Week Zonder Vlees: denk eens aan de JUIZS Till Dinner recepten

Deze week is het weer de “Week zonder Vlees”. Los van het feit dat het voor het milieu goed is als wij minder vlees eten, is het ook erg goed voor je lijf! Wist je dat je lichaam zo’n vijf dagen  (!) nodig heeft om een biefstukje volledig te verwerken? Het is daarom ook niet voor niets dat wij voor de JUIZS Till Dinner voor vegetarische recepten kiezen. De JUIZS Till Dinner recepten zijn daardoor ook uitstekend in te zetten voor een weekje zonder vlees. In deze blog hebben we er twee uitgelicht. Heel veel kook plezier gewenst!

oosterse roerbak bimi & paddenstoelen (2 pers.)

Wat heb je nodig?

  • 100 gram Bimi in stukjes gesneden
  • 1 pak paddenstoelen mix (de grote paddestoelen in stukjes gesneden)
  • 2 eetlepels hoisin saus
  • 1 eetlepel water
  • 1/2 gembershot van JUIZS of 1 duim verse gember, fijn gesnipperd
  • 1 eetlepel sojasaus
  • kokosolie om in te bakken
  • sesamzaadjes ter garnering

Hoe maak je het?

  • Snijd de grote paddenstoelen in stukjes, zodat alle paddenstoelen van gelijke grootte zijn.
  • Verwarm in de wok de kokosolie en wok hierin de bimi en de paddenstoelen voor zo’n 5-7 minuten tot dat de paddenstoelen warm zijn.
  • Klop ondertussen een sausje van de hoisin saus, sojasaus, 1/2 gembershot (of gesnipperde gember) en een beetje water.
  • Blus de gewokte paddenstoelen en bimi af met het sausje en verwarm nog zo’n 2 minuten door.
  • Garneer met de sesamzaadjes.

Gevulde puntpakrika's (2 personen)

Wat heb je nodig?

  • 2 puntpaprika’s
  • 1 sta pak bruine linzen, uitgelekt
  • 100 gram (biologische) erwten, diepvries
  • 1 knoflookteentje, vers gesnipperd
  • 50 gram fetakaas, in blokjes gesneden
  • 1 theelepel harissa kruiden
  • 20 gram pijnboompitten
  • (kokos)olie om in te bakken

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Halveer de puntpaprika’s in de lengte en maak ze schoon van binnen.
  • Verwarm in een wok of grote koekenpan de kokosolie en fruit de knoflook aan.
  • Voeg de uitgelekte linzen en erwten toe met de harissa kruiden.
  • Verwarm nog zo’n 5 minuten.
  • Vul de puntpaprika’s met het linzen-erwtenmengsel en bestrooi met de fetakaas en pijnboompitten.
  • Verwarm nog zo’n 10 minuten in de oven,tot dat de fetakaas goudbruin kleurt

Feestelijke groentekrans (4 personen)

Wat heb je nodig?

  • 1 pak lasagne bladeren van pompoen (vers vak)
  • 3 tomaten in schijfjes gesneden
  • 3 pastinaak wortels, in schijfjes gesneden
  • 1 courgette, in schijfjes gesneden
  • 2 rode bieten in schijfjes gesneden
  • 1 rol geitenkaas in schijfjes gesneden
  • olijfolie
  • balsamico azijn
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden

Hoe maak je het?

 

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Snijd rondjes uit de pompoen lasagnebladen, ongeveer net zo groot als de overige groente.
  • Maak een krans van alle groente, besprenkel deze met olijfolie, Italiaanse kruiden en de balsamico azijn.
  • Bak de groentekrans in 40 minuten gaar.

Hoe maak je het?:

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Snijd rondjes uit de pompoen lasagnebladen, ongeveer net zo groot als deoverige groente.
  • Maak een krans van alle groente,besprenkel deze met olijfolie, Italiaansekruiden en de balsamico azijn.
  • Bak de groentekrans in 40 minuten gaar.

Deze groentekrans doet het – zo weet ik uitervaring – ook heel goed op feestjes! Kleed hem dan aan met wat verse basilicum en evt.wat pijnboompitten!

Eet smakelijk!

GERELATEERDE BERICHTEN

  • Recepten

    Recept: mungbonen soep

    Mungbonen? Geen straf als je er nog nooit eerder van gehoord hebt, dat was mij bij ook het geval. Als kiem kennen we ze echter maar al te goed; de taugé in je loempia is het mini plantje dat namelijk groeit uit de mung boon. Tijdens mijn yoga teacher training vertelde mede cursist Jenny over […]

  • Recepten

    Lente smoothie: gembershot-appeltwist smoothie

    Onze gembershotjes, de favoriet van iedereen! Hier kunnen ze ook niet gemist worden en zorg ik altijd voor een voorraadje in de koelkast. Soms is het ook heel leuk om te gaan variëren met de shotjes, regelmatig verdwijnen ze bij mij ook in een smoothie. Zo ook deze heerlijke combinatie. Je kunt een hele appel […]

  • Geen onderdeel van een categorie

    Paas ontbijt inspiratie

    Dit weekend is het alweer Pasen! En deze keer lijkt het er op dat de weergoden ons goed gezind zijn en we beloond worden met een heerlijk lentezonnetje. Lekker naar buiten dus, na een feestelijk Paasontbijt. Wil je een keer iets anders op tafel zetten dan het standaard gekookte eitje met Pasen? Dan hebben we […]

  • Recepten

    Mijn favoriete pompoen recept

    Nog een paar dagen slapen en dan is het alweer Halloween. En als ik aan Halloween denk, dan denk ik aan pompoen. Dit gerecht heb ik ooit gelezen bij The Green Creator (TIP: volg deze blog voor heerlijke gezonde en makkelijke recepten!) en sindsdien is het mijn favoriete pompoen gerecht. Super easy en super feestelijk. Ik […]

  • Recepten

    Weerstand Booster: Vitamine C

    Pff… we leven maar in gekke tijden. Inmiddels leren we steeds meer over het Corona virus, maar ik kan mij nog heel goed herinneren dat ik in Maart 2020 boodschappen wilde doen en het leek wel of er geplunderd was: alles leeg! Nu hoor je dat veel mensen juist deegwaren meenemen als noodvoedsel.  Tja, daar […]

  • Recepten

    X-mas recept ideetjes: healthy & easy

      Volgend weekend is het alweer kerst! Vanuit JUIZS inspireren we je heel graag met feestelijke, maar ook gezonde en makkelijke recepten. Wat dacht je van een kerst ontbijt met een Apple-Pear-Crumble brekkie of een gezellige borrelplank met lekkere en healthy dips? Je vindt de recepten in dit blog artikel. Naast je inspireren met lekkere […]