden als kaneel of chilipeper, dan heb je echt een verwarmende soep te pakken.   Een mooi voorbeeld hiervan is de Mexicaanse soep waarvan je het recept hieronder vindt! Het […]

  • Recepten

    Mijn favoriete pompoen recept

    Nog een paar dagen slapen en dan is het alweer Halloween. En als ik aan Halloween denk, dan denk ik aan pompoen. Dit gerecht heb ik ooit gelezen bij The Green Creator (TIP: volg deze blog voor heerlijke gezonde en makkelijke recepten!) en sindsdien is het mijn favoriete pompoen gerecht. Super easy en super feestelijk. Ik […]