Weerstand verhogen

Onze weerstand is er om ons lichaam te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Het zorgt ervoor dat virussen en bacteriën je lichaam niet kunnen binnendringen om je ziek te maken. Door genoeg te slapen, gezond te eten en voldoende te bewegen houd je je weerstand op peil. In dit artikel zullen wij je meer vertellen over de weerstand, de oorzaken van een verlaagde weerstand en de weerstand verhogen.

Wat is weerstand?

De weerstand is een deel van het immuunsysteem en is hier ook afhankelijk van. Het immuunsysteem bestaat uit antistoffen en witte bloedcellen, die er samen voor zorgen dat bacteriën en virussen de gezondheid niet bedreigen. Bij virussen kun je onder meer denken aan verkoudheid, kriebelhoest en keelpijn. Hoe hoger de weerstand, hoe beter bestand je bent tegen ziekten. Het is dus belangrijk om een gezonde levensstijl te hebben.

De oorzaken van een verlaagde weerstand

Een goede weerstand wil zeggen dat je lichaam goed bescherming biedt tegen virussen en bacteriën. Een verlaagde weerstand wordt veelal veroorzaakt door een ongezonde levensstijl, zoals onvoldoende slaap, weinig lichaamsbeweging, stress en een ongezonde eetpatroon. Bepaalde medicijnen en ziekten kunnen de weerstand ook verlagen. 

Als gevolg van een verlaagde weerstand, zul je kwetsbaarder zijn voor ziekten en infecties. Symptomen van een verlaagde weerstand zijn griep, veelvuldig verkouden zijn, langdurige vermoeidheid en een langzame genezing. Wil je jouw weerstand verhogen? In het volgende stuk zullen we je voorzien van een aantal tips.

Weerstand verhogen

Het is nu wel vrij duidelijk waarom een goede weerstand belangrijk is. Met de tips hieronder kun je jouw weerstand verhogen en verbeteren.

 1. Neem voldoende rust
  Tegenwoordig is het bijna de norm om constant bezig te zijn. Toch vergeten we weleens dat het ook belangrijk is om voldoende rust te krijgen. Voldoende rust krijg je met voldoende slaap. We raden daarom aan om iedere nacht minimaal 6 tot 8 uren te slapen. Probeer ook om je agenda niet vol te zetten met afspraken en neem rust wanneer je het gevoel hebt dat het te veel wordt.
 2. Eet gezond en gevarieerd
  De oorzaak van een verlaagde weerstand is vaak een ongezonde eetpatroon. Het is dus belangrijk om gezond en gevarieerd te eten als je de weerstand wil verhogen. Dit doe je door onder andere volkorenproducten, peulvruchten, groenten en fruit te eten. Ook bevatten deze producten veel vezels. Deze zijn belangrijk om de weerstand op peil te houden. 
  Daarnaast heb je voor bepaalde groepen nog andere adviezen. Zo wordt het aan veganisten aangeraden om vitamine B12 te slikken, omdat deze vitamine alleen voorkomt in dierlijke producten. Voor mensen die weinig buiten komen of hun huid bedekken wordt aangeraden om extra vitamine D te slikken.
 3. Drink voldoende water
  Om de vezels die je consumeert goed te kunnen verwerken, is het belangrijk om voldoende water te drinken. Doe je dit niet? Dan kun je last krijgen van obstipatie en zal je immuunsysteem minder goed werken. Probeer dagelijks ongeveer 1,5 tot 2 liter water te drinken.
 4. Blijf in beweging
  Regelmatig bewegen hangt samen met een goede weerstand. Naast de voordelen voor je lichaam, heeft het ontzettend veel voordelen voor je hoofd. Tijdens het sporten wordt je hoofd leeggemaakt en zal je minder last hebben van stress. Stress kan onder meer zorgen voor een slechte slaap, omdat je in de avond vaak zal piekeren.
 5. Let op je hygiëne
  Dagelijks raken we onbewust ons gezicht velen malen aan. Hierdoor worden virussen en bacteriën overgedragen via de handen. Was je handen daarom veelvuldig met water en zeep, of met hygiënische handgel als er geen kraan in de buurt is. Ook het knippen van de nagels is van belang, omdat dit een ideale schuilplaats is voor bacteriën. 

Weerstand verhogen met vitamines en mineralen

De vitamines die zullen bijdragen aan een verhoogde weerstand zijn vitamine A, B12, C en D. Vitamine A en B12 kun je verkrijgen uit dierlijke producten, zoals vlees, vis, zuivel en ei. Vitamine C zit onder andere in groente, fruit en aardappelen. Het is een welbekende antioxidant die je cellen beschermt tegen externe invloeden. Ook vitamine D is belangrijk voor een verhoogde weerstand en haal je voornamelijk uit zonlicht. Onze Cold Care shots combineren al het goede van vitamine C met superfoods, zoals kurkuma, gember en oregano. Vooral oregano zal bijdragen aan een verhoogde weerstand, omdat het je lichaam van vrije radicalen en schadelijke bacteriën zal reinigen.

Daarnaast zullen de mineralen ijzer en zink de weerstand ook goed doen. IJzer is goed voor het geheugen en zit in vlees, kip, aardappelen, groene groenten, volkorenbrood en noten. Zink is belangrijk voor het immuunsysteem en zit vooral in kaas, eieren, noten, kikkererwten en schaaldieren. De weerstand verhogen doe je dus met een gezonde levensstijl dat bestaat uit gezonde voeding, genoeg slaap, voldoende beweging en een goede hygiëne.

GERELATEERDE BERICHTEN

 • shots

  20 voordelen van Gember

  Tegenwoordig is de superfood gember een veel voorkomende ingrediënt. We zien het in sappen en smoothies, maar ook in gerechten. Wat is gember en waar is gember goed voor? In dit artikel zullen we deze vragen voor je beantwoorden. Wat is gember? Gember is een veelzijdige smaakmaker, dat zowel bijdraagt aan de pittigheid van curry, […]

 • Detox Review

  JUIZS Detox Sapkuur review van Jasmina

  Jasmina van Sparklesinsides heeft onlangs een JUIZS Detox Sapkuur gedaan. Ze vond het lang niet altijd even makkelijk en heeft soms ook een beetje gesmokkeld, maar heeft toch hele mooie resultaten gehaald. Ook geeft ze aan dat ze als diabetes 1 patiënt hele stabiele waarden had gedurende de detox. Lees haar eerlijke blog hier: Onlangs […]

 • JUIZS sappen

  Vitaminen & Corona

  Er is nog steeds heel veel onduidelijk over het Corona virus, maar langzaam maar zeker druppelt er beetje bij beetje steeds meer informatie binnen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf ook een beetje Corona-moe word, net als volgens mij de rest van Nederland. Inmiddels is het wel algemeen bekend dat indien je overgewicht hebt, […]

 • JUIZS sappen

  Het verschil tussen HPP en Pasteurisatie

  Eigenlijk zou je voor het maximum behoud van vitaminen een sapje gelijk moeten opdrinken direct nadat het geperst is. Maar dat gaat natuurlijk niet, wij staan lang niet altijd naast jou wanneer jij zin hebt in een cold pressed juice. Invriezen is ook niet ideaal, want door de ijskristallen in het sap, krijg je vlok […]

 • JUIZS sappen

  Say Hi tegen onze milieubewuste fles!

  Vaak worden benaderd door onze klanten met de vraag waarom wij geen glas gebruiken voor onze flessen. Wij hebben er bewust voor gekozen om geen glas te gebruiken voor onze flessen. Enerzijds kunnen we niet anders, omdat glas niet samen gaat met de HPP techniek. De waterdruk zou er voor zorgen dat het glas in duizenden […]

  Kortingcode Juizs

  STOP CORONA KILO'S

  20% KORTING OP ALLE DETOX SAPKUREN

  Het wordt de hoogste tijd dat we eens afscheid gaan nemen van die vervelende Coronakilo’s. Daarom nu 20% korting op alle detox sapkuren met kortingscode: #stopcoronakilos

  Deze kortingscode is inclusief hashtag en te gebruiken op de 3 daagse, 5 daagse en 7daagse sapkuur. Bij de 5daagse en 7daagse sapkuur ontvang je ook een persoonlijk voedingsadvies!