JE VERZINT HET NIET, HET IS VANDAAG INTERNATIONALE PINDAKAAS DAG!
Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden? Onze collega Bianca die samen met Sylvia de voedingsadviesgesprekken voert, heeft elke vrijdag met een vriendin een pindakaas date.
Haar favoriete recept? Dat is by far onderstaande pindakaas smoothiebowl:
Wat heb je nodig?
- 1 banaan
- ½ avocado
- 200 ml amandel melk
- Een flinke schep 100% pindakaas
Toppings:
- Kokosrasp
- Hennepzaad
- Blauwe bessen
- ½ rijpe mango in stukjes gesneden
Hoe maak je het?
Blend de ingrediënten tot een romige massa en maak de smoothie bowl af met bovenstaande toppings of toppings naar keuze.
Waar komt pindakaas vandaan?
Je denkt dat pindakaas iets Oer-Hollands is en met de Elfstedentocht te maken heeft, maar niets is minder waar. Pindakaas, of eigenlijk Peanut Butter, komt uit Canada en de Verenigde staten. Het bruine smeersel is in 1886 door de Canadees Marcellus Gilmore Edson uitgevonden. Dr. Kellog (ja, ook die van de cereals) zag het voordeel van gemalen pinda’s. Veel van zijn patiënten konden niet goed kauwen. In pinda’s (net als in andere noten) zitten relatief veel eiwitten en gezonde vetten. Dat leek hem een ideale toevoeging voor zijn zieke patiënten.
Geen kaas in pindakaas
Pindakaas is eigenlijk geen kaas, maar boter. Denk maar aan het originele Amerikaanse woord “peanut butter”. Waarom heet het dan niet “pindaboter” in Nederland? Dat heeft er mee te maken dat boter in Nederland een beschermde naam is en alleen roomboter in Nederland boter mag heten.
Is pindakaas gezond?
Bij Pindakaas is het heel belangrijk om goed etiketten te lezen: er zijn hele gezonde varianten en hele ongezonde varianten. Zie je veel palmolie en suiker op het etiket staan, dan kan je hem beter mijden. Je kan veel beter kiezen uit de 100% Pindakaas varianten, die dus echt uit gemalen pinda’s bestaan. Want op papier is pindakaas heel gezond: het zit boordevol eiwitten, vezels, Vitamine E, B3, B11 en magnesium.