5 tips voor het eten van meer groente

Nederlanders eten veel te weinig groente per dag. Een resultaat dat ieder jaar weer door verschillende onderzoeksinstituten wordt aangetoond. 8 van de 10 Nederlanders haalt de ADH voor groente niet. De ADH, wat staat voor “aanbevolen dagelijkse hoeveelheid” groente ligt momenteel op 250 gram. In de orthomoleculaire voedingsleer wordt nog eerder 500 gram groente per dag aangeraden. Onlangs heeft het RIVM een onderzoek uitgevoerd en hieruit kwam naar voren dat de gemiddelde volwassen Nederlander slechts 131 gram groente per dag eet (Bron: AD.nl)  Dat is dus net iets meer dan de helft dan de aanbevolen hoeveelheid. We hebben dus nog lange een weg te gaan om de 250 gram per dag te halen!

NEDERLAND T.O.V. ANDERE LANDEN IN EUROPA

Opvallend is dat Nederland in groente eten dus een keer niet het braafste jongetje van de klas van Europa is. Omringende landen als België en Duitsland, maar ook het Verenigd Koninkrijk doen het veel beter dan wij. Hun geheim? Ze eten meerdere malen per dag groente, terwijl het bij ons vaak alleen een onderdeel is van ons avondeten. Wil je dan meer groente eten, dan ligt ook hier jouw sleutel. Vanuit JUIZS hebben we 5 tips voor je opgesteld om meer groente te eten.

5 tips voor het eten van meer groente

1) Start je dag groen

Begin je eerste maaltijd (bij voorkeur in het ritme van Intermittent Fasting, dus op een later moment van de dag) met een groene smoothie of voeg groente toe aan je omelet  of eerste brood maaltijd. Zorg er altijd ook voor dat je eerste maaltijd een gezonde eiwitbron of een gezonde vettenbron heeft. Voor meer inspiratie over gezonde ontbijtrecepten, bekijk dan eens het op-en afbouwreceptenboek wat je bij de detox sapkuren ontvangt!

2) Soup it up

Het maken van een groente soep is een ideale manier om veel groente te eten. Hoe ik groente soep maak? Meestal fruit ik wat knoflook en een uitje in de pan en dan voeg ik de groente toe (dit kan van alles zijn denk bijvoorbeeld aan pompoen, zoete aardappel, broccoli, pastinaak, bloemkool). Kokend water en kruiden erbij en vervolgens laat ik de groente koken tot dat deze zacht zijn. Pureren, peper en zout en klaar. Ik houd zelf wel van een dikke soep, dus ik zorg ervoor dat de groente net onder water staat. Vaak maak ik zo’n soep ‘s avonds als ik toch al aan het koken ben en eet ik de soep de volgende dag als lunch.

3) Veggie Snacks

Snack je groente! denk aan komkommer, wortel, tomaat met rauwkost of stengels bleekselderij met notenpasta

4) Veggie Boosts

Ik ben super blij met onze Veggie Boosts in ons assortiment. Met deze 125 ml groente boosters heb je met één flesje al de helft van je ADH groente binnen. ideaal voor tussendoor, onderweg of voor opgroeiende kinderen die weigeren een bord vol met groente op te eten. Meer informatie over onze Veggie Boosts, de maandpakketten en de abonnementen, kan je vinden op de pagina: Veggie boosts lezen.

5) Verdeel je bord

Tot slot, geef de hoofdrol aan groente in de verdeling van je bord. Als je je bord in vieren deelt, laat dan 50% uit alleen maar groente bestaan. De overige 50% deel je in tweeën, waarbij je een kwart met je eiwitbron vult (vlees, vis of vegetarisch) en een kwart met koolhydraten (wel het liefste de complexere variant, dus bijvoorbeeld volkoren rijst of quinoa).

foto: © tvirbickis/Thinkstock

GERELATEERDE BERICHTEN