Oh, eigenlijk zouden we zoveel vaker granaatappel moeten eten. Het is altijd een heel gepeuter om die pitjes uit de schil te krijgen, maar de granaatappel is echt een gezondheid wondertje uit de natuur. De granaatappel is niet een beetje gezond, het is extreem gezond. Hierbij een overzicht van 20 gezondheidsvoordelen die de granaatappel biedt en de lijst is nog zelfs een stuk langer…:
1. Bestrijdt kanker
Een granaatappel bevat een hoog concentraat aan antioxidanten. Meer dan de meeste andere fruitsoorten. Antioxidanten zorgen ervoor dat de kans op kanker verkleind wordt. Uit onderzoeken is aangetoond dat wanneer je regelmatig granaatappel eet, dat de kans op borst-, darm-, long- en prostaatkanker duidelijk verminderd wordt. De granaatappels zorgt er op verschillende manieren voor dat de ontwikkeling van kankercellen vertraagd wordt. Zo bevat het onder andere een stof die voorkomt dat kanker zich kan verspreiden.
Ook is uit studies gebleken dat het de doorbloeding naar kankercellen verminderd. Hierdoor worden de kankercellen uitgehongerd. Dit is gepubliceerd in 2008 in het International Journal of Oncology. In dit onderzoek kregen muizen menselijk prostaatkankercellen toegediend. De muizen kregen 4 weken lang een kuur met het extract van granaatappel. De tumoren werden in die periode aanzienlijk kleiner in de muizen. Daarnaast is het op 50 mannen die prostaatkanker hadden getest. Ze dronken één glas verse granaatappelsap per dag. Dit bestreed de kanker dusdanig dat de behoefte aan chemotherapie sterk afnam.
2. Gaat ontstekingen tegen
Als naar andere componenten gekeken wordt, dan blijkt dat de granaatappel het effectiefst is als het gaat om het bestrijden van ontstekingen. Het bevat krachtige antioxidanten, maar ook complexe suikers die een ontstekingsremmende werking hebben.
3. Houdt je tanden schoon
De granaatappel heeft een overvloed aan flavonoïden. Dit in combinatie met de antibacteriële eigenschap is het zeer effectief gebleken in het verwijderen van tandplak en bacteriën die tandbederf en tandvleesaandoeningen veroorzaken. Zo is het efficiënt bij de behandeling en preventie van bepaalde tandheelkundige problemen.
4. Verlaagt cholesterol
In granaatappels een natuurlijk enzym. Dit enzym voorkomt dat LDL-cholesterol zich in de aderen kan opbouwen. In een onderzoek hadden proefpersonen 2 weken lang granaatappels gegeten. Na deze periode hadden ze een toename van 18% van dit enzym in hun lichaam.
5. Goed voor je gewrichten
Uit onderzoek is gebleken dat zowel de granaatappel zelf als de zaden ervan ontstekingsremmende werking hebben. Hierdoor zorgen ze ervoor dat voorkomen wordt dat de gewrichten schade oplopen. Granaatappels hebben anti-microbiële en anti-bacteriële eigenschappen.
6. Geweldige bron van vezels
Als je één granaatappel per dag eet, dan heb je driekwart van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels binnen. Het is noodzakelijk om je dagelijkse hoeveelheid vezels binnen te krijgen, want die zorgen naast een gezonde stoelgang ook voor een verzadigd gevoel, bevorderen je immuunsysteem, voeden je darmflora en houden je slank. In de ayurvedische geneeskunst wordt de granaatappel vaak gebruikt voor constipatieproblemen, maar ook als je last hebt van diarree. Het werkt als laxeermiddel, maar ook helpt het om de peristaltische acties van de darmen te verhogen en darmproblemen te verminderen.
7. Beschermt je huid
In een granaatappel zitten krachtige antioxidanten (waaronder ellagzuur). Dit zorgt ervoor dat de schade van Uv-stralen beperkt worden. Tevens gaan ze vrije radicale tegen en ook wordt de productie van collageen gestimuleerd.
8. Voorkomt de ziekte van Alzheimer
De granaatappel kan de vordering van de ziekte van Alzheimer tegengaan. Dit is onderbouwt met een onderzoek waarin ze muizen kweekte die genetische aanleg voor de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer hadden. Ze gaven de ene groep muizen granaatappelsap en de andere groep muizen kreeg een standaard dieet. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de muizen die granaatappelsap dronken beduidend minder last hadden van amyloïde-plaque. Dat is een wasachtig materiaal voornamelijk bestaat uit proteïnevezels en die terug te vinden is in verschillende organen. Deze plaque is een belangrijke oorzaak die de ziekte van Alzheimer veroorzaken. Een andere conclusie die uit het onderzoek kwam is dat de muizen die granaatappelsap kregen beduidend betere mentale taken uit konden voeren.
9. Natuurlijke bloedverdunner
De zaden van de granaatappel bevatten een grote hoeveelheid antioxidanten die als bloedverdunner werken. Hierdoor wordt voorkomen dat bloedplaatjes coaguleren en wordt de ontwikkeling van bloedstolsels tegen gegaan. Hierdoor kan voorkomen worden dat je stolsels in je hart en/of aderen krijgt, waardoor bijvoorbeeld een hartinfarct of een beroerte voorkomen wordt.
10. Preventie van atherosclerose
Naarmate je ouder wordt en/of een ongezonde levensstijl hebt, dat kan ervoor zorgen dat de vaatwanden verharden. Dit in combinatie met cholesterol kan ervoor zorgen dat je aderen verstopt raken. De antioxiderende werking die granaatappel heeft voorkomst het dat de cholesterol in de aderen kan blijven plakken. Je aderen worden van binnen uit gereinigd. Tevens voorkomt het dat de vaatwanden kunnen verharden. Hierdoor zullen je aderen vrij en schoon blijven.
11. Zuurstofmasker
Granaatappels zorgen ervoor dat de hoeveelheid zuurstof in je bloed toeneemt. Meer zuurstof in je bloed leidt er weer tot dat je een betere doorbloeding hebt. Dit komt elke cel in je lichaam ten goede.
12. Voorkomt artritis
De granaatappel beperkt de schade aan het kraakbeen voor mensen die artritis hebben. Deze vrucht zorgt ervoor dat de zwelling verminderd en bevecht tevens de enzymen die het kraakbeen beschadigen. Zo werken de gezondheidsvoordelen door tot diep in het bot.
13. Voor de heren onder ons: granaatappel helpt bij erectiestoornissen.
De granaatappel helpt ook in beperkte mate tegen erectiestoornissen. Denk eraan, het is geen viagra en het is ook geen wondermiddel. Toch is het fijn om te weten dat je ook met een natuurlijk middel je erectiestoornis enigszins kan verbeteren.
14. Rijk aan antioxidanten
Antioxidanten zijn erg belangrijk om vrije radicalen in ons lichaam te bestrijden. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die DNA en celmembranen kunnen beschadigen. Zij zorgen voor oxidatie en kunnen ontstaan door zowel interne als externe bronnen net zoals contact met gevaarlijke giftige stoffen in het milieu, chemische verontreiniging en zware Uv-straling van de zon. Deze cellulaire schade zorgt er onder andere voor dat kanker kan ontstaan. Granaatappels bevatten een grote hoeveelheid antioxidanten die ervoor kunnen zorgen dat het DNA en de celmembranen herstellen of onbeschadigd blijven.
15. Verlaagt de bloeddruk
Granaatappels bevatten een flinke portie kalium. Dit zal ervoor zorgen dat de bloeddruk verlaagd wordt. Kalium is een perfect mineraal voor mensen die last hebben van hypertensie en/of een hoge bloeddruk.
16. Voorkomt acne
Acne wordt veelal veroorzaakt door een hormonale disbalans of door problemen met de spijsvertering. Door granaatappel te eten kan acne verholpen worden doordat het de eigenlijke oorzaak bestrijdt. Het verhelpt spijsverteringsprobleem en stimuleert een goede doorbloeding. De granaatappel bevat een gezonde hoeveelheid aan ijzer. IJzer zorgt ervoor dat zuurstof beter in het bloed opgenomen kan worden. Zuurstof wordt naar de huid getransporteerd, waardoor deze er dan weer fris en glad uit komt te zien. Eveneens is de granaatappel een ideale mogelijkheid om vitamine C binnen te krijgen. Dat is een effectief antioxidant die de huid beschermt tegen schadelijke vrije radicalen
Vitamine C regelt eveneens de productie van sebum. Dat is een olieachtige afgifte van de talgklieren aan de huid. Als er teveel sebum in de huid komt, zorgt dit ervoor dat je acne kan krijgen. Als je hier last van hebt kan je er of voor kiezen om regelmatig granaatappel te eten of het grantaatappelsap op het betroffen gebied aan te brengen. Vervolgens kan je het gebied met koud water afwassen.
Granaatappel kan ook voorkomen dat littekens zich vormen, omdat het de regeneratie van huidcellen stimuleert.
17. Voorkomt huidveroudering
Granaatappelsap voorkomt huidveroudering door de zon. Het verlengt namelijk het leven van de cellen die collageen produceren. Collageen zorgt ervoor dat de huid gevoed is en zorgt ook dat de huid flexibel blijft. Uit onderzoek is gebleken dat de productie van collageen gestimuleerd wordt als je granaatappel olie op de huid aanbrengt. Dat resulteert erin dat de afbraak van collageen vezels vermeden wordt. De afbraak van collageen vezels zorgt namelijk voor het ontstaan van rimpels. Collageen vezels houden de huid glad en flexibel. Dit zorgt ervoor dat de tekenen van huidveroudering vertraagd worden.
18. Helpt bij snij- en schaafwonden
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat granaatappel olie wondgenezing kan bevorderen en versnellen. De olie zorgt ervoor dat snijwonden, puistjes en andere beschadigingen aan de huid snel hersteld worden. Tevens zorgt het ervoor dat er geen littekenweefsel achterblijft.
19. Vermindert stress
Uit een onderzoek van de Queen Margaret University in Edinburgh is gebleken dat granaatappels stressen spanning kunnen verminderen. Het sap zorgt dat het stresshormoon cortisol in het speeksel significant afneemt. De personen die aan het onderzoek hebben deelgenomen voelen zich minder gespannen en angstig nadat ze een glas granaatappelsap gedronken hebben.
20. Last but not least: Helpt bij afvallen
Granaatappelsap vermindert het buikvet aanzienlijk. Uit een onderzoek komt naar voren dat de groep personen die vier weken lang granaatappelsap dronken een beduidend lager niveau van vetzuren in het buikgebied hadden dan de andere groep deelnemers. Hier kan ui geconcludeerd worden dat het sap ervoor kan zorgen om het vet in het lichaam te verminderen. Als je de hele vrucht eet is het effect nog groter.
Conclusie
Als ik zelf dit rijtje gezondheidsvoordelen lees, dan vraag ik me toch af waarom ik niet vaker granaatappel eet. Ik weet stiekem wel waarom: ik vind zelf een granaatappel een crime om schoon te maken en als ik zo’n pakje verse granaatappel pitjes in de supermarkt koop, worden ze al snel klef. Voor het schoonmaken heb ik wel een tip: vul een pan met water en snijd de granaatappel in vieren. Het makkelijkste is om vervolgens de pitjes onder water in de pan los te pellen en vervolgens met een zeef de loszittende vliesjes er uit te halen.
Nog makkelijker is natuurlijk om voor onze antioxidant shot te gaan; deze bestaat voor 66,5% uit puur granaatappelsap en is koud geperst. Ideaal om elke dag te drinken, zo weet je dat je het elke dag binnen krijgt 😉
Bronnen:
- http://www.health.harvard.edu/press_releases/health-benefit-of-pomegranatejuice
- http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/pomegranate
- https://authoritynutrition.com/12-proven-benefits-of-pomegranate/
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4007340/
- http://www.2b-watched.xyz/gezondheidsvoordelen-granaatappel