Kurkuma, turmeric of geelwortel, je hebt er vast weleens iets over gehoord. Het is het belangrijkste ingrediënt van onze kurkuma shots. Het schijnt een wondermiddel te zijn dat overal goed voor is. Het helpt bij reuma. Het is goed voor de lever. Het kan je cholesterol verlagen. En het zou zelfs een werende werking op kanker hebben. Maar wat is kurkuma precies? Hoe kan het voor alles goed zijn? En welke effecten heeft kurkuma op je gezondheid? Via Oersterk.nu kwam ik op een blog dat heel duidelijk de gezondheidsvoordelen van Kurkuma belicht. Je leest het artikel hier:
Wat is kurkuma?
Kurkuma, ook wel geelwortel genoemd, is de wortel van een plant. Zoals de naam al aangeeft heeft het een gele kleur. Kurkuma is lid van de gemberfamilie. Het wordt al duizenden jaren toegepast binnen de Ayurvedische en Chinese geneeskunde. De werkzame bestanddelen in kurkuma zijn de curcuminoïden. Kurkuma bevat drie verschillende curcuminoïden, namelijk: diferuloylmethaan, demethoxycurcumine en bisdemethoxycurcumine. Curcumin (diferuloylmethaan) is het meest onderzocht. De curcuminoïden hebben meer dan 1.000 positieve gezondheidseffecten.
Kurkuma blijkt voor alles goed te zijn. Hoe kan dat?
Kurkuma heeft een ontstekingsremmende werking. En dit is de reden waarom het zo breed toepasbaar is. Bij veel klachten en ziekten speelt ontsteking namelijk een rol. Veel mensen zijn chronisch ontstoken, wat uiteindelijk tot klachten en welvaartsziekten leidt. Het onderliggende oorzakelijke mechanisme is een laaggradige ontsteking. In de praktijk zie je dat mensen dan vaak vage signalen hebben, waaronder een tekort aan energie.

Welke positieve gezondheidseffecten heeft kurkuma?
De werkzame stoffen in kurkuma – de curcuminoïden – hebben veel gezondheidsvoordelen. Daarom is het een goed idee om regelmatig kurkuma in de keuken te gebruiken. Verse of gedroogde kurkuma is prima om preventief in te zetten. Maar de concentratie curcumin in kurkuma is te laag om een therapeutisch effect mee te bereiken.
Daarom wordt voor curatieve voor genezing – doeleinden gebruik gemaakt van supplementen. Deze zijn gestandaardiseerd op werkzame stoffen. Dit betekent dat het supplement zo wordt gemaakt dat het altijd een bepaalde hoeveelheid van de werkzame stof(fen) bevat. Hierdoor bevat een gestandaardiseerd supplement meer van de werkzame curcuminoïden en heeft het een groter effect dan verse of gedroogde kurkuma.
Helaas is de opneembaarheid van kurkuma niet zo goed. Maar door het te combineren met zwarte peper*1 of olie kan je de opneembaarheid verhogen. Dit laatste omdat kurkuma vet oplosbaar is. Bovendien heeft kurkuma een synergetisch effect met de omega-3 vetzuren EPA en DHA*2+3, en EGCG uit groene thee.*4+5Dat wil zeggen dat zij elkaars werking versterken het één-plus-één is drie effect. Door deze stoffen met elkaar te combineren worden de ontstekingsremmende en anti-oxidatieve effecten versterkt.
Van alle curcuminoïden is curcumin het meest onderzocht. Laten we eens kijken naar 5 gezondheidseffecten van curcumin. *6
1. Kurkuma werkt als antioxidant
Kurkuma is een sterke antioxidant en beschermt daardoor tegen de schadelijke gevolgen van vrije radicalen.*7 Dit wordt ook wel oxidatieve schade of oxidatieve stress genoemd. Veroudering is hier een voorbeeld van. Door de anti-oxidatieve werking remt kurkuma dus het verouderingsproces. De anti-oxidatieve werking van kurkuma is vergelijkbaar met die van vitamine C en vitamine E.*8
2. Kurkuma werkt ontstekingsremmend
Door de ontstekingsremmende werking heeft kurkuma een positief effect op ontstekingsziekten, zoals de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa, maagzweren, alvleesklierontsteking, artritis, chronische oogontsteking en bepaalde soorten kanker.
3. Kurkuma beschermt de lever
4. Kurkuma remt de groei van bacteriën, schimmels en parasieten
Kurkuma extract en de etherische olie van Curcuma longa remt de groei van verschillende ziekteverwekkers, zoals bacteriën, parasieten en schimmels.*18+19
5. Kurkuma beschermt tegen hart- en vaatziekten
Kurkuma heeft beschermende effecten op het cardiovasculaire systeem. Zo verlaagt het cholesterol en triglyceriden, vermindert het oxidatie van LDL-cholesterol en remt het bloedplaatjes aggregatie of wel de samenklontering van bloedplaatjes. Dit laatste effect heeft een betere doorbloeding als gevolg. Het cholesterolverlagende effect komt waarschijnlijk door een verminderde opname in de darm en de verhoogde omzetting van cholesterol naar gal in de lever.*20+21+22
bronnen:
Blogartikel: www.oersterk.nu
1. Shoba, G., Joy, D., Joseph, T., Majeed, M., Rajendran, R., & Srinivas, P. S. S. R. (1998). Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta medica, 64(04), 353-356.
2. Saw, C. L. L., Huang, Y., & Kong, A. N. (2010). Synergistic anti-inflammatory effects of low doses of curcumin in combination with polyunsaturated fatty acids: docosahexaenoic acid or eicosapentaenoic acid. Biochemical pharmacology, 79(3), 421-430.
3. Altenburg, J. D., Bieberich, A. A., Terry, C., Harvey, K. A., VanHorn, J. F., Xu, Z., … & Siddiqui, R. A. (2011). A synergistic antiproliferation effect of curcumin and docosahexaenoic acid in SK-BR-3 breast cancer cells: unique signaling not explained by the effects of either compound alone. BMC cancer, 11(1), 149.
4. Zhou, D. H., Wang, X., Yang, M., Shi, X., Huang, W., & Feng, Q. (2013). Combination of low concentration of (−)-epigallocatechin gallate (EGCG) and curcumin strongly suppresses the growth of non-small cell lung cancer in vitro and in vivo through causing cell cycle arrest. International journal of molecular sciences, 14(6), 12023-12036.
5. Suganuma, M., Okabe, S., Kai, Y., Sueoka, N., Sueoka, E., & Fujiki, H. (1999). Synergistic effects of (−)-epigallocatechin gallate with (−)-epicatechin, sulindac, or tamoxifen on cancer-preventive activity in the human lung cancercell line PC-9. Cancer Research, 59(1), 44-47.
6. Nagpal, M., & Sood, S. (2013). Role of curcumin in systemic and oral health: An overview. Journal of Natural Science, Biology and Medicine, 4(1), 3.
7. Ramirez-Boscá, A., Soler, A., Carrión Gutierrez, M. A., Laborda Alvarez, J., & Quintanilla Almagro, E. (1995). Antioxidant curcuma extracts decrease the blood lipid peroxide levels of human subjects. Age, 18(4), 167-169.
8. Toda S, Miyase T, Arich H. Natural antioxidants. Antioxidative compounds isolated from rhizome of Curcuma longa L. Chem Pharmacol Bul 1985;33:1725‘28.
9. Mukhopadhyay, A., Basu, N., Ghatak, N., & Gujral, P. K. (1982). Anti-inflammatory and irritant activities of curcumin analogues in rats. Inflammation Research, 12(4), 508-515.
10. Kuptniratsaikul, V., Thanakhumtorn, S., Chinswangwatanakul, P., Wattanamongkonsil, L., & Thamlikitkul, V. (2009). Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts in patients with knee osteoarthritis. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 15(8), 891-897.
11. Jurenka, J. S. (2009). Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research. Alternative medicine review, 14(2).
12. Deshpande, U. R., Gadre, S. G., Raste, A. S., Pillai, D., Bhide, S. V., & Samuel, A. M. (1998). Protective effect of turmeric (Curcuma longa L.) extract on carbon tetrachloride-induced liver damage in rats. Indian journal of experimental biology, 36(6), 573-577.
13. PARK, E. J., Jeon, C. H., Ko, G., KIM, J., & SOHN, D. H. (2000). Protective effect of curcumin in rat liver injury induced by carbon tetrachloride. Journal of Pharmacy and Pharmacology, 52(4), 437-440.
14. Kiso, Y., Suzuki, Y., Watanabe, N., Oshima, Y., & Hikino, H. (1983). Antihepatotoxic principles of Curcuma longa rhizomes. Planta medica, 49(11), 185-187.
15. Donatus, I. A., & Vermeulen, N. P. (1990). Cytotoxic and cytoprotective activities of curcumin: effects on paracetamol-induced cytotoxicity, lipid peroxidation and glutathione depletion in rat hepatocytes. Biochemical pharmacology, 39(12), 1869-1875.
16. Soni KB, Rajan A, Kuttan R. Reversal of aflatoxin induced liver damage by turmeric and curcumin. Cancer Lett 1992;66:115‑21.
17. Ramprasad, C., & Sirsi, M. (1957). Curcuma longa and bile secretion: quantitative changes in the bile constituents induced by sodium cucurminate.
18. Apisariyakul, A., Vanittanakom, N., & Buddhasukh, D. (1995). Antifungal activity of turmeric oil extracted from Curcuma longa (Zingiberaceae). Journal of ethnopharmacology, 49(3), 163-169.
19. Rasmussen, H. B., Christensen, S. B., Kvist, L. P., & Karazmi, A. (2000). A simple and efficient separation of the curcumins, the antiprotozoal constituents of Curcuma longa. Planta medica, 66(04), 396-398.
20. Ramprasad, C., & Sirsi, M. (1957). Curcuma longa and bile secretion: quantitative changes in the bile constituents induced by sodium cucurminate.
21. Srivastava, R., Puri, V., Srimal, R. C., & Dhawan, B. N. (1986). Effect of curcumin on platelet aggregation and vascular prostacyclin synthesis. Arzneimittel-Forschung, 36(4), 715-717.