Marieke heeft al sinds haar puberteit bijna dagelijks last van een ‘opgeblazen buik’ en buikpijn. Erg ongemakkelijk, vertelt ze. “Zéker als je een etentje hebt, een leuk jurkje aan wilt of aan het werk bent. Mijn buik ziet er soms uit alsof ik al maanden zwanger ben. Een dikke buik wil je continu inhouden, wat leidt tot meer buikpijn. Vaak negeer ik de klachten, maar dat is helemaal niet goed natuurlijk. ”

Boosdoeners

Waarschijnlijk is lactose bij haar de boosdoener, vermoedt Marieke. Zij heeft koemelk vervangen door plantaardige melk, zoals havermelk of sojamelk. “Vooral room, ijs en slagroom leveren problemen. Maar ook weer niet altijd! Dat maakt het zo lastig. Ik denk dat er meer producten zijn waar ik slecht op reageer, zoals kool en helaas soms ook brood.”

Mariekes huisarts denkt dat zij een prikkelbare darm heeft. Eerder heeft zij tests laten doen bij natuurgenezers. “Maar eigenlijk zou ik toch eens mijn huisarts moeten vragen om een uitgebreide test.”

Je lichaam moet detoxen, oftewel ontgiften van suikers, koffie en andere stoffen waaraan we zo gewend zijn.

Ongeveer 3 jaar geleden was Marieke in het buitenland en deed daar een sapkuur. Zij merkte direct hoeveel goed dat deed. “De buikpijnen en opgezette buiken bleven uit, ik voelde mij daardoor fitter en slanker. Terug in Nederland zocht ik een goede kuur om af en toe te doen.”

De eerste kuur deed Marieke in Turkije. In het begin was het zwaar. Zij moest wennen aan het niet eten. “Je lichaam moet detoxen, oftewel ontgiften van suikers, koffie en andere stoffen waaraan we zo gewend zijn. Ik krijg dan snel hoofdpijn, maar weet dat dit gelukkig na 1 à 2 dagen verdwijnt. Daarna voel je je fit, slank en schoon. Zó fijn!”

Opgeruimd gevoel

Door de sapkuur valt Marieke ook af. Maar het voornaamste is voor haar het uitblijven van buikpijn, ook na een kuur. En ze noemt nog een leuke bijkomstigheid: “Je gaat ervan opruimen! Een sapkuur reinigt je lichaam én je hoofd. Dat geeft een opgeruimd gevoel, wat ik ook merk in mijn gedrag. Ik ruim op, rond werkzaamheden af die al tijden liggen. Overal gaat even de bezem doorheen.”

Nu doet ze ongeveer elk kwartaal een JUIZS kuur. Marieke merkt dat haar lichaam minder heftig reageert dan de eerste keer. Er ontstaat gewenning. “Maar het schone gevoel blijft. Ik gebruik het als ‘reset’: weer even jezelf leren dat je niet de hele tijd hoeft te eten. Het is ook okee als je minder nuttigt.”

Een sapkuur van een paar dagen kan best pittig zijn. Wat vindt Marieke het moeilijkst? “Ik moet bekennen dat ik het sociaal gezien wel saaie dagen vind. Ik woon in Amsterdam, spreek veel met vrienden af buiten de deur en ben gek op koffie, een wijntje, hapje eten. Als je dat een aantal dagen uit je agenda schrapt, of alleen gemberthee drinkt tijdens afpraken, is het leven wel een stukje saaier. Maar goed, dat is tijdelijk.”

Meer aandacht geven

Tijdens een kuur ontdoet het lichaam zich van gifstoffen. Marieke vindt dat fascinerend. “Dat merkte ik ook tijdens Expeditie Robinson, waar ik aan heb meegedaan.

Daar at ik rijst, vis, krab en fruit maar geen suiker. Hoewel ik erop let dat ik gezond eet, heb ik tussen kuren door toch nog wel eens darmklachten. Ik merk dat ik dat nog steeds te vaak negeer. Ik zou meer aandacht aan mijn klachten moeten besteden. Ik laat zuivel al zo veel mogelijk staan, maar ik ben ook dol op zoet.”

Heeft ze een advies voor mensen met maag- en darmproblemen die overwegen een detox te doen? Jazeker: “Mij helpt het om mijn lichaam te resetten. Probeer het ook eens! Wie weet!”