X-mas recept ideetjes: healthy & easy

Volgend weekend is het alweer kerst! Vanuit JUIZS inspireren we je heel graag met feestelijke, maar ook gezonde en makkelijke recepten. Wat dacht je van een kerst ontbijt met een Apple-Pear-Crumble brekkie of een gezellige borrelplank met lekkere en healthy dips? Je vindt de recepten in dit blog artikel. Naast je inspireren met lekkere healthy recepten, willen we je natuurlijk ontzettende fijne dagen toewensen!

Apple-Pear Crumble Brekkie

Wat heb je nodig?: (1 persoon)

  • ½ appel
  • ½ peer
  • 1 tl kaneel
  • 50 gram havermout
  • 2 el amandelmeel
  • 1/2 el kokosolie
  • 100 gram kokosyoghurt
  • 1 tl honing

Hoe maak je het?:

  • Snijd de appel en peer in stukjes en meng ze met de kaneel.
  • Bak ze eventjes aan in een (klein) koekenpannetje zo’n 2 a 3 minuutjes.
  • Leg ze daarna even in een schaaltje apart.
  • Doe ½ el kokosolie in de koekenpan, voeg de havermout toe, bak even 2 minuutjes op hoog vuur goudbruin en voeg dan de amandelmeel toe voor heerlijke crumble.
  • Mix de crumble in het schaaltje samen met de appel en peer en voeg 1 tl honing toe, mix even goed door.
  • Serveer in een feestelijk glas (bewaar een beetje voor de topping) en schep de kokosyoghurt er bovenop.
  • Top af met nog wat crumble.

Feestelijke borrelplank

Wat heb je nodig?: (2-4 personen)

Een heerlijk borrelplankje voor de feestdagen en toch verantwoord.

Wat ligt er op deze borrelplank?:

  • Stukje geitenbrie
  • Frambozen
  • Blauwe bessen
  • Spelt crackertjes
  • Olijven
  • Notenmix
  • Nori snack (van saitaku bij de Jumbo en Albert Heijn)
  • Coppa di parma ham

Zelf gemaakte dipjes

Tomaten bruchetta

Wat heb je nodig?:

  • 2 tomaten
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 teentje knoflook
  • Zout en peper

Hoe maak je het?:

  • Snijd de tomaten in 4 stukken en verwijder het vruchtvlees.
  • Snijd daarna de stukken tomaat nog in kleine stukjes.
  • Voeg de kruiden toe.
  • Pers de knoflook fijn en voeg deze toe.
  • Voeg de olijfolie toe en snufje zout en peper.
  • Mix dit goed door elkaar en je bruchetta is klaar.

Tonijnsalade

Wat heb je nodig?:

  • Blikje tonijn op olijfolie (60 gram)
  • 3 á 4 zoet zure cocktail augurkjes
  • 1 el olijfolie
  • Rode ui

Hoe maak je het?:

  • Snijd het uitje en de augurken fijn.
  • Doe het blikje tonijn in een schaaltje samen met 1 el olijfolie.
  • Voeg het uitje en de augurkjes toe en mix even goed door elkaar.
  • Eventueel snufje zout en peper en klaar is je tonijnsalade.

Verse basilicum Pesto

Wat heb je nodig?:

  • 15 gram verse basilicum
  • 1 plakje oude kaas
  • 1 handje pijnboompitten
  • 1 handje zonnebloempitten
  • Een flinke scheut olijfolie.
  • 1 teentje knoflook (Hou je niet van knoflook? Dit kan je eventueel ook weglaten.)
  • Zout en peper

Hoe maak je het?:

  • Doe alle ingrediënten samen in een keukenmachine en maal het fijn tot een heerlijke pesto. Is die wat droog, voeg dan nog wat olijfolie toe.

GERELATEERDE BERICHTEN

  • Recepten

    Verhoog je weerstand: Voed i.p.v. vul

    Zeker nu er virussen rondzweven, is het belangrijk om je weerstand te boosten. Voedt je lichaam i.p.v. te voeden is daarom ons advies. Maak het je niet weerstand niet moeilijker en probeer juist nu veel groenten en fruit te eten en zo min mogelijk bewerkt voedsel. Dus zo min mogelijk geur-kleur en smaakstoffen. Dan hoeft […]

  • Recepten

    Internationale Pindakaasdag

    JE VERZINT HET NIET, HET IS VANDAAG INTERNATIONALE PINDAKAAS DAG! Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden? Onze collega Bianca die samen met Sylvia de voedingsadviesgesprekken voert, heeft elke vrijdag met een vriendin een pindakaas date. Haar favoriete recept? Dat is by far onderstaande pindakaas smoothiebowl: Wat heb je nodig? 1 banaan ½ avocado […]

  • Recepten

    Week Zonder Vlees: denk eens aan de JUIZS Till Dinner recepten

    Deze week is het weer de “Week zonder Vlees”. Los van het feit dat het voor het milieu goed is als wij minder vlees eten, is het ook erg goed voor je lijf! Wist je dat je lichaam zo’n vijf dagen  (!) nodig heeft om een biefstukje volledig te verwerken? Het is daarom ook niet […]

  • Recepten

    Recept: mungbonen soep

    Mungbonen? Geen straf als je er nog nooit eerder van gehoord hebt, dat was mij bij ook het geval. Als kiem kennen we ze echter maar al te goed; de taugé in je loempia is het mini plantje dat namelijk groeit uit de mung boon. Tijdens mijn yoga teacher training vertelde mede cursist Jenny over […]

  • Geen onderdeel van een categorie

    Paas ontbijt inspiratie

    Dit weekend is het alweer Pasen! En deze keer lijkt het er op dat de weergoden ons goed gezind zijn en we beloond worden met een heerlijk lentezonnetje. Lekker naar buiten dus, na een feestelijk Paasontbijt. Wil je een keer iets anders op tafel zetten dan het standaard gekookte eitje met Pasen? Dan hebben we […]

  • Recepten

    Easy Tomatensoep

    Ken je die dagen? Je bent de hele dag druk geweest en komt dan eindelijk thuis, maar je moet dan eigenlijk ook nog boodschappen doen. Je kijkt naar buiten, het mooie weer is echt voorbij en het begint net flink te regenen. Dan heb ik de neiging om in de voorraad kast te duiken en […]