Detox Groente: Deel 2

Geschreven door Sylvia, eigenaresse van JUIZS en orthomoleculair voedingsadviseur.

Omdat ons vorige blog over detoxgroente en fruit zo’n succes was,  heb ik een deel 2 opgesteld met nog eens 5 groenten die een (sterk) ontgiftende werking hebben. Er staan wat bekende, maar ook minder bekende groenten tussen. Welke zet jij vanavond op tafel?

de bloemsoortige familie

Eerst even kort wat over de bloemsoortige familie. Heb je namelijk last van je hormonen en kan je daardoor moeilijk afvallen? Zet dan vaker groenten uit de bloemsoortige familie op tafel, denk bijvoorbeeld aan bloemkool, broccoli, bimi en kiemgroenten zoals taugé. In deze groenten zit het stofje DIM. DIM heeft als voordeel dat het het hormoon oestrogeen afbreekt, welke zorgt voor vetopslag rondom je heupen, buik en billen. Iets waar wij vrouwen vaak toch een beetje last van hebben.  Ik ben dus groot fan van groente die tot de bloemsoortige familie behoort, want die houdt de oestrogeen dominantie een beetje in bedwang!

Bloemkool

Naast DIM  bevat bloemkool heel veel vitaminen en mineralen en schenkt het nog veel meer gezonde cadeautjes aan ons lichaam. Mangaan is een bestanddeel uit bloemkool die heel wat antioxidanten in het lichaam activeert, waardoor het immuunsysteem sterker wordt en heel wat vitaminen makkelijk geabsorbeerd worden. De vitamine C in bloemkool geeft je immuunsysteem een boost, net als je huid die hier mee van profiteert. Er zijn ontzettend veel manieren om de bloemkool toe te voegen aan je maaltijden: je kan er rijst van maken, ze serveren als snack of ze mee wokken in je groente gerecht. Experimenteer er op los voor een gezond lichaam!

 

Broccoli

Broccoli zorgt er ook voor dat met behulp van de enzymen in je lever gifstoffen een vorm aannemen die je lichaam gemakkelijk kan afbreken. Daarnaast is broccoli rijk aan vezels, eiwitten en veel vitaminen en mineralen als kalium, vit C, vit B6, en vit A. Daardoor draagt broccoli bij aan de preventie van veel ziekten.

Venkel

Venkel komt uit de schermbloemenfamilie en smaakt een beetje naar anijs. De groente heeft niet alleen een heerlijke geur en een overheerlijke smaak, maar is bovendien perfect om je lichaam te ontgiften. Waarom? Omdat venkel een hulpmiddel is om de spijsvertering te versnellen en darmkrampen tegen te gaan. De aanwezige kalium in venkel helpt om de hoeveelheid natrium in het bloed te verminderen. Natrium heeft een bloeddruk verhogend effect, waar de kalium een stokje voor steekt. Wie venkel eet, reinigt zijn lichaam van afvalstoffen en maakt zijn maag gelukkig

Artisjok

Artisjok zorgt ervoor dat urine makkelijker wordt afgedreven, waardoor de afvalstoffen sneller je lichaam verlaten. Daarnaast is een artisjok rijk aan vezels, magnesium, vit C, calcium en ijzer. Deze groente is niet zo populair, maar echt super gezond!

Boerenkool

Boerenkool is echt een superfood: het is één van de meest gezonde groente die er bestaat. Veel krachtige antioxidanten zijn te vinden in boerenkool, waaronder quercetine en kaempferol. Quercetine en kaempferol zijn fytonutriënten waarbij bewezen is dat het de celgroei van kankertumoren tegengaat.

Ik heb vaak in de diepvries blokjes boerenkool liggen. Wil ik van mijn JUIZS Avocado-Mango-Coconut smoothie een dikkere smoothie bowl maken, dan voeg ik gewoon 2-3 blokjes boerenkool toe en garneer ik deze met wat granola en rood fruit als topping.

 

Kool

Veel studies hebben aangetoond dat een hoge consumptie van koolsoorten het risico op obesitas, diabetes en hartziekten kleiner maakt. Kool zorgt voor de aanmaak van meer enzymen die je lever nodig heeft om schadelijke stoffen te verwijderen. Het kan er zelfs voor zorgen dat sigarettenrook minder schade aanricht in je lichaam.

 

Zeewier

Zeewier is een voedingsmiddel dat nog weinig wordt gebruikt in de dagelijkse keuken. Toch zouden we dat vaker moeten doen. Zeewier zit vol met antioxidanten, calcium, eiwitten en vitaminen. Zeewier is zelfs in staat om schadelijke resten aan radioactieve straling te verwijderen uit het lichaam.

Dit zijn uiteraard niet de enige soorten voeding met ontgiftende eigenschappen. Veel groente en fruit soorten werken ontgiftend. Denk  ook aan blauwe bessen, appels, ananas en komkommer. Veel van deze ingrediënten komen ook niet voor niets voor in onze sappen en smoothies.

Er zijn veel kruiden en specerijen met gezonde eigenschappen. Breng je maaltijden op smaak met peterselie, koriander en basilicum. Maak thee van brandnetel, eucalyptus en munt. Maak dagelijks of meerdere keren per week een groene smoothie. Het belangrijkste is dat je blijft variëren met gezonde voeding!

 

Liefs, Sylvia

GERELATEERDE BERICHTEN

 • Juizs blog

  Het is lente: 5 redenen voor een detox!

  Door: Sylvia van Juizs  (5 minuten lezen) Je zal het nu niet zeggen, maar met Pasen komend weekend gsst het richting de 20 graden: eindelijk heerlijke temperaturen én zon. Genieten toch? Echt lente! In deze periode probeer ik altijd een detox-sapkuur te plannen. Bij Juizs kan je kiezen voor een 3-daagse, 5-daagse of een 7-daagse […]

 • Juizs blog

  Detox your soul: hoe verdeel jij jouw energie

  Weet jij van jezelf of je een ochtend of avondmens bent? Ochtendmensen beginnen het liefst vroeg in de ochtend met allerlei activiteiten, avondmensen worden echter later op de dag pas productief. Het is dus helemaal niet erg als je merkt dat je in de ochtend eigenlijk nooit zoveel uitvoert. Wat jou wel kan helpen is […]

 • Detox Sapkuur

  Diëten vs Detoxen

  Diëten en detoxen, wat zijn de verschillen? Je leest het in dit blog! HOE SNEL BEREIK IK EEN GEZONDE LEVENSSTIJL? Als je begint met diëten start je met een bepaald eetpatroon en kan je pas over een langere termijn (aantal maanden) bekijken of dit eetpatroon jou helpt met afvallen. De kans dat je na een […]

 • Juizs blog

  Detox your mind: ga eens een week offline

  Geschreven door Sylvia van JUIZS Bij JUIZS zijn wij fan van eens in de zoveel tijd een detox, dat is geen geheim. Maar je kunt ook op andere manieren detoxen. In een eerder blog heb ik je kennis laten maken met de Ayurveda. Ayurveda is een holistische voedingsleer, dus die kijkt niet alleen naar het […]

 • Juizs blog

  Mocktails met de shots van JUIZS

  Heeft Dry January jou eerder goed gedaan en drink je nu nog steeds geen alcohol of ben je minder gaan drinken? Goed bezig! Het kan moeilijk zijn dit vol te blijven houden. Om je hierbij te helpen deel ik weer mijn heerlijke mocktail-recepten met je! Wist je dat de nieuwe shots van JUIZS ideaal zijn om […]