Zelf bezorgdatum kiezen
De meeste variatie in smoothies en sappen
Milieu verantwoordelijke fles
100% Troeploos

Goodfoodlove.com

 In Blog, Detox Diaries

3 dagen niet eten, dat is natuurlijk helemaal niks voor een foodlover zoals ik. Toch vroeg ik me al een hele tijd af hoe het zou zijn om te detoxen en wat het met me zou doen. Via Bloggers Network ontdekte ik het leuke nieuwe bedrijf Juizs dat verschillende programma’s aanbiedt waaronder een 3-daagse sapkuur. Drie dagen met alleen juices en zonder vast voedsel, dat zou nog wel moeten lukken! Via social media hebben jullie al één en ander kunnen lezen over mijn – toch best een beetje zware – drie dagen. Er waren zoveel mensen die meeleefden (lief!) en me vroegen naar mijn ervaring. Tijd voor een uitgebreide review in de vorm van een day journal.

Als je denkt dat het detoxen zelf het lastigste was heb je het mis. Het plannen van de detox, dat was pas een opgave! Mijn schema is behoorlijk druk (zeg maar gerust ramvol) en het grootste deel van mijn afspraken heeft te maken met eten. Comes with the job, maar vrij lastig dus, als je drie dagen geen vast voedsel tot je neemt. Op een zondag 3 weken geleden bedacht ik me dat ik de volgende dag wilde beginnen, tot ik las dat er ook twee dagen van tevoren afgebouwd moest worden. Met een weekend vol BBQ’en en wijn was dat helaas niet gelukt… Ik pakte direct mijn agenda en plande voor de week erop 2 afbouwdagen en daarna 3 detoxdagen in. De detox had bij voorbaat al invloed om me: waar ik normaal mijn afspraken om eten en drinken heen plan kon ik dat nu niet doen. Ook wel even lekker, een detox voor mijn agenda.

Zondag, afbouwdag #1

Voor mijn gevoel begint het detoxen vandaag al: ik denk van tevoren na over wat ik ga eten en heb wat inkopen gedaan om recepten uit het Juizs afbouwboek te maken. Mijn ontbijt is altijd al heel gezond dus daar hoef ik niet veel aan te veranderen. Wel kies ik ervoor om in plaats van Eat Natural (mijn favoriet) muesli in mijn geitenyoghurt te doen en er nog wat extra fruit aan toe te voegen. Er ligt al tijden een pompoen op de fruitschaal en ik besluit hier een pompoenbrood en een lekkere soep mee te maken. Het pompoenbrood eet ik – met wat notenpasta – als lunch en de soep gaat mee naar mijn schoonouders, die me overigens wat vreemd aankijken als ik met eigen eten binnenkom (ach, ze zijn wel wat van me gewend;) ) De broodjes en toastjes die op tafel staan raak ik niet aan en ook een wijntje sla ik keurig af. So far, so good.

Maandag, afbouwdag #2

Vandaag moet ik werken en ik ben blij dat ik me goed heb voorbereid. Mijn ontbijt is hetzelfde als gisteren en als lunch neem ik wat van de soep die ik nog over heb. Tussendoor heel veel water en een stukje pompoenbrood en ik kom mijn dag prima door. ’s Avonds maak ik de heerlijke caesar salad uit het afbouwboek, waar ook Tigon lekker van mee smult. Ik drink weer veel water, wat verse muntthee en snoep een dadel gevuld met nootjes. Ik besef me ineens weer dat een gezonde snack minstens zo lekker is als een koekje.

 

Dinsdag, detoxdag #1

It’s D-day! Gisterenavond heb ik de sapjes uit de vriezer gehaald en op het aanrecht gezet. Niet heel handig want er ligt een grote plas water omheen, dat had ik kunnen bedenken… Ik begin met een glas water met citroen en wat Himalayazout. Niks nieuws voor mij, dit drink ik wel vaker. Dan gaat het echt beginnen: mijn eerste sapje! Ik besluit het schema van Juizs aan te houden en drink de ‘liquid salad’ met spinazie. Ik ben een redelijk doorgewinterde groentesap drinker dus ik vind de smaak prima te doen. In mijn tas gaan 5 flesjes en dan ga ik richting kantoor.

Tijdens het werk drink ik altijd al veel water en dat is nu niet anders. In mijn agenda heb ik gezet wanneer ik welk sapje mag drinken, dat is ongeveer om de twee uur. Wanneer ik een uurtje aan het werk ben ben ik al toe aan sapje nummer 2, dit gaat prima. Ik denk wel de hele tijd aan eten: niet omdat ik trek heb, maar omdat ik ineens overal eten voorbij zie komen.

Wanneer we gaan lunchen sta ik met mijn beetroot sapje naast een collega die een bijzonder lekker ruikend bord pasta naar binnen werkt. Slik. Wat ruikt dat lekker! Ik kan het bijna proeven, zo goed ruikt het. Concentreren, doordrinken en weer aan het werk. Dat werken gaat overigens best oké: de welbekende after lunch dip blijft uit maar ik merk wel dat ik het ontzettend koud heb en me daardoor wat minder goed kan concentreren. Tegen het eind van mijn werkdag heb ik ook wat hoofdpijn en ben ik zo verkleumd dat ik uitkijk naar mijn veggie soup straks, die ik op kan warmen.

Wanneer ik thuis kom van werk drink ik een glas water. Ik drink altijd al voornamelijk water dus hier heb ik geen moeite mee en dingen als frisdrank mis ik dus ook niet, omdat ik het nooit drink. Om 18.00 uur is het tijd voor mijn soep, hier heb ik zo naar uitgekeken! Ik nestel me op de bank met een warme kom soep, neem een hap en… ben een beetje teleurgesteld. Omdat ook dit sapje gejuiced is is het heel waterig (qua substantie) en ik vind de smaak (zoete aardappel) niet zo lekker. Balen zeg. Ondertussen voel ik me ook een beetje gammel en raar (tintelend), maar Juizs verzekert me ondertussen via social media dat dit compleet normaal is en bij het afvoeren van de gifstoffen hoort. Ik vind het fijn dat wanneer ik een foto of een post op social media zet Juizs regeert met een motivatie, met hulp of met gewoon een leuk antwoord.

Ik ben nooit zo’n theedrinker maar we hebben verse munt in huis dus ik neem een kopje muntthee. Als laatste vandaag neem ik de hazelnootmelk, die ik helaas ook niet heel lekker vind. Ik deel dit via Instagram en krijg de tip om er wat cacaonibs en kaneel bij te doen. De toevoegingen zorgen ervoor dat ik het wat lekkerder vind en helemaal opdrink, zo heb ik volgens Juizs toch mijn eiwitten weer binnen. Het is tijd om naar bed te gaan en ik heb nog steeds geen honger, maar wel al de hele dag zin om te eten. Snel slapen en op naar morgen…

Woensdag, detoxdag #2

Bij het wakker worden voel ik me prima: ik heb niet een heel leeg gevoel van binnen en heb goed geslapen. Ik doe een zonnegroetje en ga naar beneden voor mijn citroenwater en de eerste juice. Ondertussen bedenk ik wat ik die dag ga doen: “naar Schiphol om mam op te halen, oh lekker daar zit een sushibar! Oh nee, shit…” zo gaan mijn gedachtes werkelijk de hele dag. Ik denk serieus in eten en koppel elk moment en elke afspraak aan eten. Daarnaast is ook mijn neus constant met eten bezig: ik denk steeds dat ik iets lekkers ruik.

Er wordt een pakketje met allemaal lekkere dingen bezorgd en ik merk dat ik er niet echt moeite mee heb. Even een foto maken, alles in de koelkast zetten en ondertussen nog een sapje drinken. Het valt me op dat ongeveer iedereen die ik op social media volg ‘iets’ met eten heeft of doet: ik zie het dus de hele dag om me heen en daarnaast denk ik ook nog eens dat ik het overal ruik.

Aan het einde van de ochtend stap ik in de auto richting Amsterdam, waar ik eerst mijn wenkbrauwen laat doen en vervolgens door naar Schiphol rijd. Als ik mam heb opgehaald doen we thuis (met oom & tante) nog een kopje thee en ik heb er totaal geen moeite mee het koekje te weerstaan. Ik voel me goed en energiek en ik heb geen honger. Wel nog steeds zin in eten, en ik baal dan ook dat ik niet kan blijven eten omdat ik anders met een flesje oranje sap tegenover mam zit. Eten is echt een sociaal ding, dat wordt des te duidelijk. Maar dat wist ik eigenlijk al.

Rond ‘etenstijd’ rijd ik terug naar Lelystad. Over het algemeen heb ik moeite met veel autorijden op een dag: ik raak extreem vermoeid en kan de rit vaak niet in één keer afleggen (heel vervelend, I know). In ongeveer 40 minuten rijd ik naar huis, en ook al heb ik eerder vandaag al een uur gereden, ik voel me echt prima. Energiek zelfs, en er is geen moment dat ik inkak of vermoeid raak van de rit. Zou dit door de detox komen? Zelfs wanneer ik thuis kom val ik niet meteen in slaap op de bank, wat normaal wel gebeurt. Ik ben er nogal ondersteboven van.

De veggie soup heb ik in de auto al op (koud is ‘ie gelukkig lekkerder dan warm) en nu heb ik alleen mijn notenmelk nog over. Het is nog vrij vroeg dus ik rijd langs mijn schoonouders waar ik een tomatensap drink. Wat smaakt dat lekker!! Ik vond het prima binnen de detox passen (het is echter groente en er is niks aan toegevoegd) en ik ben zo blij dat ik dit neem. Al twee dagen alleen maar dezelfde smaken proeven gaat me lichtelijk tegenstaan en het tomatensap is een welkome afwisseling. Thuis mix ik mijn notenmelk meteen met kaneel en cacao en ik merk dat ik het al lekkerder ga vinden. Ik zit zo vol met energie dat ik eigenlijk niet wil slapen, maar ik doe het toch en slaap heerlijk.

 

Donderdag, detoxdag #3

Rise and shine! Bij het opstaan voel ik me topfit en ik besluit dan ook dat ik prima de 7 minute workout aankan. Ik drink er veel water bij en merk dat de workout me een stuk slechter afgaat dan normaal. Juizs raadt aan om vooral iets rustigs zoals yoga te doen en dit is een tip om zeker ter harte te nemen. Ik ben klaar voor mijn laatste detoxdag en kijk er naar uit om morgen weer te mogen eten. Niet omdat ik honger heb hoor, integendeel, maar ik heb gewoon zin om te eten. En te kauwen. Op de momenten dat ik de afgelopen dagen trek begon te krijgen was het al weer tijd voor het volgende sapje, dus het tijdsschema zit goed in elkaar.

Vandaag heb ik een afspraak bij mijn kapper dus er gaat weer een tas met flesjes mee. Ik breng de hele middag in de salon door en voel me goed. Van de geur van de haarverf word ik wel wat licht in mijn hoofd en ik kan serieus vanaf meters afstand (waar twee deuren tussen zitten) ruiken dat mijn kapster gesmolten kaas aan het eten is. Als ik haar vervolgens vertel wat ze net gegeten heeft valt haar mond open: ze was in de eetruimte inderdaad een tosti aan het maken maar dat was onmogelijk om te ruiken in de salon. Zou mijn neus dan echt beter werken?

Tijdens het knippen en kleuren denk ik constant aan de Vitaminstore die op een steenworp afstand van de salon zit. Een vers groente/fruit sapje past prima binnen de detox toch? En ik heb zo’n behoefte aan andere smaken! Ik vind de sapjes lekker hoor, die met basilicum vind ik erg smakelijk en de sapjes met wortel en biet vind ik ook heel lekker. De rest vind ik prima, het gaat er vooral om dat ik al 3 dagen dezelfde smaken proef en dat staat me tegen. Als ik na 4,5 uur in de kappersstoel naar buiten loop besluit ik dat het tijd is voor een heerlijk vers sapje van de Vitaminstore, en ik geniet hier dan ook intens van.

Thuis is het tijd voor mijn laatste veggie soup die ik wederom koud drink. De notenmelk smaakt me vandaag prima en ik vraag me even af of ik hem morgen misschien lekker zou vinden. Daar zal ik nooit achter komen, want morgen is het vrijdag en vrijdag is het eetdag! Hoewel ik heel erg naar deze dag uitkijk slaat ook de twijfel een beetje toe: ik voel me zo goed, fit, energiek en mijn buik doet helemaal normaal: hoe zal dat straks gaan als ik weer eet? Natuurlijk begin ik met rustig opbouwen en zal ik niet meteen een hele hamburger naar binnen schuiven. Maar daarna? Het lijkt me een mooi moment om te beginnen met weer wat bewuster te eten. Thuis eet ik altijd behoorlijk gezond, maar als ik ergens anders ben eet ik eigenlijk gewoon wat er is en wil ik nog wel eens veel meer dan nodig tot me nemen. Ik zie deze detox als een mooi ‘reset moment’ om ook buiten de deur weer wat bewuster te worden.

Vrijdag, afterdetoxdag #1

Bij het opstaan voel ik me wederom fit en ik doe een extra zonnegroet. Ik heb me verheugd op de mojito smoothie uit het opbouwboek van Juizs maar deze mislukt helaas finaal. Appel kan je ook beter niet in de blender doen… Om mijn dag toch goed te beginnen maak ik een shake met rijstmelk, banaan, eitwitpoeder, nootjes en wat cacaonibs. Dit smaakt zo goed! Heerlijk om iets stevigers te drinken dan alleen sap en fijn dat het zoveel smaakt heeft.

Ik maak me klaar voor mijn lunchafspraak en vertrek richting Amsterdam. Tegen de tijd dat ik bij de leuke nieuwe zaak Teds aanschuif heb ik eigenlijk nog geen honger. Je leest vaak dat je je lichaam vaak veel meer geeft dan het nodig heeft en ik denk dat dat zeker waar is. Mijn ontbijt van vanmorgen heeft me dus prima gevuld (en gevoed) dus deze houd ik erin. Ik heb toch wel echt heel erg zin om te eten en de jongen die ons helpt is zo enthousiast over de naked veggie burger (zonder brood) dat ik daar voor kies. Ik weet niet of het aan het feit ligt dat ik weer mag eten of dat er misschien een hele goede kok staat, maar ik vind dit zo lekker! Super smaakvol en ik proef alles extra goed, het lijkt wel of mijn smaakpapillen een boost gehad hebben.

De rest van de dag kies ik mijn eten bewust uit. Omdat ik ’s avonds op foodfestival Trek ben en omdat het vrijdag is drink ik samen met een vriendin een wijntje (oké, 2). Ook dit gaat er perfect in: ik heb het niet echt gemist de afgelopen dagen maar ik vind het wel heel lekker om op vrijdag een wijntje te drinken. Misschien heb ik wat de alcohol betreft toch iets te enthousiast opgebouwd want later op de avond krijg ik enorme hoofdpijn. Reality check, morgen even rustiger aan doen.

De rest van mijn after detox dagen verlopen prima en ik vind het achteraf minder zwaar dan ik had verwacht. Omdat ik even helemaal ‘gereset’ ben is het een stuk makkelijker om slechtere dingen te laten staan en een meer bewustere keuze te maken. Al heb ik het sociale aspect (en de smaak!) van eten gemist, ik heb het supergoed volgehouden en voelde me – na dag 1 – echt topfit. Van verschillende mensen kreeg ik de vraag of ik het nog een keer zou doen. Lastig, maar mijn antwoord is nee. Nee, niet op deze manier met 3 dagen alleen maar sap, ik miste het eten gewoon te erg. Maar JA, zeker wel de Juizs till dinner detox, waarbij je tot het avondeten alleen maar sapjes drinkt en ’s avonds een lichte maaltijd neemt. Het gevoel dat ik tijdens en na de detox had vond ik heerlijk en ik merk dat ik mijn hoofd ook even een detox gegeven heb: ik plande wat meer rust voor mezelf in en propte mijn agenda niet vol met eetafspraken. Ik denk als ik 2x per jaar een till dinner detox doe dat ik mijn batterij even helemaal oplaad en dat het een stuk makkelijk is om te blijven hangen in een gezonde lifestyle.

 

Fijn:

Alle sappen zijn gemaakt van verse groenten & fruit en koudgeperst
De flesjes worden diepgevroren geleverd: je hoeft ze alleen te laten ontdooien (een nacht in de koelkast will do)
Juizs heeft een duidelijk schema gemaakt van wanneer je welk sapje neemt. Natuurlijk mag je ook zelf de volgorde bepalen
Je hoeft niet na te denken over wat je wilt eten en ook koken is niet nodig. Ik hield echt tijd over en gebruikte die tijd om te ontspannen
Naast je lijf geef je ook je mind een detox
Ik heb echt het gevoel dat mijn lichaam beter werkte tijdens en na de detox: ik rook beter, proefde smaken beter, voelde me fit (en had geen inkakkers) en had veel energie
Ookal at ik 3 dagen niks, ik maakte me totaal niet druk over of ik al mijn voedingsstoffen wel binnenkreeg. Juizs heeft goed nagedacht over het programma en de sapjes zorgen ervoor dat je alle nodigde stoffen binnenkrijgt. Was dit niet het geval geweest dan had mijn lichaam zeker wel tegengesputterd
Na de detox gaf de weegschaal 63,5 kilo aan, terwijl dat normaal 66 en een beetje is. Afvallen was zeker niet mijn doel, maar het is toch leuk
Mijn buik was mega plat! Stond best leuk in een jurkje.
Niet zo fijn:

Ik heb het tijdens de detox de hele tijd stervenskoud gehad
Wat meer afwisseling in de smaken zou fijn zijn: nu heb ik echt drie dezelfde dagen gehad en dat ging op een gegeven moment tegenstaan. Misschien had ik toch de andere dagen de volgorde wat om kunnen gooien
Als je geen ervaren groentesapdrinker bent vind je de sapjes misschien minder lekker. Mijn collega proefde de basilicum juice en vond het echt niet lekker, terwijl ik hem wel graag lustte. Tip: oefen vast met fruit-groente sap en verhoog de hoeveelheid groenten steeds een beetje
Ik miste het sociale aspect van eten heel erg. Dan zat mijn vriend te eten en zat ik ernaast met mijn flesje. Geen ramp natuurlijk, maar ik vond het een beetje ongezellig
De sapjes zijn onderweg wat lastig koel te houden, en ik liep met een zware tas te slepen

Recente blogs

Laat een reactie achter

0
webstation webdesign webdevelopmentwordpress webdevelopmentsapkuursapkuur