Zelf bezorgdatum kiezen
De meeste variatie in smoothies en sappen
Milieu verantwoordelijke fles
100% Troeploos

Detoxen: crashdieet of niet? De essentie er achter

 In Blog, Detox Diaries, High heels in de Sapfabriek

Het is weer begin Januari, de tijd van de Goede Voornemens en elk bedrijf dat een commercieel belang heeft met deze periode gebruikt deze periode om haar methode te promoten (en helaas steeds meer ook) om de methodes van anderen verbaal aan te vallen. Zo las ik laatst van een organisatie die online trainingsprogramma’s verkoopt een blog waarin detoxen met de grond wordt gelijk gemaakt. Het was volgens hen een nieuwe vorm van een crash dieet. Natuurlijk mag je van mij een mening hebben, maar neem dan ook de lef om het gehele spectrum te belichten en niet slechts een gedeelte.

Als je het doen van een detox sapkuur over één kam scheert met het doen van een crash dieet, dan ga je wel heel kort door de bocht. Dat is het beetje hetzelfde als verkondigen dat yoga niet meer is dan het doen van lenige, soms nauwelijks uitvoerbare standjes op een matje of dat meditatie niet meer is dan het zitten op een kussentje en een beetje voor je uit te staren terwijl je probeert nergens aan te denken. Je mist dan toch wel een heel belangrijk onderdeel van de essentie van het doen van een detox. En dat is zonde en sla je echt een beetje de plank mis. En onderstaande is dus niet bedoeld om in de verdediging te schieten, maar wel om het hele verhaal te belichten, to the point en onderbouwd.

 

Allereerst kan detoxen of vasten op verschillende manieren. De meest milde vorm is door beperkt maar heel clean te eten, de meeste strenge vorm is door alleen water te drinken. Sapjes drinken is 1 van de strengere varianten. Belangrijk is wel dat je onder een bepaald calorie niveau blijft, zodat je verteringsorganen kunnen overschakelen op hun secundaire proces: het opruimen van inflammaties (kleine ontstekingen) in het lichaam. Overigens ontgift je lichaam iedere dag, dat doet je lever en dat doet deze ’s nachts (inderdaad de tijd dat je van nature vast, omdat je dan ligt te slapen). Met het doen van een detox doe je dus eigenlijk niet heel veel meer dan de tijd dat je lever de tijd heeft om te ontgiften te verlengen met ook het dag gedeelte.

In je lichaam zijn er 3 groepen organen die om energie (lees suikers) vragen. Je hersenen hebben suikers nodig om te kunnen nadenken, je spieren hebben suikers nodig om te kunnen bewegen en je immuunsysteem heeft suikers nodig om je lichaam te kunnen beschermen tegen ziektes. Ons menselijk lichaam is vanuit de oertijd zo gebouwd dat de allerhoogste prioriteit is om te overleven: als je doodziek bent kan je niet meer goed werken, nadenken of sporten. Met andere woorden: je immuunsysteem overruled zowel je hersenen als je spieren in de behoefte naar suiker en staat dus op plek nummer 1 in de hiërarchie voor suikerbehoefte.

 

Heb je dus veel last van inflammaties in je lichaam, dan zult je immuunsysteem hard op de achtergrond moeten werken om die inflammaties in bedwang te houden om te voorkomen dat je ziek wordt. En geeft het dus continu een signaal naar je hersenen af dat het suikers nodig heeft. Met het doen van een detox ruim je de inflammaties op waardoor je dus de interne schreeuw naar suikers vermindert. Het is ook daarom waarom mensen na het doen van een detox ook blijvend resultaat behouden na het doen van een detox. Vergeet daarbij ook het mentale aspect niet, want die versterkt het lichamelijke: het doen van een detox kan echt mentaal een enorme boost geven en echt de kickstart zijn voor mensen om met minder goede gewoontes te breken. Zie het maar (om maar in de categorie Goede Voornemens te blijven) een beetje als stoppen met roken: langzaam minderen met telkens een sigaret minder is veel moeilijker dan je zelf een doel stellen en in één keer te stoppen. Je geeft jezelf het bewijs dat je het kunt. Zo ook voor mensen die lange tijd wilde stoppen met dat koekje bij de koffie of die halve zak chips later op de avond op de bank. Het is moeilijk slechte gewoontes (die je misschien wel heel lekker vindt en waar dan ook nog allemaal stofjes door fabrikanten inzitten waardoor je er van blijft eten) om te draaien. Door het doen van een detox geeft ze de kracht dat ze het wel kunnen en geeft gelijk een impuls om die gezondere lifestyle vast te houden. Het is tenslotte wel echt zonde van al de moeite die je hebt gedaan van een paar dagen niet-eten je gelijk weer vol te laden met alles wat niet goed voor je is.

Voor iedereen die een wetenschappelijk bewijs zoekt, er is in het najaar van 2016 notabene de Nobelprijs voor Fysiologie en Geneeskunde uitgereikt aan de Japanse onderzoeker Yoshinori Ohsumi voor zijn onderzoek naar de ontrafeling van autofagie. Een nobelprijs krijg je niet zo maar, daar gaat heel wat wetenschappelijk onderzoek aan vooraf. Autofagie, zo heeft Ohsumi onderzocht, is het afbreken van zieke, kapotte cellen tot aminozuren, de bouwstenen voor nieuwe, gezonde cellen. Je lichaam gaat dus zieke cellen waar het last van heeft ombouwen tot gezonde cellen. Dit gebeurt bewijst Ohsumi al na drie dagen vasten. Het lichaam ruimt inflammaties op en het helpt je te verjongen. De reden waarom hij hier een Nobelprijs voor heeft gekregen is omdat het enorme impact kan hebben op de behandeling van ernstige ziekten als bijvoorbeeld kanker. Nu bestrijden we die ziektes nog vooral door het lichaam nog zieker te maken door bijvoorbeeld het doen van een chemokuur. Hoe mooi zou het zijn als we het lichaam op een natuurlijke manier konden helpen te ontzieken?

 

Wat ik dus met dit blog wil aangeven is dat het doen van een sapkuur alles behalve hetzelfde is als een crashdieet. Het helpt lichamelijk en mentaal om een continue drang tot suiker een halt toe te roepen en het lange termijn effect voor je lichaam is wetenschappelijk beloond met het uitreiken van een nobelprijs.

Ik hecht zelf nog de meeste waarde aan de positieve mailtjes en berichten die we wekelijks van onze klanten krijgen. Puur omdat het het dichtste bij me staat en het mij ook echt een boost geeft om door te gaan en alles te geven (want een start-up runnen is echt heel hard werken). We krijgen zoveel berichten van mensen die zich veel lekkerder in hun vel zitten en die weer op de gezonde spoor zitten na het doen van onze kuur, dat is precies waarvoor we het doen. Mensen waarvan darmproblemen minder zijn geworden, mensen met suikerziekte waarvan de suikerwaarden in het bloed beter zijn geworden. Het meest is mij nog onderstaande foto bijgebleven van een klant van ons die een zesdaags JUIZ~S All Day heeft gedaan. Ze heeft altijd last gehad van kleine ontstekingen op haar hand: de foto’s boven zijn foto’s van haar hand voordat ze de kuur begon. De onderste helft zijn foto’s van haar handen op dag 6. I’ll rest my case: dit was haar niet met een crash dieet gelukt.

Recente blogs

Laat een reactie achter

0
webstation webdesign webdevelopmentwordpress webdevelopmentgoede weerstand