Ken je die dagen? Je bent de hele dag druk geweest en komt dan eindelijk thuis, maar je moet dan eigenlijk ook nog boodschappen doen. Je kijkt naar buiten, het mooie weer is echt voorbij en het begint net flink te regenen. Dan heb ik de neiging om in de voorraad kast te duiken en te kijken wat ik allemaal in huis heb, zodat ik maar niet naar buiten hoef. Zo is ook deze vullende tomatensoep ontstaan. En het mooie is, hij smaakt zo lekker, dat je niet merkt dat het een noodoplossing uit de voorraad kast is geweest!
Wat heb je nodig? (2 personen)
- 1 rode ui, fijngehakt
- 1 sjalotje, fijngehakt
- 1 knoflookteentje, fijngehakt
- 1 eetlepel (gistvrije) bouillon
- 1 liter water
- 2 blikjes biologische gepelde tomaten
- 50 gram rode linzen
- een snufje suiker (evt. honing)
- Kokosolie om in te bakken
- 1 eetlepel kaneel
- peper/zout naar smaak
- Als je het in de keuken hebt staan, wat verse blaadjes basilicum ter garnering
- staafmixer, of evt. een blender
Kaneel in je soep? Yes!
Dit is zo’n lekkere soep, door de kaneel erin heeft hij een bijzondere smaak en ook nog eens een verwarmend effect. Ideaal dus voor een troosteloze, regenachtige avond. Wist je trouwens dat kaneel vele gezondheidsvoordelen heeft? Zo is het een sterke anti-oxidant en heeft het een regulerend effect op de bloedsuikerspiegel. Kaneel zorgt ervoor dat koolhydraten langzamer opgenomen worden. Je zorgt er dus voor dat je je alvleesklier minder hard hoeft te werken, want door de toevoeging van de kaneel wordt er minder insuline aangemaakt en blijft je bloedsuikerspiegel stabieler.
Hoe maak je het?
Dit is de meest makkelijke soep ever en kan eigenlijk niet misgaan:
- Doe wat kokosolie in de soeppan en voeg als deze gesmolten is de gehakte ui, sjalotje en knoflook toe. Fruit het uienmengel glazig;
- Los de bouillon in 1 liter kokend water op, voeg deze aan het uienmengsel toe en kook de rode linzen 10-15 minuten totdat ze zacht zijn;
- Voeg de blikken gepelde tomaten toe en een snufje suiker (of evt. een klein beetje honing). Een klein beetje suiker haalt de smaak van de tomaat veel meer naar boven. Veel is niet nodig, maar een klein beetje maakt de soep wel veel lekkerder;
- Breng de soep weer aan de kook en kook deze op middenlaag vuur zo’n 5 minuutjes door;
- Breng de soep op smaak met de kaneel en zout en peper naar smaak
- Blend de soep in de blender of met de staafmixer tot een smeuïge soep.
- Garneer met een blaadje basilicum.