Geschreven door Sylvia, eigenaresse van JUIZS en orthomoleculair voedingsadviseur.
Omdat ons vorige blog over detoxgroente en fruit zo’n succes was, heb ik een deel 2 opgesteld met nog eens 5 groenten die een (sterk) ontgiftende werking hebben. Er staan wat bekende, maar ook minder bekende groenten tussen. Welke zet jij vanavond op tafel?
de bloemsoortige familie
Eerst even kort wat over de bloemsoortige familie. Heb je namelijk last van je hormonen en kan je daardoor moeilijk afvallen? Zet dan vaker groenten uit de bloemsoortige familie op tafel, denk bijvoorbeeld aan bloemkool, broccoli, bimi en kiemgroenten zoals taugé. In deze groenten zit het stofje DIM. DIM heeft als voordeel dat het het hormoon oestrogeen afbreekt, welke zorgt voor vetopslag rondom je heupen, buik en billen. Iets waar wij vrouwen vaak toch een beetje last van hebben. Ik ben dus groot fan van groente die tot de bloemsoortige familie behoort, want die houdt de oestrogeen dominantie een beetje in bedwang!
Bloemkool
Naast DIM bevat bloemkool heel veel vitaminen en mineralen en schenkt het nog veel meer gezonde cadeautjes aan ons lichaam. Mangaan is een bestanddeel uit bloemkool die heel wat antioxidanten in het lichaam activeert, waardoor het immuunsysteem sterker wordt en heel wat vitaminen makkelijk geabsorbeerd worden. De vitamine C in bloemkool geeft je immuunsysteem een boost, net als je huid die hier mee van profiteert. Er zijn ontzettend veel manieren om de bloemkool toe te voegen aan je maaltijden: je kan er rijst van maken, ze serveren als snack of ze mee wokken in je groente gerecht. Experimenteer er op los voor een gezond lichaam!
Broccoli
Broccoli zorgt er ook voor dat met behulp van de enzymen in je lever gifstoffen een vorm aannemen die je lichaam gemakkelijk kan afbreken. Daarnaast is broccoli rijk aan vezels, eiwitten en veel vitaminen en mineralen als kalium, vit C, vit B6, en vit A. Daardoor draagt broccoli bij aan de preventie van veel ziekten.
Venkel
Venkel komt uit de schermbloemenfamilie en smaakt een beetje naar anijs. De groente heeft niet alleen een heerlijke geur en een overheerlijke smaak, maar is bovendien perfect om je lichaam te ontgiften. Waarom? Omdat venkel een hulpmiddel is om de spijsvertering te versnellen en darmkrampen tegen te gaan. De aanwezige kalium in venkel helpt om de hoeveelheid natrium in het bloed te verminderen. Natrium heeft een bloeddruk verhogend effect, waar de kalium een stokje voor steekt. Wie venkel eet, reinigt zijn lichaam van afvalstoffen en maakt zijn maag gelukkig
Artisjok
Artisjok zorgt ervoor dat urine makkelijker wordt afgedreven, waardoor de afvalstoffen sneller je lichaam verlaten. Daarnaast is een artisjok rijk aan vezels, magnesium, vit C, calcium en ijzer. Deze groente is niet zo populair, maar echt super gezond!
Boerenkool
Boerenkool is echt een superfood: het is één van de meest gezonde groente die er bestaat. Veel krachtige antioxidanten zijn te vinden in boerenkool, waaronder quercetine en kaempferol. Quercetine en kaempferol zijn fytonutriënten waarbij bewezen is dat het de celgroei van kankertumoren tegengaat.
Ik heb vaak in de diepvries blokjes boerenkool liggen. Wil ik van mijn JUIZS Avocado-Mango-Coconut smoothie een dikkere smoothie bowl maken, dan voeg ik gewoon 2-3 blokjes boerenkool toe en garneer ik deze met wat granola en rood fruit als topping.
Kool
Veel studies hebben aangetoond dat een hoge consumptie van koolsoorten het risico op obesitas, diabetes en hartziekten kleiner maakt. Kool zorgt voor de aanmaak van meer enzymen die je lever nodig heeft om schadelijke stoffen te verwijderen. Het kan er zelfs voor zorgen dat sigarettenrook minder schade aanricht in je lichaam.
Zeewier
Zeewier is een voedingsmiddel dat nog weinig wordt gebruikt in de dagelijkse keuken. Toch zouden we dat vaker moeten doen. Zeewier zit vol met antioxidanten, calcium, eiwitten en vitaminen. Zeewier is zelfs in staat om schadelijke resten aan radioactieve straling te verwijderen uit het lichaam.
Dit zijn uiteraard niet de enige soorten voeding met ontgiftende eigenschappen. Veel groente en fruit soorten werken ontgiftend. Denk ook aan blauwe bessen, appels, ananas en komkommer. Veel van deze ingrediënten komen ook niet voor niets voor in onze sappen en smoothies.
Er zijn veel kruiden en specerijen met gezonde eigenschappen. Breng je maaltijden op smaak met peterselie, koriander en basilicum. Maak thee van brandnetel, eucalyptus en munt. Maak dagelijks of meerdere keren per week een groene smoothie. Het belangrijkste is dat je blijft variëren met gezonde voeding!
Liefs, Sylvia
Naast eigen kennis, zijn dit aanvullende, gebruikte bronnen:
https://skinnylove.be/blogs/blog/detox-je-lichaam-met-deze-vier-groenten
https://www.leefpuurnatuur.nl/artikelen/ontgiftende-voeding/