Deze week is het weer de “Week zonder Vlees”. Los van het feit dat het voor het milieu goed is als wij minder vlees eten, is het ook erg goed voor je lijf! Wist je dat je lichaam zo’n vijf dagen (!) nodig heeft om een biefstukje volledig te verwerken? Het is daarom ook niet voor niets dat wij voor de JUIZS Till Dinner voor vegetarische recepten kiezen. De JUIZS Till Dinner recepten zijn daardoor ook uitstekend in te zetten voor een weekje zonder vlees. In deze blog hebben we er twee uitgelicht. Heel veel kook plezier gewenst!
oosterse roerbak bimi & paddenstoelen (2 pers.)
Wat heb je nodig?
- 100 gram Bimi in stukjes gesneden
- 1 pak paddenstoelen mix (de grote paddestoelen in stukjes gesneden)
- 2 eetlepels hoisin saus
- 1 eetlepel water
- 1/2 gembershot van JUIZS of 1 duim verse gember, fijn gesnipperd
- 1 eetlepel sojasaus
- kokosolie om in te bakken
- sesamzaadjes ter garnering
Hoe maak je het?
- Snijd de grote paddenstoelen in stukjes, zodat alle paddenstoelen van gelijke grootte zijn.
- Verwarm in de wok de kokosolie en wok hierin de bimi en de paddenstoelen voor zo’n 5-7 minuten tot dat de paddenstoelen warm zijn.
- Klop ondertussen een sausje van de hoisin saus, sojasaus, 1/2 gembershot (of gesnipperde gember) en een beetje water.
- Blus de gewokte paddenstoelen en bimi af met het sausje en verwarm nog zo’n 2 minuten door.
- Garneer met de sesamzaadjes.
Gevulde puntpakrika's (2 personen)
Wat heb je nodig?
- 2 puntpaprika’s
- 1 sta pak bruine linzen, uitgelekt
- 100 gram (biologische) erwten, diepvries
- 1 knoflookteentje, vers gesnipperd
- 50 gram fetakaas, in blokjes gesneden
- 1 theelepel harissa kruiden
- 20 gram pijnboompitten
- (kokos)olie om in te bakken
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven op 200 graden.
- Halveer de puntpaprika’s in de lengte en maak ze schoon van binnen.
- Verwarm in een wok of grote koekenpan de kokosolie en fruit de knoflook aan.
- Voeg de uitgelekte linzen en erwten toe met de harissa kruiden.
- Verwarm nog zo’n 5 minuten.
- Vul de puntpaprika’s met het linzen-erwtenmengsel en bestrooi met de fetakaas en pijnboompitten.
- Verwarm nog zo’n 10 minuten in de oven,tot dat de fetakaas goudbruin kleurt
Feestelijke groentekrans (4 personen)
Wat heb je nodig?
- 1 pak lasagne bladeren van pompoen (vers vak)
- 3 tomaten in schijfjes gesneden
- 3 pastinaak wortels, in schijfjes gesneden
- 1 courgette, in schijfjes gesneden
- 2 rode bieten in schijfjes gesneden
- 1 rol geitenkaas in schijfjes gesneden
- olijfolie
- balsamico azijn
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Snijd rondjes uit de pompoen lasagnebladen, ongeveer net zo groot als de overige groente.
- Maak een krans van alle groente, besprenkel deze met olijfolie, Italiaanse kruiden en de balsamico azijn.
- Bak de groentekrans in 40 minuten gaar.
Hoe maak je het?:
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Snijd rondjes uit de pompoen lasagnebladen, ongeveer net zo groot als deoverige groente.
- Maak een krans van alle groente,besprenkel deze met olijfolie, Italiaansekruiden en de balsamico azijn.
- Bak de groentekrans in 40 minuten gaar.
Deze groentekrans doet het – zo weet ik uitervaring – ook heel goed op feestjes! Kleed hem dan aan met wat verse basilicum en evt.wat pijnboompitten!