De gezondheidsvoordelen van Kurkuma

Kurkuma, turmeric of geelwortel, je hebt er vast weleens iets over gehoord. Het is het belangrijkste ingrediënt van onze kurkuma shots. Het schijnt een wondermiddel te zijn dat overal goed voor is. Het helpt bij reuma. Het is goed voor de lever. Het kan je cholesterol verlagen. En het zou zelfs een werende werking op kanker hebben. Maar wat is kurkuma precies? Hoe kan het voor alles goed zijn? En welke effecten heeft kurkuma op je gezondheid? Via Oersterk.nu kwam ik op een blog dat heel duidelijk de gezondheidsvoordelen van Kurkuma belicht. Je leest het artikel hier:

Wat is kurkuma?

Kurkuma, ook wel geelwortel genoemd, is de wortel van een plant. Zoals de naam al aangeeft heeft het een gele kleur. Kurkuma is lid van de gemberfamilie. Het wordt al duizenden jaren toegepast binnen de Ayurvedische en Chinese geneeskunde. De werkzame bestanddelen in kurkuma zijn de curcuminoïden. Kurkuma bevat drie verschillende curcuminoïden, namelijk: diferuloylmethaan, demethoxycurcumine en bisdemethoxycurcumine. Curcumin (diferuloylmethaan) is het meest onderzocht. De curcuminoïden hebben meer dan 1.000 positieve gezondheidseffecten.

De laatste decennia is de interesse in curcuminoïden enorm toegenomen en is hier veel onderzoek naar gedaan. De gezondheidsvoordelen van kurkuma worden vooral toegeschreven aan de sterke anti-oxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen. Het is breed toepasbaar en kan zowel preventief als curatief voor genezing – worden ingezet. 


Kurkuma blijkt voor alles goed te zijn. Hoe kan dat?

Kurkuma heeft een ontstekingsremmende werking. En dit is de reden waarom het zo breed toepasbaar is. Bij veel klachten en ziekten speelt ontsteking namelijk een rol. Veel mensen zijn chronisch ontstoken, wat uiteindelijk tot klachten en welvaartsziekten leidt. Het onderliggende oorzakelijke mechanisme is een laaggradige ontsteking. In de praktijk zie je dat mensen dan vaak vage signalen hebben, waaronder een tekort aan energie.

In onderstaande afbeelding zie je een aantal klachten die samenhangen met een zogenoemde laaggradige ontsteking. Voorbeelden hiervan zijn MS, Crohn, Colitis Ulcerosa, diabetes type 1 en 2, Alzheimer, Parkinson, depressie, reumatoïde artritis, hooikoorts, astma, COPD, botontkalking, aderverkalking, hoge bloeddruk, beroerte en hartfalen.
 
 
Naast het ontstekingsremmende effect heeft kurkuma nog veel meer gezondheidsvoordelen.

Welke positieve gezondheidseffecten heeft kurkuma?

De werkzame stoffen in kurkuma – de curcuminoïden – hebben veel gezondheidsvoordelen. Daarom is het een goed idee om regelmatig kurkuma in de keuken te gebruiken. Verse of gedroogde kurkuma is prima om preventief in te zetten. Maar de concentratie curcumin in kurkuma is te laag om een therapeutisch effect mee te bereiken.

Daarom wordt voor curatieve voor genezing – doeleinden gebruik gemaakt van supplementen. Deze zijn gestandaardiseerd op werkzame stoffen. Dit betekent dat het supplement zo wordt gemaakt dat het altijd een bepaalde hoeveelheid van de werkzame stof(fen) bevat. Hierdoor bevat een gestandaardiseerd supplement meer van de werkzame curcuminoïden en heeft het een groter effect dan verse of gedroogde kurkuma.

Helaas is de opneembaarheid van kurkuma niet zo goed. Maar door het te combineren met zwarte peper*1 of olie kan je de opneembaarheid verhogen. Dit laatste omdat kurkuma vet oplosbaar is. Bovendien heeft kurkuma een synergetisch effect met de omega-3 vetzuren EPA en DHA*2+3,  en EGCG uit groene thee.*4+5Dat wil zeggen dat zij elkaars werking versterken het één-plus-één is drie effect. Door deze stoffen met elkaar te combineren worden de ontstekingsremmende en anti-oxidatieve effecten versterkt.

Van alle curcuminoïden is curcumin het meest onderzocht. Laten we eens kijken naar 5 gezondheidseffecten van curcumin. *6

1. Kurkuma werkt als antioxidant

Kurkuma is een sterke antioxidant en beschermt daardoor tegen de schadelijke gevolgen van vrije radicalen.*7 Dit wordt ook wel oxidatieve schade of oxidatieve stress genoemd. Veroudering is hier een voorbeeld van. Door de anti-oxidatieve werking remt kurkuma dus het verouderingsproces. De anti-oxidatieve werking van kurkuma is vergelijkbaar met die van vitamine C en vitamine E.*8

2. Kurkuma werkt ontstekingsremmend

Kurkuma werkt als ontstekingsremmer. Bij een acute ontsteking blijkt orale inname van kurkuma net zo effectief te zijn als het ontstekingsremmende geneesmiddel cortison. In het geval van een chronische ontsteking blijkt kurkuma half zo effectief te zijn.*9 Verder is bij patiënten met artrose in de knie een extract van curcuma domestica even effectief gebleken als het medicijn ibuprofen.*10

Door de ontstekingsremmende werking heeft kurkuma een positief effect op ontstekingsziekten, zoals de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa, maagzweren, alvleesklierontsteking, artritis, chronische oogontsteking en bepaalde soorten kanker.

3. Kurkuma beschermt de lever

Kurkuma beschermt de lever tegen een aantal giftige stoffen, zoals koolstoftetrachloride (CCl4)*12+13, galactosamine*14,  acetaminofen (paracetamol)*15 en Aspergillus aflatoxin*16. Dit is vooral te danken aan de antioxidatieve en ontstekingsremmende werking.
Verder stimuleert kurkuma de uitscheiding van gal, cholesterol en bilirubine. Gal is nodig voor een goede vetvertering. Door het verbeteren van de vetvertering heeft kurkuma tegelijkertijd een positief effect op de opname van vet oplosbare vitamines A, D, E en K. Bovendien verbetert kurkuma de oplosbaarheid van gal, waardoor het mogelijk preventief en curatief ingezet kan worden tegen galstenen.*17

4. Kurkuma remt de groei van bacteriën, schimmels en parasieten

Kurkuma extract en de etherische olie van Curcuma longa remt de groei van verschillende ziekteverwekkers, zoals bacteriën, parasieten en schimmels.*18+19

5. Kurkuma beschermt tegen hart- en vaatziekten

Kurkuma heeft beschermende effecten op het cardiovasculaire systeem. Zo verlaagt het cholesterol en triglyceriden, vermindert het oxidatie van LDL-cholesterol en remt het bloedplaatjes aggregatie of wel de samenklontering van bloedplaatjes. Dit laatste effect heeft een betere doorbloeding als gevolg. Het cholesterolverlagende effect komt waarschijnlijk door een verminderde opname in de darm en de verhoogde omzetting van cholesterol naar gal in de lever.*20+21+22

bronnen: 

Blogartikel: www.oersterk.nu

1. Shoba, G., Joy, D., Joseph, T., Majeed, M., Rajendran, R., & Srinivas, P. S. S. R. (1998). Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta medica, 64(04), 353-356.

2. Saw, C. L. L., Huang, Y., & Kong, A. N. (2010). Synergistic anti-inflammatory effects of low doses of curcumin in combination with polyunsaturated fatty acids: docosahexaenoic acid or eicosapentaenoic acid. Biochemical pharmacology, 79(3), 421-430.

3. Altenburg, J. D., Bieberich, A. A., Terry, C., Harvey, K. A., VanHorn, J. F., Xu, Z., … & Siddiqui, R. A. (2011). A synergistic antiproliferation effect of curcumin and docosahexaenoic acid in SK-BR-3 breast cancer cells: unique signaling not explained by the effects of either compound alone. BMC cancer, 11(1), 149.

 4. Zhou, D. H., Wang, X., Yang, M., Shi, X., Huang, W., & Feng, Q. (2013). Combination of low concentration of (−)-epigallocatechin gallate (EGCG) and curcumin strongly suppresses the growth of non-small cell lung cancer in vitro and in vivo through causing cell cycle arrest. International journal of molecular sciences, 14(6), 12023-12036.

 

 5. Suganuma, M., Okabe, S., Kai, Y., Sueoka, N., Sueoka, E., & Fujiki, H. (1999). Synergistic effects of (−)-epigallocatechin gallate with (−)-epicatechin, sulindac, or tamoxifen on cancer-preventive activity in the human lung cancercell line PC-9. Cancer Research, 59(1), 44-47.

 

 6. Nagpal, M., & Sood, S. (2013). Role of curcumin in systemic and oral health: An overview. Journal of Natural Science, Biology and Medicine, 4(1), 3.

7. Ramirez-Boscá, A., Soler, A., Carrión Gutierrez, M. A., Laborda Alvarez, J., & Quintanilla Almagro, E. (1995). Antioxidant curcuma extracts decrease the blood lipid peroxide levels of human subjects. Age, 18(4), 167-169.

 

 8. Toda S, Miyase T, Arich H. Natural antioxidants. Antioxidative compounds isolated from rhizome of Curcuma longa L. Chem Pharmacol Bul 1985;33:1725‘28.

 

 9. Mukhopadhyay, A., Basu, N., Ghatak, N., & Gujral, P. K. (1982). Anti-inflammatory and irritant activities of curcumin analogues in rats. Inflammation Research, 12(4), 508-515.

 

 10. Kuptniratsaikul, V., Thanakhumtorn, S., Chinswangwatanakul, P., Wattanamongkonsil, L., & Thamlikitkul, V. (2009). Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts in patients with knee osteoarthritis. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 15(8), 891-897.

 

 11. Jurenka, J. S. (2009). Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research. Alternative medicine review, 14(2).

 

 12. Deshpande, U. R., Gadre, S. G., Raste, A. S., Pillai, D., Bhide, S. V., & Samuel, A. M. (1998). Protective effect of turmeric (Curcuma longa L.) extract on carbon tetrachloride-induced liver damage in rats. Indian journal of experimental biology, 36(6), 573-577.

 

 13. PARK, E. J., Jeon, C. H., Ko, G., KIM, J., & SOHN, D. H. (2000). Protective effect of curcumin in rat liver injury induced by carbon tetrachloride. Journal of Pharmacy and Pharmacology, 52(4), 437-440.

 

 14. Kiso, Y., Suzuki, Y., Watanabe, N., Oshima, Y., & Hikino, H. (1983). Antihepatotoxic principles of Curcuma longa rhizomes. Planta medica, 49(11), 185-187.

 

 15. Donatus, I. A., & Vermeulen, N. P. (1990). Cytotoxic and cytoprotective activities of curcumin: effects on paracetamol-induced cytotoxicity, lipid peroxidation and glutathione depletion in rat hepatocytes. Biochemical pharmacology, 39(12), 1869-1875.

 

 16. Soni KB, Rajan A, Kuttan R. Reversal of aflatoxin induced liver damage by turmeric and curcumin. Cancer Lett 1992;66:115‑21.

 

 17. Ramprasad, C., & Sirsi, M. (1957). Curcuma longa and bile secretion: quantitative changes in the bile constituents induced by sodium cucurminate.

 

 18. Apisariyakul, A., Vanittanakom, N., & Buddhasukh, D. (1995). Antifungal activity of turmeric oil extracted from Curcuma longa (Zingiberaceae). Journal of ethnopharmacology, 49(3), 163-169.

 

 19. Rasmussen, H. B., Christensen, S. B., Kvist, L. P., & Karazmi, A. (2000). A simple and efficient separation of the curcumins, the antiprotozoal constituents of Curcuma longa. Planta medica, 66(04), 396-398.

 

 20. Ramprasad, C., & Sirsi, M. (1957). Curcuma longa and bile secretion: quantitative changes in the bile constituents induced by sodium cucurminate.

 

 21. Srivastava, R., Puri, V., Srimal, R. C., & Dhawan, B. N. (1986). Effect of curcumin on platelet aggregation and vascular prostacyclin synthesis. Arzneimittel-Forschung, 36(4), 715-717.

 

 22. Ramirez‑Tortosa MC, Mesa MD, Aguilera MC. Oral administration of a turmeric extract inhibits LDL oxidation and has hypocholesterolemic effects in rabbits with experimental atherosclerosis. Atherosclerosis 1999;147:371‑8.
 

GERELATEERDE BERICHTEN

  • Geen onderdeel van een categorie

    Dank je wel voor je inschrijving

    12 April 20:00 WEBINAR JUIZS Wat leuk dat je je hebt opgegeven voor onze webinar over voeding supplementen.  We gaan er een leuke, informatieve avond van maken! De link naar het webinar ontvang je binnenkort in je mailbox. Tot 12 apriL !

  • Recepten

    Recept: vegan breakfast bowl

    Loop je al een tijdje met het idee om een sapkuur van JUIZS te gaan doen, maar weet je niet zo goed hoe je lichaam gaat reageren en stel je het daarom uit? No worries. Wij begeleiden je voor én na de sapkuur met tips voor het af- en opbouwen van je normale eetpatroon. Zo […]

  • Recepten

    Mijn favoriete pompoen recept

    Nog een paar dagen slapen en dan is het alweer Halloween. En als ik aan Halloween denk, dan denk ik aan pompoen. Dit gerecht heb ik ooit gelezen bij The Green Creator (TIP: volg deze blog voor heerlijke gezonde en makkelijke recepten!) en sindsdien is het mijn favoriete pompoen gerecht. Super easy en super feestelijk. Ik […]

  • Geen onderdeel van een categorie

    5 redenen om een detox sapkuur te plannen in de zomervakantie

    Het is zomer in Nederland!  Afgelopen weekend was het zwarte zaterdag in Frankrijk en kleurde de route du soleil zoals we pre-corona altijd gewend waren weer helemaal rood, met in file staande auto’s. Met onder hen ook veel Nederlanders en Belgen. Naast dat ik in de zomervakantie met mijn bonus gezin – mijn vriend heeft […]

  • Detox Review

    3, 2, 1… de camera loopt: JUIZS op video

    Bijna elke dag wanneer ik het @juizscoldpressed instagram account open, word ik blij verrast met de tags van klanten die bezig zijn met hun JUIZS detox sapkuur of net een maand pakket shots hebben ontvangen. Steeds vaker, ontvangen we ook video’s van jullie! En dat vinden wij echt super leuk! Bijgaand een kleine selectie van […]

  • shots

    In the picture: Onze ColdCare Shot, dé weerstand boost van het seizoen

    Wij hebben iets nieuws bij JUIZS: Shot Seasonal. Een wisselende shot per seizoen. Als eerste mag voor dit winterseizoen de Cold Care shot aftrappen: een ideale shot voor de maanden met de R in de maand. Maak dus in deze blog kennis met onze ColdCare shot: De ColdCare shot combineert al het goede van Sinaasappel […]