5 mythes over voeding supplementen

Heel eerlijk, het juiste advies in voeding supplementen is best ingewikkeld. Dat komt deels omdat het voor iedereen anders is; er zoveel verschillende soorten zijn (zo zijn er al 10! verschillende soorten magnesium met net allemaal een andere functie en werking) en er ook een hoop onwaarheden over voeding supplementen in de wereld zijn. Dit maakt het allemaal erg onoverzichtelijk. Om je op weg te helpen, hebben wij vijf mythes voor je op een rij gezet.

 

mythe 1: Ik eet heel gezond, ik heb geen extra vitamines nodig

Gezonde voeding is absoluut de basis; daar zijn we het volledig mee eens. Wist je dat je 25 verschillende soorten groenten en fruit per week moet eten om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen? Zeg eens eerlijk, haal je dat week in, week uit? 

Voedingssupplementen geven net die extra ondersteuning aan je lichaam om kracht te leveren. Ze geven net even dat extra zetje, zie het als kers op de taart, of beter gezegd als de toppings van je smoothie, lekker gezond! Je zet als het ware de puntjes op de i.

Mythe 2: je moet elke dag melk drinken voor sterke botten

Melk levert inderdaad calcium, maar er zijn ook heel veel plantaardige alternatieven die ook een mooie calcium leverancier zijn. Calcium vind je in talrijke groene bladgroenten, boerenkool, zuurkool, raapstelen, sesamzaad, zeewier, graanproducten, waterkers, mosselen, oesters, sojabonen, citrusvruchten, amandelen, hazelnoten, pistachenoten, zonnebloempitten en bonen.

Nog een belangrijk weetje: voor het behoud van sterke botten moet je calcium altijd combineren met vitamine D3 en K2.

mythe 3: Je kunt onbeperkt voeding supplementen combineren

Mijn moeder zei het vroeger altijd al: alles waar “te” voor staat, is nooit goed behalve voor tevreden. Te veel is dus ook niet goed als je het over voeding supplementen hebben. Sommige voeding supplementen geven contra indicaties als je er teveel van neemt of verkeerd combineert met andere voeding supplementen of medicaties. Laat je dus altijd goed informeren!

Mythe 4: alle vitamines plas je uit

Nee, dit is maar bij een bepaald aantal vitamines. Deze vitamines worden water oplosbare vitamines genoemd. Er zijn ook vitamines die in vet oplosbaar zijn.  Vet oplosbare vitamines worden heel anders verwerkt en opgeslagen in je lichaam dan water oplosbare vitamines.

Mythe 5: alle vitamines kan je uit voeding halen

Veel vitamines komen uit onze voeding, maar dat geldt niet voor alle vitamines. Zo is de belangrijkste bron voor vitamine D zonlicht en is vitamine D maar heel beperkt terug te vinden in voeding. Voor voldoende vitamine D is het dus echt belangrijk elke dag even naar buiten te gaan en anders als voeding supplement toe te voegen; zeker op de donkere dagen van het jaar. 

Hopelijk hebben wij je wat meer kunnen bijbrengen over voeding supplementen. Heb je nog vragen hierover? Mail ons op [email protected] en refereer even naar dit blog.

Liefs, Sylvia van JUIZS

GERELATEERDE BERICHTEN