Weerstand verhogen

Onze weerstand is er om ons lichaam te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Het zorgt ervoor dat virussen en bacteriën je lichaam niet kunnen binnendringen om je ziek te maken. Door genoeg te slapen, gezond te eten en voldoende te bewegen houd je je weerstand op peil. In dit artikel zullen wij je meer vertellen over de weerstand, de oorzaken van een verlaagde weerstand en de weerstand verhogen.

Wat is weerstand?

De weerstand is een deel van het immuunsysteem en is hier ook afhankelijk van. Het immuunsysteem bestaat uit antistoffen en witte bloedcellen, die er samen voor zorgen dat bacteriën en virussen de gezondheid niet bedreigen. Bij virussen kun je onder meer denken aan verkoudheid, kriebelhoest en keelpijn. Hoe hoger de weerstand, hoe beter bestand je bent tegen ziekten. Het is dus belangrijk om een gezonde levensstijl te hebben.

De oorzaken van een verlaagde weerstand

Een goede weerstand wil zeggen dat je lichaam goed bescherming biedt tegen virussen en bacteriën. Een verlaagde weerstand wordt veelal veroorzaakt door een ongezonde levensstijl, zoals onvoldoende slaap, weinig lichaamsbeweging, stress en een ongezonde eetpatroon. Bepaalde medicijnen en ziekten kunnen de weerstand ook verlagen. 

Als gevolg van een verlaagde weerstand, zul je kwetsbaarder zijn voor ziekten en infecties. Symptomen van een verlaagde weerstand zijn griep, veelvuldig verkouden zijn, langdurige vermoeidheid en een langzame genezing. Wil je jouw weerstand verhogen? In het volgende stuk zullen we je voorzien van een aantal tips.

Weerstand verhogen

Het is nu wel vrij duidelijk waarom een goede weerstand belangrijk is. Met de tips hieronder kun je jouw weerstand verhogen en verbeteren.

 1. Neem voldoende rust
  Tegenwoordig is het bijna de norm om constant bezig te zijn. Toch vergeten we weleens dat het ook belangrijk is om voldoende rust te krijgen. Voldoende rust krijg je met voldoende slaap. We raden daarom aan om iedere nacht minimaal 6 tot 8 uren te slapen. Probeer ook om je agenda niet vol te zetten met afspraken en neem rust wanneer je het gevoel hebt dat het te veel wordt.
 2. Eet gezond en gevarieerd
  De oorzaak van een verlaagde weerstand is vaak een ongezonde eetpatroon. Het is dus belangrijk om gezond en gevarieerd te eten als je de weerstand wil verhogen. Dit doe je door onder andere volkorenproducten, peulvruchten, groenten en fruit te eten. Ook bevatten deze producten veel vezels. Deze zijn belangrijk om de weerstand op peil te houden. 
  Daarnaast heb je voor bepaalde groepen nog andere adviezen. Zo wordt het aan veganisten aangeraden om vitamine B12 te slikken, omdat deze vitamine alleen voorkomt in dierlijke producten. Voor mensen die weinig buiten komen of hun huid bedekken wordt aangeraden om extra vitamine D te slikken.
 3. Drink voldoende water
  Om de vezels die je consumeert goed te kunnen verwerken, is het belangrijk om voldoende water te drinken. Doe je dit niet? Dan kun je last krijgen van obstipatie en zal je immuunsysteem minder goed werken. Probeer dagelijks ongeveer 1,5 tot 2 liter water te drinken.
 4. Blijf in beweging
  Regelmatig bewegen hangt samen met een goede weerstand. Naast de voordelen voor je lichaam, heeft het ontzettend veel voordelen voor je hoofd. Tijdens het sporten wordt je hoofd leeggemaakt en zal je minder last hebben van stress. Stress kan onder meer zorgen voor een slechte slaap, omdat je in de avond vaak zal piekeren.
 5. Let op je hygiëne
  Dagelijks raken we onbewust ons gezicht velen malen aan. Hierdoor worden virussen en bacteriën overgedragen via de handen. Was je handen daarom veelvuldig met water en zeep, of met hygiënische handgel als er geen kraan in de buurt is. Ook het knippen van de nagels is van belang, omdat dit een ideale schuilplaats is voor bacteriën. 

Weerstand verhogen met vitamines en mineralen

De vitamines die zullen bijdragen aan een verhoogde weerstand zijn vitamine A, B12, C en D. Vitamine A en B12 kun je verkrijgen uit dierlijke producten, zoals vlees, vis, zuivel en ei. Vitamine C zit onder andere in groente, fruit en aardappelen. Het is een welbekende antioxidant die je cellen beschermt tegen externe invloeden. Ons eigen JUIZS Antioxidant shot zit ook boordevol antioxidanten en is daarom zeker een aanrader in de wintermaanden. 

Daarnaast zullen de mineralen ijzer en zink de weerstand ook goed doen. IJzer is goed voor het geheugen en zit in vlees, kip, aardappelen, groene groenten, volkorenbrood en noten. Zink is belangrijk voor het immuunsysteem en zit vooral in kaas, eieren, noten, kikkererwten en schaaldieren. De weerstand verhogen doe je dus met een gezonde levensstijl dat bestaat uit gezonde voeding, genoeg slaap, voldoende beweging en een goede hygiëne.

GERELATEERDE BERICHTEN

 • shots

  Gember, gezond en een natuurlijke vetverbrander!

  Gember is de laatste jaren steeds bekender geworden en veel cafétjes en lunchrooms hebben inmiddels steevast verse gemberthee op de kaart staan. Heb je wel eens een gember shot van puur gembersap geprobeerd? Het is ontzettend pittig en sterk van smaak, maar wist je dat het ook heel gezond is? WAT ZEGT DE WETENSCHAP OVER […]

 • shots

  10 weetjes over vitamine D

  De meest populaire vitamine op dit moment is ongetwijfeld vitamine D. De zoekterm ‘vitamine D’ werd in oktober 2020 zo’n zes keer meer gezocht op Google, dan de maand ervoor. Dit kan ook het gevolg zijn van het begin van de herfst en winter. Veel professionals in het medisch vakgebied raden ook aan om extra […]