Gezonde kerstrecepten

RECEPTEN VAN CHEF-KOK NIVEN KUNZ

Doe inspiratie op met de recepten van Niven, zo zal jij iedereen gegarandeerd laten genieten tijdens het kerstdiner!

RECEPT 1: POMPOEN HASSELBACK MET LAURIER

Wat heb je nodig?

  • 2 flespompoenen (ca. 1,3 kg)
  • 12 laurierblaadjes
  • 8 stuks steranijs
  • 125 gram roomboter
  • 125 gram honing
  • Zout en peper
  • Geraspte schil van 1 sinaasappel

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Schil de pompoenen, halveer ze in de lengte en verwijder de pitten. Leg ze op een bakplaat en bak ze 20 minuten in de oven.
  3. Snijd ze vervolgens om de 0,5 cm in.
  4. Scheur de laurierblaadjes en steek ze in de ingesneden delen van de pompoen. Voeg ook twee stuks steranijs toe aan elke pompoenhelft.
  5. Smelt de boter in een steelpan en meng de honing erdoor. Bestrijk de pompoenen met dit mengsel.
  6. Bak de pompoenen 10 minuten in de oven en bestrijk ze dan nogmaals met het mengsel. Herhaal dit drie keer (totale oventijd: 30 minuten).
 

RECEPT 2: CARROT VOCKTAIL

Wat heb je nodig?

  • 1 grote bos bospeen (waarvan 4 geschild)
  • 1 mini-bospeen (in de lengte in vieren gesneden)
  • 2 stengels sereh
  • 4 plakjes gemberwortel
  • 1 sinaasappel
  • koriander cress
  • limoen cress
  • 250 ml vers sinaasappelsap
  • 400 ml ginger ale
  • 50 gram suiker
  • versapers
  • spuitzak / spuitfles
  • staafmixer
  • dunschiller
  • bolzeef

Bereidingswijze:

  1. Pers de bos bospeen in de Versapers maar hou de 4 geschilde penen achter. Meng met 50 ml sinaasappelsap en 200 ml gingerale. Snijd 1 stengel sereh in stukjes en voeg toe. Laat het geheel minimaal 1 uur in de koelkast trekken. Zeef en vul er een schenkkan mee.

  2. De bospeencrème:
    Vul een pan met 200 ml gingerale en 200 ml sinaasappelsap. Kook hierin de 4 geschilde bospenen gaar. Mix met de staafmixer tot een gladde crème. Vul er een spuitzak of spuitfles mee.

  3. Suikersiroop: Los 50 g suiker op in 50 ml water. Breng aan de kook en laat goed afkoelen.

  4. Sinaasappelzeste: Haal met een dunschiller de schil van de sinaasappel. Snijd in dunne reepjes. Doe de reepjes in koud water en breng aan de kook. Giet af en herhaal 2 keer. Bewaar de schillen in de suikersiroop.

  5. De presentatie: Snijd 1 stengel sereh in vieren en plaats in elk glas een stukje stengel tegen de rand. Dit is het roerstaafje. Spuit de bospeencrème onder in de glazen. Voeg mini-bospeen en plakjes gember toe. Garneer met limoen cress, koriander cress en de zeste van sinaasappel. Schenk de wortelcocktail aan tafel in het glas.

 

RECEPT 3: SALADE VAN WITTE ASPERGES

Wat heb je nodig?

  • 200g witte asperges
  • 1 kropsla
  • 4 eieren
  • 100 g serranoham
  • Basisdressing

Bereidingswijze:

  1. Schil de asperges en verwijder het kontje. Schaaf met de aspergeschiller dunne linten van de asperges. Was de sla en neem de binnenste bladeren. Kook de eieren halfzacht. Pel de eieren en halveer ze vlak voor gebruik.

  2. Maak de aspergelinten aan met een paar eetlepels basisdressing.

  3. Leg de slablaadjes in het midden van het bord. Drapeer hierop de aspergelinten.

  4. Leg de plakjes ham erbij en per person twee halve eitjes. Serveer met wat extra dressing.

 

Bron: Groente Menu’s (Kosmos Uitgevers) van Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz

GERELATEERDE BERICHTEN

  • sapkuur 3 dagen

    Wat is autofagie ? Cel kannibalisme klinkt heftig maar is supergezond.

    Toen ik de opleiding orthomoleculaire voedingsleer volgde, vertelde de docent de volgende anekdote, die mij altijd is bijgebleven: In een wetenschappelijk onderzoek naar het effect van vasten hebben ze een keer een groep mensen voor een onbekende termijn in een bos gedropt zonder enige vorm van voeding. Iedereen in die groep had wel een of […]

  • Detox Review

    Interview Marieke Elsinga

    Marieke Elsinga, tv-presentatrice voor RTL, heeft al lange tijd buikklachten. Enkele jaren geleden deed ze een sapkuur en dat hielp tegen de klachten. “Ik gebruik het nu als een reset van mijn lichaam.” Hoe heeft zij dit voor elkaar gekregen? TV presentatrice marieke elzinga : “een sapkuur ontgift en reset mijn lichaam”  Marieke heeft al […]

  • Geen onderdeel van een categorie

    Paas ontbijt inspiratie

    Dit weekend is het alweer Pasen! En deze keer lijkt het er op dat de weergoden ons goed gezind zijn en we beloond worden met een heerlijk lentezonnetje. Lekker naar buiten dus, na een feestelijk Paasontbijt. Wil je een keer iets anders op tafel zetten dan het standaard gekookte eitje met Pasen? Dan hebben we […]

  • JUIZS sappen

    Say Hi tegen onze milieubewuste fles!

    Regelmatig krijgen wij de vraag waarom wij geen glas gebruiken in plaats van onze plasticflessen. Wij hebben er bewust voor gekozen om geen glas te gebruiken voor onze flessen. Enerzijds kunnen we niet anders, omdat glas niet samen gaat met de unieke HPP techniek. De flessen worden onder waterdruk behandeld om zoveel mogelijk zuurstof uit de […]

  • Recepten

    Recept: mungbonen soep

    Mungbonen? Geen straf als je er nog nooit eerder van gehoord hebt, dat was mij bij ook het geval. Als kiem kennen we ze echter maar al te goed; de taugé in je loempia is het mini plantje dat namelijk groeit uit de mung boon. Tijdens mijn yoga teacher training vertelde mede cursist Jenny over […]

  • sapkuur 5 dagen

    Boost je vetverbranding! Een extra voordeel van vasten.

    Geschreven door Sylvia van JUIZS  (5 minuten lezen) Bij JUIZS zijn we fan van Intermittent Fasting (IF), daar zijn ook onze detox-sapkuren op gebaseerd. Veel mensen bestellen een JUIZS sapkuur omdat ze een paar kilo’s kwijt willen. Het staat eigenlijk als een logisch gevolg met elkaar in verband en je kunt het bijna in een […]