Mungbonen? Geen straf als je er nog nooit eerder van gehoord hebt, dat was mij bij ook het geval. Als kiem kennen we ze echter maar al te goed; de taugé in je loempia is het mini plantje dat namelijk groeit uit de mung boon. Tijdens mijn yoga teacher training vertelde mede cursist Jenny over het bestaan van deze soep af. Want mungbonen soep is niet zomaar een soepje, het is een soep die in de Ayurvedische wereld bekend staat om haar positieve detox resultaten. Als eigenaresse van Juizs wordt het dan hoog tijd om deze soep uit te proberen, dus het werd Monday Mungbean day.
Wat zijn de pro’s van mungbonen soep
- Het heeft een buitengewoon reinigend effect dus sluit goed aan op een Juizs detox
- Het helpt je op een gezonde manier (over)gewicht verliezen of om op gewicht te blijven. Altijd leuk!
- Het is echt super makkelijk om te maken, je hebt alleen wel tijd nodig
- De kruiden en specerijen hebben een stimulerende werking op de spijsvertering.
- Het helpt bij darmproblemen en bij ‘luie’ darmen.
- Het is voedzaam en licht verteerbaar.
- Het is perfect voedsel voor vegetariërs of veganisten omdat het veel kalium bevat (goed voor hart en bloedvaten), vezels, vitamine B, C, veel eiwitten, en mineralen. Een prima vleesvervanger dus.
- Het geeft je langdurige en stabiele energie.
- Het is echt super goedkoop, ik was € 0,99 kwijt voor een zakje mungbonen bij de AH en ik heb de helft maar gebruikt voor 4 grote koppen soep. Voor de rest heb je eigenlijk alleen maar wat kruiden, een knoflookteentje en een uitje nodig.
- Het bevat weinig calorieën.
- Door de vezels die het bevat, vult de soep goed.
Wat zijn de cons?
- Je moet het wel even van te voren plannen. De bonen moeten minimaal 6 uur, bij voorkeur een hele nacht, van te voren weken. Daarna moet je de soep minimaal 60 minuten laten koken. Dus niet bepaald een soepje dat binnen 10 minuten op tafel is helaas (tip: maak 1 keer een grote hoeveelheid en vries per portie in; dan heb je het de andere dagen wel binnen 10 minuten op tafel, want dan is het alleen een kwestie van opwarmen)
- De mungbonen activeren je darmen flink. Dat betekent dat je er best winderig van kan worden…Oeps… Even uitleggen thuis dus!
- De soep smaakt gelukkig wel veel beter dan dat hij er uit ziet. Net als erwten soep wordt het een groenige drek. Niet bepaald Instagram waardig
Zo maak je de mungbonen soep
-Was de mungbonen en laat ze minimaal 6 uur tot 1 nacht weken in ruim water
-Kook vervolgens de mungbonen in ruim vers water met 2 eetlepels kurkuma en 1 eetlepel komijn zaad voor ongeveer een uurtje. De laatste 10 minuten heb ik ook een handjevol broccoli roosjes meegekookt. Dit hoort er eigenlijk niet in, maar die had ik nog toevallig liggen in de koelkast
– Verhit in een hoge pan kokosolie. Strooi daar een eetlepel mosterdzaadjes in. Zodra deze (net als in popcorn) beginnen de poppen – vandaar de hoge pan- voeg je een gesnipperd uitje, chilipeper en knoflookteentje toe.
-Ik houd persoonlijk wel van kruidig, dus ik heb ook een eetlepel curry madras kruiden toegevoegd.
-Roerbak totdat de knoflook en uitje glazig zijn en en voeg toe aan je soep.
-Pureer de soep breng op smaak met (Himalaya) zout en peper naar smaak en done!