Zelf bezorgdatum kiezen
De meeste variatie in smoothies en sappen
Milieu verantwoordelijke fles
100% Troeploos

Detox Time: vijf interessante weetjes over detoxen

 In JUIZ~S in de media

Sylvia is Orthomoleculair voedingsadviseur en Detox Consulente en eigenaresse van Juiz~s Cold Pressed. In deze blog legt ze vijf interessante weetjes over detoxen uit.

 

WAAROM KAN IK PRIMA EEN PAAR UUR UITHOUDEN OP ÉÉN ZO’N SAPJE?

Elke keer verbaast het mijzelf toch een beetje dat ik toch prima kan functioneren op één zo’n klein flesje. Natuurlijk ik ben ook geen wondermens dus op een gegeven moment vraagt mijn lijf toch om meer, maar vaak lukt het mij niet eens om alle sapjes die voor één dag staan op te drinken. De reden hierachter is de manier waarop de sappen geperst worden. Slowjuicen (oorspronkelijk een techniek uit Thailand) staat voor levend sap. Dat betekent dat alle vitaminen, mineralen en mineralen in het sapje behouden blijven. Voor één flesje persen wij bij juizscoldpressed gemiddeld 750 gram-1 kilo groente (dit is ook gelijk het verschil met supermarkt groentesappen waar het groente aandeel veel lager is). Bedenk maar eens hoeveel vitaminen, en enzymen en mineralen dat zijn! Doordat de vitaminen enzymen en mineralen niet meer opgesloten zitten in vezels, worden deze gelijk opgenomen in je bloedbaan en geven ze een stoot van energie waar een Red Bull u tegen zegt.

WAAROM MAG JE EIGENLIJK NIET/ WEINIG ETEN TIJDENS EEN DETOX?

Dat je niet de hele dag door mag eten als je aan het detoxen bent, dat weten we allemaal. Maar waarom eigenlijk? Dit heeft te maken met het feit dat ontgiften een secundair proces van je lichaam is. De organen die normaalgesproken ingezet worden voor de vertering van je voedsel zijn tegelijkertijd je ontgiftingsorganen. De allerbelangrijkste is je lever. Alle ontgiftingsorganen gaan pas over tot het ontgiften van je lichaam als je onder een bepaalde calorierestrictie blijft. Dit precieze getal is voor iedereen anders (afhankelijk van je spier-en vetmassa en activiteiten op een dag) maar denk aan een bandbreedte tussen 600-800 kcal per dag. Kom je daar boven uit, dan komt je lichaam niet aan de maximale mogelijkheid om te ontgiften toe want dan zijn je verteringsorganen veel te druk met het verteren van je voedsel. Maar je ontgift toch elke dag? Ja dat klopt, dat doe je ‘s nachts wanneer je slaapt en eigenlijk ook een aantal uur aan het vasten bent.

WAAROM IS EEN SLOWJUICE BETER OM MEE TE DETOXEN DAN EEN GROENTESAPJE UIT DE BLENDER?

Dat heeft oa. met de vezels te maken. Als je een groentesap met een blender maakt blijven de vezels in het sap. Vezels zijn voor je lichaam moeilijk te verteren. Dat betekent dus dat je verteringsorganen weer aan de slag moeten om de vezels stuk te maken en niet maximaal ingezet kunnen worden om te ontgiften. Daarnaast gaan bij groentesappen uit een blender heel veel vitaminen, mineralen en enzymen verloren, reken op zo’n 60% dat je verliest bij het maken van het sap. Bij het blenden draaien de mesjes in hele hoge toeren, soms wel 20.000 toeren per minuut. Door die hoge snelheiden komt hitte vrij die vervolgens de vitaminen, enzymen en mineralen voor een groot deel verloren laat gaan. Een slowjuice daarentegen is koudgeperst (cold pressed) en hierdoor worden alle vitaminen, mineralen en enzymen behouden in het sap.

ALS JE VOOR EEN MILDE DETOX KIEST (BIJV. DE JUIZ~S TILL DINNER) WAAROM DAN VEGETARISCH?

Dierlijke eiwitten zijn moeilijk te verteren voor je lichaam. Het kan soms wel 4-5 dagen duren voordat een stukje rood vlees volledig verteerd is. Vis duurt gemiddeld 2 dagen en wit vlees gemiddeld 3 dagen. Plantaardig voedsel slechts éen dag. Je wilt je verteringsorganen maximaal inzetten om te ontgiften. Daarnaast moet je aan de calorie restrictie voldoen om überhaupt tot dit secundaire proces over te gaan. Als je vegetarisch eet, is je lichaam minder lang bezig met het verteren van je voedsel. Daarnaast levert vegetarisch voedsel hoge voedingswaarden, maar lage calorieën waardoor je makkelijker aan de calorierestrictie kan voldoen.

WAAROM EIGENLIJK GEEN KOFFIE TIJDENS EEN DETOX? KOFFIE ZONDER SUIKER EN/OF MELK IS TOCH HELEMAAL NIET ZO SLECHT?

Nee dat klopt dat is (zwarte) koffie ook niet. Dan heb ik het natuurlijk niet over de extra large latte machiatto’s met whipped cream toppings, want dat zijn wel caloriebommetjes. Koffie kan echter alleen door je lever worden afgebroken. Hetzelfde geldt overigens ook voor alcohol en bijvoorbeeld medicijnen. Je lever is je allerbelangrijkste ontgiftingsorgaan en die wil je eigenlijk 100% inzetten om te ontgiften. Vandaar dat het beter is je dagelijkse dosis aan zwart goud te laten staan. Drink je normaal gesproken veel koffie? Probeer deze dan langzaam af te bouwen. Dus van 5 kopjes per dag naar 4 naar 3 naar 2 naar 1 naar helemaal geen. Cafeïne verslaving is een pittige en als je in één keer cold turkey stopt, kan je behoorlijke hoofdpijn krijgen. Zie ook de verdere afbouwtips die je bij je detox sapkuur ontvangt.

Bestel dan nu jouw detox sapkuur op www.juizs.nl Met de kortingscode #hello2016 krijg je 16% korting op alles (m.u.v. de shotjes). Je hebt al een detox kuur voor 3 dagen en aan jou de keuze of je all the way ( JUIZ~S All Day) of Till Dinner gaat (JUIZ~S Till Dinner)

Heb je nog verdere vragen? Mail ons dan op www.juizs.nl

Recente blogs

Laat een reactie achter

0
webstation webdesign webdevelopmentwordpress webdevelopmentsapkuur