Internationale Pindakaasdag

JE VERZINT HET NIET, HET IS VANDAAG INTERNATIONALE PINDAKAAS DAG!

Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden? Onze collega Bianca die samen met Sylvia de voedingsadviesgesprekken voert, heeft elke vrijdag met een vriendin een pindakaas date.

Haar favoriete recept? Dat is by far onderstaande pindakaas smoothiebowl:

Wat heb je nodig?

  • 1 banaan
  • ½ avocado
  • 200 ml amandel melk
  • Een flinke schep 100% pindakaas

Toppings:

  • Kokosrasp
  • Hennepzaad
  • Blauwe bessen
  • ½ rijpe mango in stukjes gesneden

Hoe maak je het?

Blend de ingrediënten tot een romige massa en maak de smoothie bowl af met bovenstaande toppings of toppings naar keuze.

Waar komt pindakaas vandaan?

Je denkt dat pindakaas iets Oer-Hollands is en met de Elfstedentocht te maken heeft, maar niets is minder waar. Pindakaas, of eigenlijk Peanut Butter, komt uit Canada en de Verenigde staten. Het bruine smeersel is in 1886 door de Canadees Marcellus Gilmore Edson uitgevonden. Dr. Kellog (ja, ook die van de cereals) zag het voordeel van gemalen pinda’s. Veel van zijn patiënten konden niet goed kauwen. In pinda’s (net als in andere noten) zitten relatief veel eiwitten en gezonde vetten. Dat leek hem een ideale toevoeging voor zijn zieke patiënten.

Geen kaas in pindakaas

Pindakaas is eigenlijk geen kaas, maar boter. Denk maar aan het originele Amerikaanse woord “peanut butter”. Waarom heet het dan niet “pindaboter” in Nederland? Dat heeft er mee te maken dat boter in Nederland een beschermde naam is en alleen roomboter in Nederland boter mag heten.

Is pindakaas gezond?

Bij Pindakaas is het heel belangrijk om goed etiketten te lezen: er zijn hele gezonde varianten en hele ongezonde varianten. Zie je veel palmolie en suiker op het etiket staan, dan kan je hem beter mijden. Je kan veel beter kiezen uit de 100% Pindakaas varianten, die dus echt uit gemalen pinda’s bestaan. Want op papier is pindakaas heel gezond: het zit boordevol eiwitten, vezels, Vitamine E, B3, B11 en magnesium.

 

GERELATEERDE BERICHTEN

  • Recepten

    Lente smoothie: gembershot-appeltwist smoothie

    Onze gembershotjes, de favoriet van iedereen! Hier kunnen ze ook niet gemist worden en zorg ik altijd voor een voorraadje in de koelkast. Soms is het ook heel leuk om te gaan variëren met de shotjes, regelmatig verdwijnen ze bij mij ook in een smoothie. Zo ook deze heerlijke combinatie. Je kunt een hele appel […]

  • Recepten

    Verhoog je weerstand: Voed i.p.v. vul

    Zeker nu er virussen rondzweven, is het belangrijk om je weerstand te boosten. Voedt je lichaam i.p.v. te voeden is daarom ons advies. Maak het je niet weerstand niet moeilijker en probeer juist nu veel groenten en fruit te eten en zo min mogelijk bewerkt voedsel. Dus zo min mogelijk geur-kleur en smaakstoffen. Dan hoeft […]

  • Recepten

    Easy Tomatensoep

    Ken je die dagen? Je bent de hele dag druk geweest en komt dan eindelijk thuis, maar je moet dan eigenlijk ook nog boodschappen doen. Je kijkt naar buiten, het mooie weer is echt voorbij en het begint net flink te regenen. Dan heb ik de neiging om in de voorraad kast te duiken en […]

  • Recepten

    Salade met gegrilde perzik

    Een salade met gegrilde perzik? dat is echt heerlijk na een drukke en warme dag! Bekijk hieronder het recept en je zal niet teleurgesteld worden. Wat heb je nodig?: 2 perziken 1 bol mozzarella 130 gram kikkererwten (kleine pot) 75 gram rucola 2 eetlepel olijfolie 1 theelepel oregano chili peper vlokken naar smaak 1 el […]

  • Geen onderdeel van een categorie

    Paas ontbijt inspiratie

    Dit weekend is het alweer Pasen! En deze keer lijkt het er op dat de weergoden ons goed gezind zijn en we beloond worden met een heerlijk lentezonnetje. Lekker naar buiten dus, na een feestelijk Paasontbijt. Wil je een keer iets anders op tafel zetten dan het standaard gekookte eitje met Pasen? Dan hebben we […]

  • Recepten

    Week Zonder Vlees: denk eens aan de JUIZS Till Dinner recepten

    Deze week is het weer de “Week zonder Vlees”. Los van het feit dat het voor het milieu goed is als wij minder vlees eten, is het ook erg goed voor je lijf! Wist je dat je lichaam zo’n vijf dagen  (!) nodig heeft om een biefstukje volledig te verwerken? Het is daarom ook niet […]