Zelf bezorgdatum kiezen
De meeste variatie in smoothies en sappen
Milieu verantwoordelijke fles
100% Troeploos

Sapkuurvergelijk van modderslank.nl

 In Blog, JUIZ~S in de media

Nieuw jaar, nieuwe kansen klinkt wat vreemd zo in september, vandaar de variatie ‘nieuw najaar, nieuwe kansen’. Voor een echte kickstart besloot ik te beginnen met een detox kuur. Hallo Healthy Herfstbody!

Zin of onzin ontgiften?

Ons lichaam beschikt over het vermogen om zichzelf te ontdoen van gifstoffen maar wanneer het lichaam meer gifstoffen binnenkrijgt dan dat de lever kan verwerken worden deze overtollige gifstoffen in onze weefsels opgeslagen (waardoor wij minder goed functioneren, resulterend in futloosheid).

Door enkele dagen te sapvasten (elke maaltijd wordt vervangen door groente- en fruitsappen) geef je je lichaam een volledige reset: het lichaam gaat de energie die het nu niet nodig heeft voor de spijsvertering gebruiken om zichzelf te reinigen, te ontdoen van opgestapelde gifstoffen (resulterend in een goed en gezond gevoel, meer energie, een betere nachtrust, een mooiere huid en een paar kilo’s minder…).

Deze gezondheidsclaims zijn echter nooit wetenschappelijk bewezen en een sapkuur wordt door de critici daarom ook wel bestempeld als ‘onzin’; de werking van de lever kan volgens hen niet van buitenaf worden bevorderd, slechts minder belast (en dat laatste is in mijn optiek nou net waar het om gaat).

Er wordt gezegd dat het succes van een sapkuur vooral tussen de oren zit omdat de kuur vaak dient als kickstart voor een gezonde levensstijl en het die nieuwe levensstijl is en niet de sapkuur op zichzelf die de algemene gesteldheid heeft verbeterd. Dus? Het doel heiligt de middelen! Al is niet bewezen dat een detox kuur effect heeft op de ‘body’ wanneer het effect heeft op de ‘mind’ zijn we toch al een heel eind op weg?! Dat is waarschijnlijk de reden dat de meeste critici aangeven dat een sapkuur van enkele dagen geen kwaad kan, het lichaam heeft immers genoeg reserves.

Onder het mom baad het niet dan schaadt het niet dan maar…

 

Uit of thuis?

De vraag uit of thuis is eigenlijk de vraag ‘met of zonder afwas’? Ik ben de trotse eigenaar van een slowjuicer dus met een flinke voorraad biologische groenten en fruit zou ik uiteraard ook zelf aan de slag kunnen. Het nadeel daarvan is dat je er echt 24/7 mee bezig bent; schillen, snijden, sappen, schoonmaken en weer schillen, snijden… Je kunt het daardoor niet gewoon over je heen laten komen. Ook is de verleiding groter als je er even doorheen zit om toch wat kaas toe te voegen aan je slowjuice soepje, wat yoghurt te gebruiken in je slowjuice smoothie of zelfs je tanden in een appel te zetten.

Er wordt geopperd dat samen sappen makkelijker is maar juist als je samen bent heb je toch behoefte aan gezelligheid; samen koken, borrelen? Omdat ik er ditmaal echt een kickstart van wilde maken heb ik besloten het niet zelf te doen en het niet samen te doen (het elimineren der verleidingen). Als de man van huis is… dan worden de sapjes bezorgd!

Vraag en Aanbod.

Uiteraard kan ik pas echt een oordeel vellen over de beste sapkuur aanbieder van Nederland wanneer ik verschillende kuren heb geprobeerd maar één zal de eerste zijn dus heb ik de grootste aanbieders naast elkaar gezet en vergeleken;

 

 

De site van Juizs, met een frisse en energieke uitstraling, sprak mij persoonlijk het meeste aan (het oog wil tenslotte ook wat). De pluspunten waren voor mij dat naast de liquid salads ook elke dag ruimte was voor een veggie soup (mocht er behoefte ontstaan aan iets warms) en een nutmilk (eiwitten om spierafbraak tegen te gaan). De smaken van de sappen zijn vooraf bekend en klinken allemaal erg lekker ook al vind ik het jammer dat er, met uitzondering van de notenmelk en het detox water, geen variatie in smaken is per dag. Het grote verschil met de andere aanbieders is het ontbreken van supplementen en shotjes maar voor mij persoonlijk won de notenmelk het van de pilletjes en shotjes zijn zo gemaakt!

Een goed begin is de halve detox!

Minimaal twee dagen voor de sapkuur begin je met afbouwdagen; alleen licht verteerbaar voedsel en geen koffie, zwarte thee, alcohol, geraffineerde suikers en kunstmatige zoetstoffen. Deze afbouwdagen zorgen ervoor dat je lichaam kan toewerken naar het vasten en je zo min mogelijk last zult krijgen van bijwerkingen.

100% TLC

Juizs staat voor TLC; troeploos, lekker, coldpressed –gemaakt van echte groenten en fruit, vers van het land (geen diepvries, concentraat of pulp), geen ingewikkelde recepten zodat je goed proeft wat erin zit en coldpressed (behoud van vitaminen, mineralen en enzymen). Na het persen worden de sappen binnen 2 uur ‘shock frozen’ zodat het levende sap langer houdbaar blijft zonder dat de smaak, vitaminen, mineralen en enzymen verloren gaan. Voordat je met de kuur begint haal je de sappen 24 uur van te voren uit de vriezer, na ontdooien zijn de sappen 2-3 dagen houdbaar in de koelkast.

Tip: als ik de sappen 24 uur van te voren uit de vriezer haalde waren zij op de dag zelf nog half bevroren, dit kan bij iedereen anders zijn maar voor mij werkte het beter om ze 36-48 uur van te voren uit de vriezer te halen.

 

Juizs Juices

Liquid Salad Spinach; spinazie, komkommer, appel en limoen.
Liquid Salad Basil: komkommer, bleekselderij, appel en basilicum.
Liquid Salad Beetroot: rode biet, komkommer, peer, appel en limoen.
Liquid Salad Carrot: wortel, appel, gember en limoen.
Veggie Soup: zoete aardappel, paprika, wortel, kurkuma, rode ui, rode peper en limoen.
Nutmilk: de ene dag hazelnoot, de andere dag cashew.
Detox Water: de ene dag komkommer met basilicum, de andere dag grapefruit met peterselie.

Ik begon de dag met het maken van een kan water met uitgeperste citroen (ongeveer 1,5 liter) om mezelf te verzekeren van voldoende vocht naast de sappen. Ik heb daarnaast ook elke ochtend zelf een shotje gemaakt van een flink stuk gember en limoen.

Je start met sappen met de liquid salads, volgens het bijgeleverde menu in bovenstaande volgorde. Zeker op dag 4 en 5 merkte ik dat ik behoefte kreeg aan meer afwisseling en ben ik met de volgorde van de liquid salads gaan spelen. Tussen de liquid salads door nam ik telkens een groot glas van mijn citroen water. Ik kan niet anders zeggen dan dat alle smaken echt lekker waren!

Rond dinner time stond er een veggie soup op het menu, de eerste dag heb ik deze verwarmd (ik vond de toevoeging van een soep interessant omdat ik me kon voorstellen behoefte te krijgen aan wat warms) maar persoonlijk vond ik deze soep koud veel lekkerder smaken en heb ik de resterende dagen de soep als een salad gedronken. Na de soep nam ik detox water en in de avond was het tijd voor een nut milk (voor mij een doorslaggevende reden om voor Juizs te kiezen want een flesje vol eiwitten zou voorkomen dat ik mijn spieren tijdens de sapkuur zou verbranden). Ik had me erg op deze ‘toetjes’ verheugd maar of ik nou kan zeggen dat ze echt heel lekker waren, dat weet ik niet. Voor het slapen gaan nog 1 of 2 grote koppen kruiden thee en een echte detox dag was een feit.

Juizs Experience

Ik heb geen last gehad van de bekende bijwerkingen (hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, boosheid, duizeligheid of slapeloosheid) maar af en toe wel gedacht dat ik er een lekkende blaas aan over zou houden, het bleef maar doorlopen! Ook vond ik mijn tong angstaanjagend, aan de kleurenringen was de volgorde van mijn sappen duidelijk af te lezen. In het openbaar merkte ik dat ik mijn hand voor de mond hield, wat onzeker en ongemakkelijk over mijn adem (voordeel van sappen in een ‘home alone’ week is dat je daar voornamelijk alleen zelf last van hebt).

Het knorrende geluid in mijn lichaam gaf mij het signaal dat mijn maag leeg was maar ‘honger’ of ‘trek’ heb ik eigenlijk niet ervaren. Het schijnt zo te zijn dat het knorrende geluid het geluid is van een lege maag die wordt schoongemaakt (restjes en bacteriën worden zo de darmen ingepompt). Schoonmaken, dat was het doel. Ok, mijn maag wil ook weer gevuld worden maar deze dagen vul en voed ik met sappen en de kwaliteit en kwantiteit van de sappen was zo goed dat ik eigenlijk ook niks anders nodig had. Het was echt goed vol te houden!

Een energy boost? Nee… maar zeker ook geen gebrek aan energie (wat ik vooraf wel had verwacht zeker op de laatste dagen). Of mijn huid, haar en nagels er beter op zijn geworden en ik weer sprankelend en stralend voor de dag kom, ik weet het niet maar één ding weet ik wel heel zeker; ik voelde me erg goed, gezond en opgeruimd van binnen (niet langer opgeblazen) en dat gevoel gaf wel een enorme boost! Ik ben inderdaad een paar kilo’s kwijtgeraakt en dit was niet alleen op de weegschaal waar te nemen maar vooral ook in de spiegel, ik was duidelijk slanker en strakker! Dit wilde ik vasthouden dus ik was vastberaden voor een gezonde(re) levensstijl te gaan, dus ja als een kickstart werkt zo’n kuur zeker (en nu twee weken later is er nog geen grammetje bijgekomen dus geen jo-jo effect waar voor wordt gewaarschuwd!).

De sappen waren smakelijk, de kuur was goed vol te houden, ik heb er een lekker gevoel aan overgehouden en een beter lichaam, dus ik kan een sapkuur (van Juizs) zeker aanraden! Je lichaam geeft je daarna duidelijk weer signalen af waar het zich wel en niet goed bij voelt (zo kun je een voor jou ideaal voedingspatroon het beste vinden). Sapkuur als kickstart, Ja! Niet als compensatie voor een ongezond leven maar wel als aanvulling op een gezond leven!

Recente blogs

Laat een reactie achter

0
webstation webdesign webdevelopmentwordpress webdevelopmentsapkuur