De natuurlijke cholesterolverlager: gember

Een hoog LDL-cholesterolgehalte in je bloed verhoogt de kans op een hartaanval en beroerte. Daarom is het belangrijk dat je je cholesterolgehalte zo laag probeert te houden. Heb je een hoge cholesterolgehalte? Dan kan gember helpen dit gehalte te verlagen.

Gember wordt al eeuwenlang gebruikt als middel tegen hoofdpijn, misselijkheid, braken, reisziekte en artritis. Ook kan het ontstekingen verminderen en is dit misschien wel de reden waarom sommige onderzoekers denken dat het gunstig is voor je hart en voor het verlagen van een hoog cholesterolgehalte. In dit artikel vertellen we je meer over cholesterol en wat de natuurlijke cholesterolverlager gember kan doen voor je.

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof die in je lever wordt gemaakt en in alle cellen van je lichaam wordt aangetroffen. Iedereen heeft  cholesterol  nodig om hormonen, vitamine D en stoffen aan te maken die helpen bij het verteren van voedsel. Hoewel het over het algemeen best makkelijk te vinden is in voedsel, maakt je lichaam al het cholesterol aan dat het nodig heeft. Het kan onder andere gevonden worden in dierlijke producten, zoals eidooiers, vlees, melkproducten en kaas. Echter kan te veel cholesterol de bloedvaten verstoppen en in de toekomst leiden tot gezondheidsproblemen. Wat kan gember dan doen om cholesterol onder controle te houden en ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen?

Wat kan gember voor het cholesterolgehalte doen?

Het eten dat je consumeert, kan een grote invloed hebben op je LDL-cholesterolgehalte. Gember is één van de meest bekendste kruiden en is ook door de geschiedenis heen universeel gebruikt vanwege gezondheidsvoordelen. Gember extract heeft antioxidatieve eigenschappen en er is volgens onderzoek gesuggereerd dat het werkt als een cholesterolverlagend middel bij konijnen. 

Uit deze studie bleek dat het voeren van gember aan konijnen de activiteit van cholesterol in de lever aanzienlijk verhoogde. Hierdoor werd de cholesterol omzetting in galzuren gestimuleerd, wat uiteindelijk resulteerde in de verwijdering van cholesterol uit het lichaam. 

Verder was er ook een onderzoek gedaan op mensen. Een groep van 85 man met een hoog cholesterolgehalte kregen 45 dagen lang 3 gram gemberpoeder. Na afloop van het onderzoek was hun LDL-cholesterolgehalte aanzienlijk lager. Een verlaging van het totale cholesterolgehalte was zichtbaar.

Gember gebruiken in je voeding

Gember is verkrijgbaar in vele vormen, waaronder verse of gedroogde gemberwortel, gemberolie, gember extract en gember capsules. Gemberthee is een heerlijk drankje dat je eenvoudig kunt maken door gesneden verse gemberwortel 10 tot 20 minuten te laten koken. Zeef de gember er vervolgens uit en drink het als thee. Ook kun je gember als een specerij gebruiken in recepten met vis, gevogelte of in soepen.

Daarnaast kun je gember ook nemen in de vorm van gember shots. Dit is een snelle powerboost waar je niet een heel recept voor hoeft te maken. Bij JUIZS hebben we gember shots van koudgeperste gember en groene gember shots met koudgeperste spinazie erin. We bieden ook een maandpakket gember shots, waardoor je voldoende hebt voor een gember shot per dag, voor een hele maand. Als je niet vaak gember consumeert, kan het erg pittig zijn. Voeg dan een halve shot toe aan kokend water en drink het als thee.

Hoeveel gember is veilig?

Koken met gember is voor de meeste mensen veilig, maar we raden je aan om je huisarts te raadplegen als je gezondheidsproblemen hebt of een gember supplement wilt nemen. Als je geen hoog cholesterolgehalte hebt, hoef je waarschijnlijk niet dagelijks gember te consumeren. Gember kan bovendien ook interfereren met bepaalde medicijnen of bijwerkingen veroorzaken als je er te veel van neemt. 

Als je besluit om een supplement te nemen, wordt het niet aangeraden om meer dan 4 gram gember of 2 theelepels in poedervorm te consumeren. Voor zwangere vrouwen ligt dit nog lager, namelijk 1 gram of een halve theelepel in poedervorm. Lees altijd de etiketten als je een gember supplement, zoals een gembercapsule, gebruikt.

GERELATEERDE BERICHTEN

 • shots

  Gember, gezond en een natuurlijke vetverbrander!

  Gember is de laatste jaren steeds bekender geworden en veel cafétjes en lunchrooms hebben inmiddels steevast verse gemberthee op de kaart staan. Heb je wel eens een gember shot van puur gembersap geprobeerd? Het is ontzettend pittig en sterk van smaak, maar wist je dat het ook heel gezond is? WAT ZEGT DE WETENSCHAP OVER […]

 • shots

  De gezondheidsvoordelen van Kurkuma

  Kurkuma, turmeric of geelwortel, je hebt er vast weleens iets over gehoord. Het is het belangrijkste ingrediënt van onze kurkuma shots. Het schijnt een wondermiddel te zijn dat overal goed voor is. Het helpt bij reuma. Het is goed voor de lever. Het kan je cholesterol verlagen. En het zou zelfs een werende werking op kanker […]

 • shots

  20 voordelen van Gember

  Tegenwoordig is de superfood gember een veel voorkomende ingrediënt. We zien het in sappen en smoothies, maar ook in gerechten. Wat is gember en waar is gember goed voor? In dit artikel zullen we deze vragen voor je beantwoorden. Wat is gember? Gember is een veelzijdige smaakmaker, dat zowel bijdraagt aan de pittigheid van curry, […]

 • shots

  Weerstand verhogen

  Onze weerstand is er om ons lichaam te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Het zorgt ervoor dat virussen en bacteriën je lichaam niet kunnen binnendringen om je ziek te maken. Door genoeg te slapen, gezond te eten en voldoende te bewegen houd je je weerstand op peil. In dit artikel zullen wij je meer […]

 • shots

  10 weetjes over vitamine D

  De meest populaire vitamine op dit moment is ongetwijfeld vitamine D. De zoekterm ‘vitamine D’ werd in oktober 2020 zo’n zes keer meer gezocht op Google, dan de maand ervoor. Dit kan ook het gevolg zijn van het begin van de herfst en winter. Veel professionals in het medisch vakgebied raden ook aan om extra […]