Week Zonder Vlees: denk eens aan de JUIZS Till Dinner recepten

Deze week is het weer de “Week zonder Vlees”. Los van het feit dat het voor het milieu goed is als wij minder vlees eten, is het ook erg goed voor je lijf! Wist je dat je lichaam zo’n vijf dagen  (!) nodig heeft om een biefstukje volledig te verwerken? Het is daarom ook niet voor niets dat wij voor de JUIZS Till Dinner voor vegetarische recepten kiezen. De JUIZS Till Dinner recepten zijn daardoor ook uitstekend in te zetten voor een weekje zonder vlees. In deze blog hebben we er twee uitgelicht. Heel veel kook plezier gewenst!

oosterse roerbak bimi & paddenstoelen (2 pers.)

Wat heb je nodig?

  • 100 gram Bimi in stukjes gesneden
  • 1 pak paddenstoelen mix (de grote paddestoelen in stukjes gesneden)
  • 2 eetlepels hoisin saus
  • 1 eetlepel water
  • 1/2 gembershot van JUIZS of 1 duim verse gember, fijn gesnipperd
  • 1 eetlepel sojasaus
  • kokosolie om in te bakken
  • sesamzaadjes ter garnering

Hoe maak je het?

  • Snijd de grote paddenstoelen in stukjes, zodat alle paddenstoelen van gelijke grootte zijn.
  • Verwarm in de wok de kokosolie en wok hierin de bimi en de paddenstoelen voor zo’n 5-7 minuten tot dat de paddenstoelen warm zijn.
  • Klop ondertussen een sausje van de hoisin saus, sojasaus, 1/2 gembershot (of gesnipperde gember) en een beetje water.
  • Blus de gewokte paddenstoelen en bimi af met het sausje en verwarm nog zo’n 2 minuten door.
  • Garneer met de sesamzaadjes.

Gevulde puntpakrika's (2 personen)

Wat heb je nodig?

  • 2 puntpaprika’s
  • 1 sta pak bruine linzen, uitgelekt
  • 100 gram (biologische) erwten, diepvries
  • 1 knoflookteentje, vers gesnipperd
  • 50 gram fetakaas, in blokjes gesneden
  • 1 theelepel harissa kruiden
  • 20 gram pijnboompitten
  • (kokos)olie om in te bakken

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Halveer de puntpaprika’s in de lengte en maak ze schoon van binnen.
  • Verwarm in een wok of grote koekenpan de kokosolie en fruit de knoflook aan.
  • Voeg de uitgelekte linzen en erwten toe met de harissa kruiden.
  • Verwarm nog zo’n 5 minuten.
  • Vul de puntpaprika’s met het linzen-erwtenmengsel en bestrooi met de fetakaas en pijnboompitten.
  • Verwarm nog zo’n 10 minuten in de oven,tot dat de fetakaas goudbruin kleurt

Feestelijke groentekrans (4 personen)

Wat heb je nodig?

  • 1 pak lasagne bladeren van pompoen (vers vak)
  • 3 tomaten in schijfjes gesneden
  • 3 pastinaak wortels, in schijfjes gesneden
  • 1 courgette, in schijfjes gesneden
  • 2 rode bieten in schijfjes gesneden
  • 1 rol geitenkaas in schijfjes gesneden
  • olijfolie
  • balsamico azijn
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden

Hoe maak je het?

 

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Snijd rondjes uit de pompoen lasagnebladen, ongeveer net zo groot als de overige groente.
  • Maak een krans van alle groente, besprenkel deze met olijfolie, Italiaanse kruiden en de balsamico azijn.
  • Bak de groentekrans in 40 minuten gaar.

Hoe maak je het?:

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Snijd rondjes uit de pompoen lasagnebladen, ongeveer net zo groot als deoverige groente.
  • Maak een krans van alle groente,besprenkel deze met olijfolie, Italiaansekruiden en de balsamico azijn.
  • Bak de groentekrans in 40 minuten gaar.

Deze groentekrans doet het – zo weet ik uitervaring – ook heel goed op feestjes! Kleed hem dan aan met wat verse basilicum en evt.wat pijnboompitten!

Eet smakelijk!

GERELATEERDE BERICHTEN

  • Juizs blog

    Mocktails met de shots van JUIZS

    Heeft Dry January jou eerder goed gedaan en drink je nu nog steeds geen alcohol of ben je minder gaan drinken? Goed bezig! Het kan moeilijk zijn dit vol te blijven houden. Om je hierbij te helpen deel ik weer mijn heerlijke mocktail-recepten met je! Wist je dat de nieuwe shots van JUIZS ideaal zijn om […]

  • Geen onderdeel van een categorie

    Paas ontbijt inspiratie

    Dit weekend is het alweer Pasen! En deze keer lijkt het er op dat de weergoden ons goed gezind zijn en we beloond worden met een heerlijk lentezonnetje. Lekker naar buiten dus, na een feestelijk Paasontbijt. Wil je een keer iets anders op tafel zetten dan het standaard gekookte eitje met Pasen? Dan hebben we […]

  • Recepten

    X-mas recept ideetjes: healthy & easy

    Volgend weekend is het alweer kerst! Vanuit JUIZS inspireren we je heel graag met feestelijke, maar ook gezonde en makkelijke recepten. Wat dacht je van een kerst ontbijt met een Apple-Pear-Crumble brekkie of een gezellige borrelplank met lekkere en healthy dips? Je vindt de recepten in dit blog artikel. Naast je inspireren met lekkere healthy recepten, […]

  • Recepten

    Internationale Pindakaasdag

    JE VERZINT HET NIET, HET IS VANDAAG INTERNATIONALE PINDAKAAS DAG! Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden? Onze collega Bianca die samen met Sylvia de voedingsadviesgesprekken voert, heeft elke vrijdag met een vriendin een pindakaas date. Haar favoriete recept? Dat is by far onderstaande pindakaas smoothiebowl: Wat heb je nodig? 1 banaan ½ avocado […]

  • Recepten

    Lente smoothie: gembershot-appeltwist smoothie

    Onze gembershotjes, de favoriet van iedereen! Hier kunnen ze ook niet gemist worden en zorg ik altijd voor een voorraadje in de koelkast. Soms is het ook heel leuk om te gaan variëren met de shotjes, regelmatig verdwijnen ze bij mij ook in een smoothie. Zo ook deze heerlijke combinatie. Je kunt een hele appel […]

  • Recepten

    Verhoog je weerstand: Voed i.p.v. vul

    Zeker nu er virussen rondzweven, is het belangrijk om je weerstand te boosten. Voedt je lichaam i.p.v. te voeden is daarom ons advies. Maak het je niet weerstand niet moeilijker en probeer juist nu veel groenten en fruit te eten en zo min mogelijk bewerkt voedsel. Dus zo min mogelijk geur-kleur en smaakstoffen. Dan hoeft […]