Zelf bezorgdatum kiezen
De meeste variatie in smoothies en sappen
Milieu verantwoordelijke fles
100% Troeploos

Ayurveda Tips voor de Lente: Haal de KAPHA uit je lijf!

 In Blog

Heb je ook zo genoten van het eerste lente weekend? Heerlijk! Ik heb hem zojuist ook op een hele leerzame manier afgesloten: vanmiddag heb ik een workshop gevolgd over Ayurveda. Ayurveda is een eeuwenoude levensleer ( Ayur = life;  Leven = Veda) en gaat eigenlijk hand in hand met de Yogaleer (ze worden ook wel zusjes genoemd). De workshop van vandaag ging over hoe Ayurveda je kan helpen met het omschakelen naar de lente. Ik heb zoveel mogelijk aantekeningen gemaakt en mijn 10 favoriete punten er uit gehaald, lees je mee?

De lente wordt in de Ayurveda gezien als de koning der seizoenen. Moeder aarde ontwaakt als het ware, energie neemt toe, alles gaat weer groeien en bloeien. Het is de perfecte tijd van het jaar om nieuwe initiatieven te ondernemen en je voeding en leefwijze weer eens onder de loep te nemen en aan te passen aan het nieuwe seizoen. Een sapvastenkuur kan de kickstart zijn om jezelf te helpen aan te passen aan de lente periode, maar de Ayurveda kent  voor de lente periode nog veel meer tips. Ik heb een lijst gemaakt van mijn 10 meest favoriete.

Als je al wat bekender bent met Ayurveda, dan heb je vast wel eens van de verschillendeconstituties van de mens gehoord: Vata, Pitta en Kapha (en anders is het misschien wel een leuk onderwerp voor een nieuw blog :)) Maar wat ik bijvoorbeeld zelf nog niet wist, is dat elk seizoen ook zijn eigen karakter heeft. De lente correspondeert met kapha, waardoor met name mensen met veel kapha in hun constitutie gevoeliger zijn voor opspelende kwaaltjes en gevoeligheden. Bijvoorbeeld verkoudheden, last van je sinussen of allergieën (denk bijvoorbeeld aan hooikoorts). In de overgang naar een nieuw weertype zijn we overigens allemaal gevoeliger voor ziekte. Het lichaam is zich namelijk aan het aanpassen. Dus ook als je geen puur kapha type bent kun je last hebben van kapha-kwaaltjes. De lente is nu eenmaal het kapha seizoen.

Get rid of the kapha

De lente is in ieder geval dé tijd van het jaar waarin het verstandig is om het lichaam te ontdoen van opgehoopte kapha. Bijvoorbeeld door voor een reinigend voedingspatroon te kiezen of een korte (sap)vastenkuur te doen. Maar Ayurveda gaat daarin nog verder, hieronder mijn 10 favoriete tips:

Ayurveda in de lente, Mijn 10 favoriete tips

1) Vermijd zwaar en vet eten, kies liever voor lichte maaltijden die makkelijk te verteren zijn.
2) Zoet en zout voedsel versterkt kapha, wees hier zuinig mee.
3) Begin de dag met een glas lauw warm water, als je het in huis hebt met wat citroen maar anders zonder
4) Begin de dag met een paar ademhalingsoefeningen (ook wel Pranayama genoemd)
5) Kies voor bitter, scherp voedsel (denk aan radijsjes en grapefruit en vooral veel groene bladgroenten en astringent (wrang) voedsel, denk bijvoorbeeld aan groene bladgroenten (spinazie, veldsla, baby boerenkool) en vochtafdrijvend groente als selderij
6) Gebruik verwarmende kruiden zoals gember, zwarte peper, cayenne en chilipeper
7) Drink thee gemaakt van gember, zwarte peper en kaneel, super goed na het eten!
8) Voor degenen die vlees eten, beperk je tot biologische kip en kalkoen of witte vis soorten
9) Blijf niet te lang snoezen maar ga je bed uit  en doe een ochtendwandeling of start de dag met kapha-verminderende yoga oefeningen zoals de zonnegroet.
10) Last but not least…De lente is zoals gezegd een goed seizoen om een korte sapvastenkuur. Probeer ook eens je maaltijd te vervangen door een vullende mungbonen soep (het recept vind je hier)

Recommended Posts

Laat een reactie achter

0
webstation webdesign webdevelopmentwordpress webdevelopmentvoedingssupplementeneiwitten