Week Zonder Vlees: denk eens aan de JUIZS Till Dinner recepten

Deze week is het weer de “Week zonder Vlees”. Los van het feit dat het voor het milieu goed is als wij minder vlees eten, is het ook erg goed voor je lijf! Wist je dat je lichaam zo’n vijf dagen  (!) nodig heeft om een biefstukje volledig te verwerken? Het is daarom ook niet voor niets dat wij voor de JUIZS Till Dinner voor vegetarische recepten kiezen. De JUIZS Till Dinner recepten zijn daardoor ook uitstekend in te zetten voor een weekje zonder vlees. In deze blog hebben we er twee uitgelicht. Heel veel kook plezier gewenst!

oosterse roerbak bimi & paddenstoelen (2 pers.)

Wat heb je nodig?

  • 100 gram Bimi in stukjes gesneden
  • 1 pak paddenstoelen mix (de grote paddestoelen in stukjes gesneden)
  • 2 eetlepels hoisin saus
  • 1 eetlepel water
  • 1/2 gembershot van JUIZS of 1 duim verse gember, fijn gesnipperd
  • 1 eetlepel sojasaus
  • kokosolie om in te bakken
  • sesamzaadjes ter garnering

Hoe maak je het?

  • Snijd de grote paddenstoelen in stukjes, zodat alle paddenstoelen van gelijke grootte zijn.
  • Verwarm in de wok de kokosolie en wok hierin de bimi en de paddenstoelen voor zo’n 5-7 minuten tot dat de paddenstoelen warm zijn.
  • Klop ondertussen een sausje van de hoisin saus, sojasaus, 1/2 gembershot (of gesnipperde gember) en een beetje water.
  • Blus de gewokte paddenstoelen en bimi af met het sausje en verwarm nog zo’n 2 minuten door.
  • Garneer met de sesamzaadjes.

Gevulde puntpakrika's (2 personen)

Wat heb je nodig?

  • 2 puntpaprika’s
  • 1 sta pak bruine linzen, uitgelekt
  • 100 gram (biologische) erwten, diepvries
  • 1 knoflookteentje, vers gesnipperd
  • 50 gram fetakaas, in blokjes gesneden
  • 1 theelepel harissa kruiden
  • 20 gram pijnboompitten
  • (kokos)olie om in te bakken

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Halveer de puntpaprika’s in de lengte en maak ze schoon van binnen.
  • Verwarm in een wok of grote koekenpan de kokosolie en fruit de knoflook aan.
  • Voeg de uitgelekte linzen en erwten toe met de harissa kruiden.
  • Verwarm nog zo’n 5 minuten.
  • Vul de puntpaprika’s met het linzen-erwtenmengsel en bestrooi met de fetakaas en pijnboompitten.
  • Verwarm nog zo’n 10 minuten in de oven,tot dat de fetakaas goudbruin kleurt

Feestelijke groentekrans (4 personen)

Wat heb je nodig?

  • 1 pak lasagne bladeren van pompoen (vers vak)
  • 3 tomaten in schijfjes gesneden
  • 3 pastinaak wortels, in schijfjes gesneden
  • 1 courgette, in schijfjes gesneden
  • 2 rode bieten in schijfjes gesneden
  • 1 rol geitenkaas in schijfjes gesneden
  • olijfolie
  • balsamico azijn
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden

Hoe maak je het?

 

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Snijd rondjes uit de pompoen lasagnebladen, ongeveer net zo groot als de overige groente.
  • Maak een krans van alle groente, besprenkel deze met olijfolie, Italiaanse kruiden en de balsamico azijn.
  • Bak de groentekrans in 40 minuten gaar.

Hoe maak je het?:

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Snijd rondjes uit de pompoen lasagnebladen, ongeveer net zo groot als deoverige groente.
  • Maak een krans van alle groente,besprenkel deze met olijfolie, Italiaansekruiden en de balsamico azijn.
  • Bak de groentekrans in 40 minuten gaar.

Deze groentekrans doet het – zo weet ik uitervaring – ook heel goed op feestjes! Kleed hem dan aan met wat verse basilicum en evt.wat pijnboompitten!

Eet smakelijk!

GERELATEERDE BERICHTEN

  • Recepten

    Lente smoothie: gembershot-appeltwist smoothie

    Onze gembershotjes, de favoriet van iedereen! Hier kunnen ze ook niet gemist worden en zorg ik altijd voor een voorraadje in de koelkast. Soms is het ook heel leuk om te gaan variëren met de shotjes, regelmatig verdwijnen ze bij mij ook in een smoothie. Zo ook deze heerlijke combinatie. Je kunt een hele appel […]

  • Recepten

    Recept: mungbonen soep

    Mungbonen? Geen straf als je er nog nooit eerder van gehoord hebt, dat was mij bij ook het geval. Als kiem kennen we ze echter maar al te goed; de taugé in je loempia is het mini plantje dat namelijk groeit uit de mung boon. Tijdens mijn yoga teacher training vertelde mede cursist Jenny over […]

  • Recepten

    Recept: Spicy Bananenbrood

    Vaak wordt bananenbrood van amandelmeel gemaakt, maar daar vind ik hem zelf vaak wat zwaar op de maag door vallen. Ik vind het daarom fijn te variëren met kikkererwten meel of kokosmeel, beide zijn wat lichter qua structuur en geven het brood een mooie nootachtige smaak. Met de toevoeging van een JUIZS Turmeric shot door het […]

  • Recepten

    Chocolado: Guilty free chocolade recept van JUIZS klant Eva

    Chocola, toch een guilty pleasure voor menig vrouw. En heel eerlijk, mijn vriend houdt er ook wel van. Dus nu, speciaal voor Valentijnsdag, een recept voor gezonde chocolade. Eentje dus waarover je niet schuldig hoeft te voelen! Daarnaast is het echt super makkelijk om te maken! We kregen het recept van JUIZS klant Eva, dank […]

  • Recepten

    Soup it: pureer jouw favorite groente tot groentesoep

    Groentesoep is een ideale manier om enerzijds heel veel groente te eten en anderzijds toch laag in de calorieën te blijven. Gebruik je hierbij verwarmende kruiden als kaneel of chilipeper, dan heb je echt een verwarmende soep te pakken. Een mooi voorbeeld hiervan is de Mexicaanse soep waarvan je het recept hieronder vindt! Het is […]

  • Recepten

    Easy Tomatensoep

    Ken je die dagen? Je bent de hele dag druk geweest en komt dan eindelijk thuis, maar je moet dan eigenlijk ook nog boodschappen doen. Je kijkt naar buiten, het mooie weer is echt voorbij en het begint net flink te regenen. Dan heb ik de neiging om in de voorraad kast te duiken en […]