Detox your soul: hoe verdeel jij jouw energie

Weet jij van jezelf of je een ochtend of avondmens bent? Ochtendmensen beginnen het liefst vroeg in de ochtend met allerlei activiteiten, avondmensen worden echter later op de dag pas productief. Het is dus helemaal niet erg als je merkt dat je in de ochtend eigenlijk nooit zoveel uitvoert. Wat jou wel kan helpen is om de indeling van je dag hieraan aan te passen! Want of je een ochtendmens of avondmens bent, geeft aan wanneer je energieniveau optimaal is. 

 Een dag bestaat uit 4 delen: nacht, ochtend, middag, avond. Net als de dagdelen zijn ook de algemene activiteiten die je op een dag uitvoert, in vieren verdeeld. Grof gezien zijn dit: 

 1. Slapen/rusten 
 2. Nuttige activiteiten 
 3. Ontspannen 
 4. Bewegen 

 Om zoveel mogelijk uit je dag te kunnen halen, is het de kunst om je activiteiten te verdelen over de dagdelen met de gedachte in het hoofd wanneer ben ik nou het productiefst? 

1, Slapen/ rusten

Hoeveel slaap je nodig hebt en wanneer je gaat slapen is per persoon verschillend, de één heeft al genoeg aan 6 uur, terwijl iemand anders minimaal 8, 9 uur nodig heeft. Het is belangrijk om daarin een optimaal ritme te vinden waarin jij je het lekkerst voelt. Elke dag op dezelfde tijden opstaan en naar bed gaan helpen hierbij. Je lichaam raakt daaraan gewend en je zal je op den duur fitter voelen! 

2. Nuttige activiteiten

Bijna dagelijks heb je te maken met verplichte werkzaamheden omdat je bijvoorbeeld werkt, studeert, een gezin onderhoudt of misschien hebben al deze drie voorbeelden wel betrekking op jou. Er gaat in ieder geval veel tijd in zitten en dit zijn vaak ook de werkzaamheden die het meeste energie/concentratie van je vragen, probeer daarom uit te vinden wanneer je die het beste kan uitvoeren en bewaar meer eenvoudige werkzaamheden voor de momenten dat je minder energie/concentratie hebt. 

3. ontspannen

Ontspannen is super belangrijk en moet je iedere dag doen! Wat is ontspannen voor jou? Bekende voorbeelden zijn Netflixen, in bad gaan of Netflixen en in bad gaan samen. Het kan zijn dat je hier niet elke dag evenveel tijd hebt, maar elke dag een beetje doet al wonderen en zorgt ervoor dat je de dag een beetje relativeert.  

4. bewegen

Probeer elke dag minstens 30 minuten een beweegactiviteit te doen. Dit kan zijn een flinke sportsessie in de sportschool, maar ook een wandelingetje met je beste vriendin of collega! 

 Als je op deze vier punten je juiste ritme hebt gevonden, dan ben ik ervan overtuigd dat je een stuk gelukkiger door het leven gaat! 

 Bron: https://www.radboudumc.nl/educatie/dagstructuur/energie-verdelen  

 

 

GERELATEERDE BERICHTEN

 • Juizs blog

  Interview met Sylvia: founder van JUIZS

  Juizs Inside: maak kennis met de mensen achter JUIZS. We trappen deze serie af met Sylvia, oprichtster van JUIZS. We hebben haar 8 vragen gesteld, lees je mee? 1) waarom ben je ooit gestart met JUIZS? Ik heb mijn hele leven lang al een passie voor een gezonde levensstijl. Tijdens mijn studententijd gaf ik al […]

 • Juizs blog

  Waarom Intermittent Fasting (I.F.) goed voor je is

  Intermittent Fasting, ook wel afgekort als I.F., je hebt er vast wel een keertje over gehoord. Het klinkt als een nieuwe trend, maar eigenlijk is het iets wat al heel gebruikelijk is in de natuur. De meeste vleesetende dieren eten slechts éénmaal per dag of zelfs  éénmaal per twee of drie dagen. De koploper in […]

 • Detox Sapkuur

  5 redenen om het nieuwe jaar te beginnen met een detox sapkuur

  Door Sylvia van JUIZS Het is weer begin Januari, tijd van de goede voornemens. Volgende week begin ik weer met mijn vijfdaagse detox sapkuur, en met mij vele JUIZS klanten. Waarom? Dit zijn mijn vijf redenen:   1) Een detox sapkuur maakt mij bewuster van mijn eet-en drinkgedrag. Dit is voor mij de belangrijkste reden om […]

 • Juizs blog

  Detox your mind: ga eens een week offline

  Dat wij met JUIZS fan zijn van eens in de zoveel tijd (bij voorkeur met de seizoenen mee) een detox te plannen, dat is geen geheim. Eerder deze maand hebben we je kennis laten maken met de Ayurveda. Ayurveda is een holistische voedingsleer, dus het kijkt niet alleen naar het lichaam (body), maar ook naar […]

 • Juizs blog

  Detox Groente: Deel 2

  Geschreven door Sylvia, eigenaresse van JUIZS en orthomoleculair voedingsadviseur. Omdat ons vorige blog over detoxgroente en fruit zo’n succes was,  heb ik een deel 2 opgesteld met nog eens 5 groenten die een (sterk) ontgiftende werking hebben. Er staan wat bekende, maar ook minder bekende groenten tussen. Welke zet jij vanavond op tafel? de bloemsoortige […]