20 voordelen van Gember

Tegenwoordig is de superfood gember een veel voorkomende ingrediënt. We zien het in sappen en smoothies, maar ook in gerechten. Wat is gember en waar is gember goed voor? In dit artikel zullen we deze vragen voor je beantwoorden.

Wat is gember?

Gember is een veelzijdige smaakmaker, dat zowel bijdraagt aan de pittigheid van curry, als die van gemberthee en gember shots. Gember is afkomstig uit Zuidoost Azië en wordt gehaald uit de wortel van een gemberplant. Supermarkten verkopen het vaak vers, maar ook in een gemalen vorm. 

Gember bevat drie werkzame stoffen die van belang zijn:

 • Gingerol zorgt voor de scherpe smaak en gaat misselijkheid tegen
 • Zingiberene geeft de geur waar gember bekend om staat en draagt bij aan een gezonde spijsvertering
 • Shogaol werkt ontstekingsremmend en kan pijn stillen 

Nu weet je wat meer over gember, maar waar is gember goed voor? Hieronder zullen we ingaan op de voordelen van gember

ALGEMENE GEZONDHEID

1. Ontstekingsremmend

Gember kent een ontzettend lange geschiedenis van gebruik in traditionele en alternatieve geneeskunde. Vaak werd het gebruikt om de spijsvertering te helpen, misselijkheid te verminderen en verkoudheid te bestrijden. De werkzame stof 6-gingerol is verantwoordelijk voor veel van deze medicinale eigenschappen.

Daarnaast heeft het ook sterke ontstekingsremmende effecten. Een ontsteking is een natuurlijke afweerreactie van je lichaam op pijn, waarbij een combinatie van bacteriën, chemicaliën en een slecht dieet hieraan bijdragen. Het consumeren van gember kan ontstekingen voorkomen en genezen.

2. Dagelijks te consumeren

Gember wordt gezien als één van de gezondste ingrediënten ter wereld. Door de vele voordelen, is gember dagelijks te consumeren. Het wordt zelfs geadviseerd door experts om ongeveer 2 gram gember per dag te consumeren. Met gember shots kom je gemakkelijk aan de aangeraden dagelijkse hoeveelheid!

3. Goed voor je mondhygiëne

Door de antibacteriële eigenschappen van gember, kan het helpen bij de bestrijding van orale bacteriën. Deze bacteriën kunnen de oorzaak van parodontitis zijn, wat een ernstige tandvleesontsteking is. Bovendien helpt gember een slechte adem te bestrijden, doordat het je gehemelte reinigt.

4. Gaat misselijkheid tegen

Veel culturen rondom de wereld gebruiken tot de dag van vandaag gember om braken en misselijkheid te verminderen. Inmiddels bestaan er verschillende onderzoeken, waaruit blijkt dat gember vooral helpt bij ochtendmisselijkheid bij zwangerschap. Een kleine hoeveelheid gember kan de maag kalmeren. In het geval van wagenziekte, wordt er weleens gezegd dat gember beter werkt dan geneesmiddelen.

5. Een natuurlijke pijnstiller!

Eén van de traditionele manieren waar gember voor wordt gebruikt is pijnstilling. Uit een onderzoek uit 2009 bleek dat het nemen van gember capsules tijdens de menstruatie goed hielp tegen de pijn.

Er waren 150 vrouwen die meededen aan dit onderzoek. Voor de eerste 3 dagen, moesten de vrouwen dagelijks 1 gram gemberpoeder nemen. Volgens deze groep werkte het net zo goed als andere pijnstillers, maar zonder de bijwerkingen waar je bij gewone pijnstillers mee te maken krijgt.

6. Brengt je spijsvertering op gang

Als je last hebt van een trage spijsvertering, zal gember een positieve invloed hebben. Door dagelijks gemberthee te drinken, wordt de aanmaak van spijsverteringsenzymen in je alvleesklier gestimuleerd. Deze helpen bij het afbreken van suikers en vetten.

Verder krijgen je speekselproductie, galsappen en maagsappen ook een boost. Hierdoor gaat de inhoud van je maag sneller naar je darmen, wat resulteert in de afname van een opgeblazen gevoel.

7. Reguleert de bloedsuikerspiegel

Een onderzoek, gepubliceerd in het Planta Medica tijdschrift, toont aan dat gember de kracht heeft om het bloedglucose onder controle te houden. Als je bloedsuikerspiegel te hoog is, betekent het dat er insuline aanwezig is in je bloed. Om deze reden is het onmogelijk om af te vallen.

In dit geval kan gember een positieve invloed hebben, doordat het de opname van glucose in je spiercellen verhoogt. Dit leidt zowel tot een verlaging van de bloedsuikerspiegel als het insulinegehalte.

8. Rijk aan antioxidanten

Iets wat je waarschijnlijk niet wist, is dat gember één van de hoogste gehaltes van antioxidanten heeft, in vergelijking met andere voedingsmiddelen. Antioxidanten stabiliseren vrije radicalen en beschermen het lichaam tegen ziekten. Alleen granaatappel en andere antioxidantrijke bessen overtreffen het.

9. Versterkt je immuunsysteem

Wie is niet bekend met de scherpe smaak en geur van gember? De herkenbare smaak en geur komen voornamelijk door de stof gingerol, wat antioxiderende eigenschappen bevat. Ook bevat het een hoge gehalte vitamine C, waardoor je immuunsysteem een flinke boost krijgt.

10. Een geheugensteuntje

Vroeger werd gember gebruikt om het geheugen te verbeteren. Tegenwoordig bestaan er meerdere studies waaruit blijkt dat het dagelijks consumeren van gember de reactiesnelheid en concentratie- en denkvermogen verbeteren. Bovendien zijn er ook onderzoeken gedaan op ratten, die aangeven dat het kan beschermen tegen Alzheimer en dementie.

ZIEKTES 

11. Behandelt ademhalingsproblemen

Gember is erg effectief om allergieën te behandelen. Naast het feit dat het de samentrekking van de luchtwegen remt, stimuleert het ook de afscheiding van slijm. De superfood wordt al eeuwenlang gebruikt als een natuurlijke middel tegen griep en verkoudheid. Door een theelepel gembersap met honing te eten, kan je een aanhoudende hoest en keelpijn verlichten.

12. Verlicht gewrichtsklachten

Het gebruik van gember kan gewrichtsklachten tegengaan. Een aantal onderzoeken tonen aan dat gember pijn en zwelling kan verlichten. Dit komt door de ontstekingsremmende effecten. Je kan het consumeren of een gemberkompres gebruiken tegen je huid.

13. Vermindert risico op kanker

Sinds gember bomvol antioxidanten zit, kan het oxidatieve stress verminderen. Oxidatieve stress ontstaat wanneer er een ophoping van vrije radicalen vormt in je lichaam. Je lichaam moet de vrije radicalen elimineren om cellulaire schade te voorkomen. Als dit niet gebeurt, kan het leiden tot verschillende ziekten, waaronder kanker.

14. Verlaagt risico op chronische ziekte

Met dank aan de ontstekingsremmende effecten van gember, kan het ook een rol spelen bij het voorkomen van chronische gezondheidsproblemen. Dagelijkse gember consumptie bleek het sterkst geassocieerd te zijn met een lager risico op hypertensie en coronaire hartziekte. Dit bleek uit een onderzoek in 2015.

15. Kan cholesterol tegengaan

Uit onderzoek is gebleken dat de dagelijkse consumptie van gemberpoeder leidt tot een verlaagde cholesterolniveau.

HUID EN HAAR

16. Verjongt je huid

De antioxidanten die in gember zitten kunnen helpen bij het behouden van de collageen in je huid. De antioxidanten voorkomen beschadiging van vrije radicalen, waardoor je je jeugdige uitstraling behoudt.

17. Anti-veroudering

Gember verbetert je huid door de gifstoffen te verwijderen en de bloedsomloop te stimuleren. Dit zorgt ervoor dat je huid meer voedingsstoffen ontvangt. Daarnaast verbetert het ook de elasticiteit van je huid, wat de tekenen van veroudering vertraagt.

18. Vermindert littekens

Heb je last van littekens door pigmentatie? Laat gember dan zijn magie uitoefenen. Het aanbrengen van gesneden rauwe gember op je littekens kan het verminderen.

19. Geeft je haar een boost

Waarschijnlijk is dit verrassend om te horen, maar gember kan de bloedcirculatie naar je hoofdhuid verhogen. Als gevolg stimuleert dit je haarzakjes, wat vervolgens je haargroei stimuleert. De overvloed aan vitamines, mineralen en vetzuren in gember kunnen de lokken ook versterken.

20. Voorkomt haaruitval

Gember is een geweldige remedie tegen haaruitval, doordat het magnesium, kalium, fosfor en vitamines bevat. Deze voedingsstoffen voorzien je haarzakjes van voeding, wat ze versterkt en dus ook haaruitval voorkomt.

Juizs gember

 Conclusie

Na het lezen van de 20 voordelen van gember kunnen we tot een conclusie komen: verwerk gember in je dieet! Het is niet alleen makkelijk, maar ook nog eens lekker. Je kan het in de vorm van een smoothie of shot drinken, of ermee koken. Er bestaan zelfs gemberpoeders en gekonfijte gember. Er is dus geen excuus om het niet in je dieet te verwerken.

Tot en met 31 maart 2023 krijg je 20% korting op je maandpakket gember shots van JUIZS, bekijk ze dus snel!

Bekijk hier het maandpakket: https://juizs.nl/shop/shot-ginger-maandpakket-36-stuks/ 

Bronnen:

 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3253463/
 • https://www.bedrock.nl/gember-gezondheids-voordelen/
 • https://energiekevrouwenacademie.nl/gember-tien-redenen-om-dit-knolletje-volop-te-gebruiken/
 • https://www.gezondheidsnet.nl/gember-lijkt-effectief-bij-diabetes
 • https://reumanederland.nl/reuma/veelgestelde-vragen/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4277626/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18813412/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22828920/

GERELATEERDE BERICHTEN

 • shots

  10 weetjes over vitamine D

  De meest populaire vitamine op dit moment is ongetwijfeld vitamine D. De zoekterm ‘vitamine D’ werd in oktober 2020 zo’n zes keer meer gezocht op Google, dan de maand ervoor. Dit kan ook het gevolg zijn van het begin van de herfst en winter. Veel professionals in het medisch vakgebied raden ook aan om extra […]

 • shots

  Gember, gezond en een natuurlijke vetverbrander!

  Gember is de laatste jaren steeds bekender geworden en veel cafétjes en lunchrooms hebben inmiddels steevast verse gemberthee op de kaart staan. Heb je wel eens een gember shot van puur gembersap geprobeerd? Het is ontzettend pittig en sterk van smaak, maar wist je dat het ook heel gezond is? WAT ZEGT DE WETENSCHAP OVER […]

 • shots

  De gezondheidsvoordelen van Kurkuma

  Kurkuma, turmeric of geelwortel, je hebt er vast weleens iets over gehoord. Het is het belangrijkste ingrediënt van onze kurkuma shots. Het schijnt een wondermiddel te zijn dat overal goed voor is. Het helpt bij reuma. Het is goed voor de lever. Het kan je cholesterol verlagen. En het zou zelfs een werende werking op kanker […]

 • shots

  Weerstand verhogen

  Onze weerstand is er om ons lichaam te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Het zorgt ervoor dat virussen en bacteriën je lichaam niet kunnen binnendringen om je ziek te maken. Door genoeg te slapen, gezond te eten en voldoende te bewegen houd je je weerstand op peil. In dit artikel zullen wij je meer […]

 • shots

  De natuurlijke cholesterolverlager: gember

  Een hoog LDL-cholesterolgehalte in je bloed verhoogt de kans op een hartaanval en beroerte. Daarom is het belangrijk dat je je cholesterolgehalte zo laag probeert te houden. Heb je een hoge cholesterolgehalte? Dan kan gember helpen dit gehalte te verlagen. Gember wordt al eeuwenlang gebruikt als middel tegen hoofdpijn, misselijkheid, braken, reisziekte en artritis. Ook […]